ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΧΑΛΙΝΑΓΩΓΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2011, 14:53Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
28 Ιανουαρίου 2011
Οι αιγυπτιακές αρχές καλούνται να χαλιναγωγήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει τις αιγυπτιακές αρχές να χαλιναγωγήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου να αποτρέψουν περαιτέρω θανάτους διαδηλωτών, εν μέσω των συνεχιζόμενων πανεθνικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Χιλιάδες συμμετέχουν τις τελευταίες ημέρες στις διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Αίγυπτο κατά της φτώχειας, της αστυνομικής κακοποίησης και της διαφθοράς.

«Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να χαλιναγωγήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου να αποτρέψουν την αιματοχυσία», δήλωσε η Hassiba Hadj Sahraoui, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Οι αρχές δεν μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζονται στην τριακονταετή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επιβάλουν γενική απαγόρευση στις δημόσιες διαδηλώσεις και να παραχωρήσουν γενικές εξουσίες έρευνας και σύλληψης.»

Η οργάνωση δήλωσε ότι οι διαδηλωτές πρέπει να έχουν το δικαίωμα να οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και να διαδηλώνουν ελεύθεροι από εκφοβισμό, βία και την απειλή κράτησης και δίωξης.

Αργά χθες το βράδυ, υπήρξαν εκτεταμένες διακοπές στις τηλεπικοινωνίες στο μεγαλύτερο μέρος της Αιγύπτου, με τις συνδέσεις διαδικτύου και τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας να έχουν διακοπεί.

Αυτό ακολούθησε τη διακοπή στις υπηρεσίες SMS, Twitter και Bambuser νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα. Εξέχοντες ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιμετώπισαν επίσης απενεργοποίηση στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας τους.

«Κάνοντας αυτό το δραματικό βήμα της διακοπής της ροής πληροφοριών μεταξύ των Αιγυπτίων, οι αρχές έδειξαν πού μπορούν να φθάσουν για να αφαιρέσουν το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία», δήλωσε η Hassiba Hadj Sahraoui.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταδικάσει τη δυσανάλογη και περιττή χρήση ένσφαιρων φυσιγγίων και φονικής βίας από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας κατά των διαδηλωτών, τα οποία – σύμφωνα με αναφορές – οδήγησαν χθες στο θάνατο ενός ακόμη διαδηλωτή.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει λάβει πληροφορίες ότι ο 22χρονος Ahmed Atef σκοτώθηκε χθες στο βόρειο Σινά, όταν δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Sheikh Zuweid άνοιξαν πυρ εναντίον ενός πλήθους περισσότερων από 1000 διαδηλωτών. Σύμφωνα με αναφορές, επτά διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη βορειανατολική πόλη του Σουέζ.

Μέχρι στιγμής, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι και πολλοί περισσότεροι έχουν τραυματιστεί στη λαϊκή αναταραχή σε ολόκληρη την Αίγυπτο, που επικρατεί στη χώρα από την Τρίτη.

Τουλάχιστον 1.120 διαδηλωτές κρατούνται από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με αριθμούς που συγκεντρώθηκαν από δικηγόρους και οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ένα πλήθος διαδηλωτών που κρατούνται είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι ξυλοκοπήθηκαν κατά τη σύλληψη και την κράτηση στα στρατόπεδα της Κεντρικής Ασφάλειας και στερήθηκαν επαρκή ιατρική περίθαλψη.

Χθες, οκτώ μέλη του συμβουλίου της οργάνωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, περιλαμβανομένων των Eissam Aryan και Mohamed Mursi, συλλήφθηκαν, καθώς και 20 άλλοι ηγέτες από ολόκληρη τη χώρα.

Υπόβαθρο

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η αστυνομία μπορεί να χρησιμοποιήσει βία μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο και στο βαθμό που απαιτείται για την εκτέλεση του καθήκοντός τους. Πιο συγκεκριμένα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα κατά προσώπων, εκτός από περιπτώσεις αυτοάμυνας ή υπεράσπισης άλλων εναντίον της άμεσης απειλής θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού.

Οι κατηγορίες κατά των διαδηλωτών περιλάμβαναν συγκέντρωση, επίθεση σε δυνάμεις ασφαλείας, καταστροφή δημόσιας περιουσίας και παρακώλυση της κυκλοφορίας. Αυτές οι κατηγορίες έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά από τις αρχές, προκειμένου να περιστείλουν την ελευθερία του συνέρχεσθαι και να στερήσουν από τους Αιγύπτιους το δικαίωμα σε ειρηνικές διαμαρτυρίες.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.