ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
ΜΥΑΝΜΑΡ (ΠΡΩΗΝ ΒΙΡΜΑΝΙΑ): ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ AUNG SAN SUU KYI ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
Η πρώην πολιτική κρατούμενη στη Μυανμάρ Aung San Suu Kyi, που απελευθερώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, έδωσε συνέντευξη μέσω τηλεφώνου σε μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας. Η Aung Suu Kyi, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τιμηθείσα για το έργο της με Νόμπελ Ειρήνης, βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό τα τελευταία 15 χρόνια. Στη συνέντευξή της απάντησε σε ερωτήσεις νεαρών ακτιβιστών της Διεθνούς Αμνηστίας από όλον τον κόσμο. Δήλωσε ότι η νέα γενιά πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια για την απελευθέρωση και των υπόλοιπων 2.200 πολιτικών κρατουμένων στην Μυανμάρ, καθώς και να προσπαθήσει να προάγει την δημοκρατία, αφού η πρόσβαση στην πληροφόρηση και στην επικοινωνία στη χώρα της είναι πολύ περιορισμένη. Τόνισε τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι συνεργάτες και οι φίλοι στη ζωή. Στη δική της περίπτωση ήταν αυτοί που την ενθάρρυναν να συνεχίσει την προσπάθειά της. Η Aung San Suu Kyi δήλωσε ότι παρατήρησε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των νέων της Μυανμάρ, αλλά πως θα ήταν καλό να ενωθούν οι νέοι όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας σε μία προσπάθεια βοήθειας προς την χώρα της. Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.
ΕΛΛΑΔΑ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΚΟΥΝΕΒΑ
Τον Δεκέμβριο του 2010, το αρχείο για την υπόθεση της επίθεσης στην Κωνσταντίνας Κούνεβα συγχωνεύθηκε με το αρχείο της αστυνομικής έρευνας που διατάχτηκε από τον εισαγγελέα για τις συνθήκες εργασίας και τις διαδικασίες που ακολουθούν οι εταιρείες στον κλάδο της καθαριότητας. Η μικρή αυτή εξέλιξη είναι πολύ σημαντική καθώς η περίπτωση της Κούνεβα είναι πλέον λιγότερο πιθανό να σταλεί στα αρχεία. Επιπλέον, τώρα που έχουν συγχωνευθεί οι δύο υποθέσεις, οι δικηγόροι θα μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα τα στοιχεία των ερευνών που διεξάγονται. Ευχαριστούμε πολύ όλους/ες που επιμείνατε στην υπόθεση και δεν ξεχάσατε την Κωνσταντίνα.
ΙΛΛΙΝΟΪΣ: ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗ
Η πολιτεία Ιλλινόις των Η.Π.Α ενδέχεται να γίνει η 16η πολιτεία που καταργεί την θανατική ποινή, εφόσον ο δημοκρατικός κυβερνήτης της, Pat Quinn, υπογράψει τον αντίστοιχο νόμο. Η Διεθνής Αμνηστία, καλεί τον Quinn να θέσει τέλος στις εκτελέσεις στην επικράτεια του υπογράφοντας το νόμο για την κατάργηση της θανατικής ποινής που πέρασε ήδη η Γερουσία της πολιτείας στις 11 Ιανουαρίου, με 32 έναντι 25 ψήφων.
Το Ιλλινόις δεν έχει πραγματοποιήσει καμία εκτέλεση από το 1999, ενώ το 2000 ο πρώην κυβερνήτης George Ryan πάγωσε όλες τις προγραμματισμένες εκτελέσεις διαμηνύοντας πως το δικαστικό σύστημα δεν λειτουργούσε σωστά. Ο κυβερνήτης Quinn είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι ενέκρινε την θανατική ποινή για τα ειδεχθή εγκλήματα, αλλά τελικά συνέχισε την πολιτική του Ryan για πάγωμα των εκτελέσεων. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και ειδικότερα τις αρχές 34 πολιτειών που ακόμη είναι υπέρ της θανατικής ποινής, να εργαστούν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να την καταργήσουν.
