ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ, ΚΑΘΩΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Μαρτίου 2011, 11:19Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2 Μαρτίου 2011

Αυξάνονται οι φόβοι για τους μετανάστες στη Λιβύη, καθώς χιλιάδες τρέπονται σε φυγή

Η Διεθνής Αμνηστία έχει προειδοποιήσει για εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, καθώς χιλιάδες μετανάστες τρέπονται σε φυγή κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης αναταραχής.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποίησε την Τρίτη ότι η Τυνησία θα χρειαζόταν βοήθεια, για να αντιμετωπίσει περισσότερους από 75.000 ανθρώπους που είχαν εγκαταλείψει τη Λιβύη από τις 20 Φεβρουαρίου. Δήλωσε ότι πολλές χιλιάδες παρέμεναν καθηλωμένοι στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών σε συνθήκες παγετού.

Ο φορέας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δήλωσε ότι 69.000 άνθρωποι είχαν επίσης περάσει στην Αίγυπτο από τη Λιβύη από τις 19 Φεβρουαρίου.

«Όλα τα γειτονικά στη Λιβύη κράτη πρέπει να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοικτά και να παράσχουν βοήθεια σε όλους εκείνους που τρέπονται σε φυγή για να γλιτώσουν από τη βία. Είναι υποχρεωμένα να το κάνουν αυτό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Μάικλ Μπότσενεκ, Διευθυντής Δικαίου και Πολιτικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει επίσης να κάνει ό,τι μπορεί, για να προσφέρει επείγουσα υποστήριξη και αρωγή στις τυνήσιες Αρχές και σε άλλα κράτη που δέχονται όσους διαφεύγουν από τη βία, και να βοηθήσει τους μετανάστες να επιστρέψουν στις πατρίδες τους με ασφάλεια το γρηγορότερο δυνατό, εάν το επιθυμούν».

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί λόγω μιας έκθεσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με την οποία μετανάστες στη Λιβύη που κατάγονται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής επιστρέφονται στα σύνορα της Τυνησίας.

«Όλοι όσοι διαφεύγουν από το χάος της Λιβύης πρέπει να λάβουν άσυλο από τα γειτονικά κράτη χωρίς διακρίσεις -να μην τους αρνηθεί η είσοδος και να μην τεθούν στον κίνδυνο να πέσουν θύματα περισσότερης βίας.»

Περίπου 14.000 Φιλιππινέζοι είναι παγιδευμένοι στη Λιβύη, σύμφωνα με το Τμήμα Απασχόλησης των Φιλιππίνων. Το Τμήμα Απασχόλησης υπολόγισε ότι 30.000 Φιλιππινέζοι εργάζονταν στη Λιβύη πριν να ξεκινήσει εκεί η κρίση, παρόλο που η ομάδα των Φιλιππίνων Μιγκράντε-ΜΕ έχει εκτιμήσει ότι συνολικά πλησιάζουν τις 150.000.

Η Μιγκράντε-ΜΕ έχει δηλώσει ότι κάποιοι εργαζόμενοι κρύβονται στην Τρίπολη ενώ πολλοί άλλοι είναι καθηλωμένοι στις περιοχές παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη.

Άλλοι αλλοδαποί μετανάστες εργαζόμενοι συμπεριλαμβάνουν περίπου 60.000 άτομα από το Μπαγκλαντές και 2.000 έως 5.000 άτομα από το Νεπάλ, πολλοί από τους οποίους προσπαθούν να βρουν τρόπο να φύγουν.

Εκτιμάται ότι υπήρχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες στη Λιβύη πριν από την παρούσα κρίση, οι περισσότεροι από τους οποίους από την υποσαχάρια Αφρική.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει επίσης να παράσχει βοήθεια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και σε άλλους φορείς που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κρίση αυτήν. Πρέπει και εκείνοι να ενεργήσουν γρήγορα, πριν να επιδεινωθεί το πρόβλημα», δήλωσε ο Μάικλ Μπότσενεκ.

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση, ώστε:

  • Οι γειτονικές χώρες να επιτρέψουν την είσοδο σε όλες τις αφίξεις από τη Λιβύη -υπηκόων της Λιβύης καθώς και υπηκόων άλλων κρατών.
  • Οι χώρες υποδοχής να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες των αφίξεων (καταφύγιο και διαμονή, σίτιση, ιατρικές υπηρεσίες) ενώ εκκρεμεί η παραπομπή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες και διαδικασίες που διαχειρίζονται την κατάστασή τους πιο άμεσα.
  • Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει τις χώρες που υποδέχονται όσους διαφεύγουν από τη Λιβύη με τις άμεσες ανάγκες τους και πρέπει να βοηθήσει με τους απαραίτητους πόρους, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να φτάσουν σε ασφαλές μέρος.
  • Να επιτραπεί σε Λίβυους υπηκόους προσωρινή προστασία, ώστε να υπάρξει χρόνος να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη Λιβύη και να προσδιοριστούν πιθανές μακροπρόθεσμες λύσεις για αυτούς.
  • Τα κράτη να αναγνωρίζουν, να διαχωρίζουν και να διαχειρίζονται κατάλληλα εκείνους που εμπλέκονται σε σοβαρές ποινικές πράξεις, ιδίως εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
  • Να παραπεμφθούν όσοι έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες ή είναι αιτούντες άσυλο σε εθνικές διαδικασίες ασύλου ή στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
  • Να παράσχουν βοήθεια σε υπηκόους τρίτων χωρών που δεν ζητούν διεθνή προστασία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν με ασφάλεια στις πατρίδες τους.
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.