ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
19 Μαρτίου 2011
Οι αιγύπτιοι ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα δεν πρέπει να παρενοχλούνται, ούτε να τρομοκρατούνται
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει τις αιγυπτιακές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι και εκείνοι που πραγματοποιούν εκστρατείες δεν παρενοχλούνται, ούτε τρομοκρατούνται από δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια του σημερινού δημοψηφίσματος για προτάσεις για συνταγματική αλλαγή.
Χιλιάδες άνθρωποι που τάσσονται εναντίον των συνταγματικών τροποποιήσεων προσπάθησαν εχθές να συγκεντρωθούν στην Πλατεία Ταχίρ του Καϊρου μετά τις προσευχές της Παρασκευής, αλλά παρεμποδίστηκαν από τη στρατιωτική αστυνομία που εξανάγκασε τους διαδηλωτές να στραφούν σε γύρω δρόμους και τους εμπόδισε να διακόψουν την κυκλοφορία.
«Είναι ζωτικής σημασίας το να μπορούν οι Αιγύπτιοι να ψηφίσουν ελεύθερα και χωρίς διακρίσεις, είτε υποστηρίζουν, είτε αντιτίθενται στις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα», δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Αυτό θα είναι ένα πρώτο σημαντικό τεστ της εκφρασμένης δέσμευσής τους για αλλαγή, το οποίο οι νέες αιγυπτιακές αρχές πρέπει απλώς να περάσουν».
Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές κρατήθηκαν για διανομή φυλλαδίων εναντίον του δημοψηφίσματος, αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την κατάσχεση των φυλλαδίων τους, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για ευρύτερη καταστολή των αντιπάλων του δημοψηφίσματος.
Το δημοψήφισμα διεξάγεται για να αποφασιστούν οι αλλαγές στο Σύνταγμα, οι οποίες συστήνονται από οκταμελή επιτροπή νομικών εμπειρογνωμόνων που έχουν διοριστεί από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο λίγο αφότου αυτό αντικατέστησε τον εκδιωγμένο πρώην Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.
Η επιτροπή, η οποία αποτελείται μόνο από άνδρες, κάλεσε για την ακύρωση αρκετών άρθρων του Συντάγματος. Αυτά θα αφαιρούσαν εξουσίες τύπου έκτακτης ανάγκης τα οποία είχαν γραφεί στο Σύνταγμα, θα επέβαλε όριο έξι μηνών σε οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκτός και εάν η παράτασή της εγκρινόταν από δημοψήφισμα, θα επανέφερε άμεση δικαστική εποπτεία εκλογών και θα επέβαλλε όριο στον αριθμό των θητειών ενός Προέδρου.
Ανάμεσα στους αντιπάλους των προτεινόμενων αλλαγών υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές επινοήθηκαν χωρίς να ληφθούν υπόψη σημαντικοί τομείς της κοινωνίας, όπως οι γυναίκες και οι νέοι, και άλλοι που υποστηρίζουν ότι δεν προχωρούν αρκετά ως προς τον περιορισμό των εξουσιών του προέδρου ή ότι είναι ανεπαρκείς και ότι πρέπει να συνταχθεί ένα νέο σύνταγμα.