ΙΡΑΚ : ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
Η Διεθνής Αμνηστία καλωσόρισε την απελευθέρωση πρώην αστυνομικού στο Ιράκ, που είχε τεθεί υπό κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγορίας για πάνω από δύο έτη, λόγω υποψίας συνεργασίας με ένοπλες ομάδες. Ο Qusay Abdel-Razaq Zabib απελευθερώθηκε από αστυνομικό τμήμα στο Tikrit, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ στις 30 Δεκεμβρίου, πάνω από ένα μήνα αφότου είχε εκδοθεί ένταλμα για την απελευθέρωσή του. Ο Abdel-Razaq Zabib εργαζόταν ως αστυνομικός στο χωριό Uwaynat, κοντά στο Tikrit, κατά την διάρκεια της σύλληψής του από τις αμερικανικές δυνάμεις, τον Ιούλιο του 2008. Ευχαρίστησε τη Διεθνή Αμνηστία για την εκστρατεία που έκανε για αυτόν και είπε ότι προγραμματίζει να αναλάβει την κατάρτιση σε μια Αστυνομική Ακαδημία στη Βαγδάτη και να επιστρέψει στον προηγούμενο ρόλο του ως αστυνομικός.
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ: ΑΘΩΩΘΗΚΕ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΛΟΑΤ
Η Διεθνής Αμνηστία καλωσορίζει την απόφαση δικαστηρίου της Ζιμπάμπουε να αθωώσει την Ellen Chademana, ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι και Τρανσέξουαλ), ο οποίος είχε κατηγορηθεί για κατοχή πορνογραφικών υλικών. Τις κατηγορίες ακολούθησε ένοπλη επιδρομή της αστυνομίας στα γραφεία της οργάνωσης που δούλευε (GALZ), τον Μάιο του 2010. Η Ellen Chademana συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για έξι ημέρες στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης Χαράρε μαζί με έναν συνάδελφο της, τον Ignatius Mhambi. Και οι δύο αποφυλακίστηκαν με χρηματική εγγύηση, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίστηκε. Ο Ignatius Mhambi απαλλάχθηκε των κατηγοριών του τον Ιούλιο. Η Ellen Chademana δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι είναι ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα της δίκης, αλλά ότι τώρα ανησυχεί για την ασφάλειά της. Το βράδυ πριν από την απόφαση του δικαστηρίου, η αστυνομία επισκέφτηκε τα γραφεία της GALZ και απαίτησε να μπει μέσα απειλώντας το προσωπικό ασφαλείας με σύλληψη.
ΓΚΑΜΠΙΑ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Η Διεθνής Αμνηστία καλωσορίζει την πρόωρη απελευθέρωση του πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης της Γκάμπια, ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης ενός έτους τον Οκτώβριο του 2009. Ο Femi Peters, υπεύθυνος της εκστρατείας του Ενωμένου Δημοκρατικού Κόμματος, συνελήφθη στις 25 Οκτωβρίου 2009, κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από το κόμμα του στην πόλη Serekunda στη δυτική ακτή της Γκάμπιας. Ο Peters απελευθερώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου, σχεδόν τέσσερις μήνες πριν από την αναμενόμενη απελευθέρωσή του, το Μάρτιο του 2011. Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί πως ο Femi Peters ήταν κρατούμενος συνείδησης που φυλακίστηκε απλώς για την άσκηση των δικαιωμάτων του στην ελευθερία έκφρασης, τη συνάθροιση και την ειρηνική διαμαρτυρία.
ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ
Την 25η Νοεμβρίου 2010, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε όλα τα κράτη να δεσμευτούν για να τερματιστούν οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, μετά από την είδηση ότι μια συνθήκη ορόσημο, που στοχεύει στη παρεμπόδιση της συγκεκριμένης πρακτικής, θα τεθεί σε ισχύ. Η Διεθνής Σύμβαση για την Προστασία Όλων των Προσώπων από την Εξαναγκαστική Εξαφάνιση τέθηκε σε ισχύ στις 23 Δεκεμβρίου 2010, αφού το Ιράκ έγινε η 20η χώρα που το επικύρωσε. Μια εξαναγκαστική εξαφάνιση πραγματοποιείται όταν συλλαμβάνεται ένα πρόσωπο, τίθεται υπό κράτηση ή απάγεται από ένα κράτος ή από πράκτορες που ενεργούν εκ μέρους του. Οι αρχές έπειτα αρνούνται ότι το πρόσωπο κρατείται ή κρύβουν τα ίχνη του, τοποθετώντας το έξω από την προστασία του νόμου. Εκείνοι που εξαφανίστηκαν συχνά βασανίζονται και υποβάλλονται σε σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση ενώ σε πολλές περιπτώσεις, σκοτώνονται κρυφά. Τα 20 κράτη που έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση είναι: Αλβανία, Αργεντινή, Βολιβία, Μπουρκίνα Φάσο, Χιλή, Κούβα, Ισημερινός, Γαλλία, Γερμανία, Ονδούρα, Ιράκ, Ιαπωνία, Καζακστάν, Μαλί, Μεξικό, Νιγηρία, Παραγουάη, Σενεγάλη, Ισπανία και Ουρουγουάη.