ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΙΡ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Μαρτίου 2011, 18:12Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9 Μαρτίου 2011

Καταδικάζουμε τον αιγυπτιακό στρατό για τη διάλυση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ταχίρ

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε σήμερα τις βίαιες ενέργειες του αιγυπτιακού στρατού για την εκκαθάριση της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου από διαδηλωτές, όταν στρατιώτες ξυλοκόπησαν διαδηλωτές και έκαναν δεκάδες συλλήψεις.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο να συμμετέχει ο στρατός στη βίαιη διάλυση των ειρηνικών διαμαρτυριών», δήλωσε η Hassiba Hadj Sahraoui, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο έχει καθήκον να προασπίσει το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία.»

«Έχουμε μιλήσει σε αυτόπτες μάρτυρες, που μας είπαν ότι ο στρατός επέτρεψε σε κακοποιούς να επιτεθούν σε διαδηλωτές με ρόπαλα και σπαθιά, η ίδια πρακτική που χρησιμοποιήθηκε υπό τον πρώην πρόεδρο Μουμπάρακ. Φαίνεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις απλώς συνεχίζουν τις ίδιες παλιές τακτικές καταστολής.»

Σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων που συγκεντρώθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία, ο στρατός εισήλθε στην πλατεία Ταχρίρ το μεσημέρι της 9ης Μαρτίου και διέλυσε βίαια μια συγκέντρωση περίπου 1.000 ατόμων, ξυλοκοπώντας διαδηλωτές, ξηλώνοντας αντίσκηνα και διαλύοντας μια πρόχειρη ιατρική κλινική. Επίσης, σβήστηκαν οι κάρτες μνήμης δημοσιογράφων που προσπαθούσαν να καταγράψουν τα συμβάντα. Οι στρατιώτες έκαναν συλλήψεις και συνέλαβαν διαδηλωτές στο αιγυπτιακό μουσείο κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.

«Ένας διαδηλωτής που μας είπε ότι συνελήφθη με περισσότερους από 100 άλλους διαδηλωτές ήταν μάρτυρας ξυλοδαρμού ανθρώπων που είχαν τεθεί υπό κράτηση. Όλοι εκείνοι που συνελήφθησαν για ειρηνική διαμαρτυρία πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς όρους», δήλωσε η Hassiba Hadj-Sahraoui.

Υπόβαθρο

Τον Φεβρουάριο του 2011, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τον αιγυπτιακό στρατό να αναλάβει δράση για να τερματίσει τη χρήση βασανιστηρίων και άλλης κακομεταχείρισης εναντίον των κρατουμένων, εν μέσω αποδείξεων κακοποίησης κρατουμένων υπό τη φρούρησή του.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.