ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2011, 17:52Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
11 Ιανουαρίου, 2011
Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την απόφαση ισραηλινού στρατιωτικού εφετείου για παράταση της ποινής φυλάκισης ενός παλαιστίνιου μη βίαιου ακτιβιστή που έχει καταδικαστεί για την ανάμιξή του στην οργάνωση διαδηλώσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Αμπντάλα Αμπού Ράχμα, επικεφαλής της Λαϊκής Επιτροπής Ενάντια στο Τείχος, στο χωριό Μπιλαϊν της Δυτικής Όχθης, είδε την ποινή του να παρατείνεται από 12 μήνες σε 16 μήνες, από το Ισραηλινό Στρατιωτικό Εφετείο του Οφέρ, στη Δυτική Όχθη, την Τρίτη, μετά την επιχειρηματολογία της εισαγγελίας ότι η αρχική του ποινή ήταν υπερβολικά επιεικής.

Κρατούμενος από τον Δεκέμβριο του 2009, ο Αμπντάλα Αμπού Ράχμα, δάσκαλος σε σχολείο, επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος στις 18 Νοεμβρίου του 2010, αλλά παρέμεινε υπό κράτηση έπειτα από αίτημα της στρατιωτικής εισαγγελίας. Τώρα πλέον βρίσκεται στη φυλακή επί 13 μήνες.

«Παρατείνοντας την ποινή του Αμπντάλα Αμπού Ράχμα, οι ισραηλινές αρχές εμφανίζονται να προσπαθούν όχι μόνο να τον τιμωρήσουν περαιτέρω σε μια υπόθεση όπου κατ’ αρχήν οι αποδείξεις της εισαγγελίας ήταν αμφισβητούμενες, αλλά και να αποτρέψουν άλλους από το να συμμετάσχουν σε θεμιτές διαδηλώσεις», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι ο Αμπντάλα Αμπού Ράχμα είναι κρατούμενος συνείδησης, φυλακισμένος μόνο εξαιτίας της ειρηνικής άσκησης του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της συνεύρεσης. Ως τέτοιος, καλούμε για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του.»

Ο Αμπντάλα Αμπού Ράχμα κρίθηκε ένοχος για «οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση» και «υποκίνηση» από ισραηλινό στρατοδικείο στις 24 Αυγούστου 2010. Καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση στις 11 Οκτωβρίου 2010.

Μετά την παράταση της ποινής του, θα εκτίσει τώρα επιπλέον τρεις μήνες στη φυλακή, με τη δυνατότητα διοικητικής απόλυσης μετά από δύο μήνες, περίπτωση όπου θα του απαγορεύεται η συμμετοχή σε οποιαδήποτε διαδήλωση.

Όταν καταδίκασε τον Αμπντάλα Αμπού Ράχμα, ο στρατοδίκης δέχθηκε τα επιχειρήματα της εισαγγελίας ότι είχε ενθαρρύνει διαδηλωτές στο Μπιλαϊν να πετάξουν πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες.

Οι κατηγορίες βασίζονταν σε καταθέσεις τριών παιδιών που στη συνέχεια τις απέσυραν στο δικαστήριο, ισχυριζόμενα ότι τις είχαν κάνει υπό την απειλή βίας.

Ο Αμπντάλα Αμπού Ράχμα είναι πολύ γνωστός στη Διεθνή Αμνηστία ως πολιτικός ακτιβιστής με μακροχρόνια δημόσια δέσμευση στη χρήση ειρηνικών μέσων για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι εξαιτίας του ισραηλινού φράκτη/τείχους, μεγάλο μέρος του οποίου έχει κτιστεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Από το 2005 οι κάτοικοι του χωριού Μπιλαϊν, μαζί με παλαιστίνιους, ισραηλινούς και διεθνείς υποστηρικτές, πραγματοποιούν εβδομαδιαίες διαδηλώσεις, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο φράκτη/τείχος και την κατάσχεση της γης τους, η οποία διαπράττεται από τις ισραηλινές αρχές για την κατασκευή του.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση διατάσσοντας τις ισραηλινές στρατιωτικές αρχές να επαναχαράξουν το φράχτη/τείχος στο Μπιλαϊν για να δώσουν στους κατοίκους πρόσβαση σε μεγαλύτερο μέρος της γης τους, αλλά αυτή η απόφαση δεν έχει ακόμα εφαρμοσθεί.

Οι συλλήψεις του Αμπντάλα Αμπού Ράχμα και άλλων επιφανών ακτιβιστών ενάντια στον φράχτη/τείχος το 2010 έχουν υπάρξει μέρος μιας καταστολής σε εκείνους που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κατασκευή του φράχτη/τείχους.

Ο ισραηλινός φράχτης/τείχος των 700 χιλιομέτρων διατρέχει τη Δυτική Όχθη, περικυκλώνοντας παλαιστινιακά χωριά καθώς και ολόκληρες γειτονιές εντός και γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη υπόκεινται σε ισραηλινούς στρατιωτικούς νόμους συμπεριλαμβανομένης της Διαταγής Υπ. αριθμ. 101 «Διαταγή Σχετικά με την Απαγόρευση της υποκίνησης και Δράσεις Εχθρικής Προπαγάνδας» που εκδόθηκε λίγο μετά την έναρξη της ισραηλινής κατοχής του 1967 και επιφέρει μέγιστη ποινή 10 ετών.

Η διαταγή δίνει τη δυνατότητα να τίθενται σαρωτικοί περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, απαιτώντας κάθε προτεινόμενη συγκέντρωση 10 ή περισσοτέρων ατόμων «για πολιτικούς λόγους ή για θέμα που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως πολιτικό» ή ακόμα για «να συζητηθεί τέτοιο θέμα» να παίρνουν προηγουμένως άδεια από το διοικητή των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Από το 2010 κατηγορίες με βάση τη Διαταγή Υπ. αριθμ. 01 έχουν χρησιμοποιηθεί ολοένα και περισσότερο από τις ισραηλινές αρχές εναντίον Παλαιστινίων που οργανώνουν διαδηλώσεις ενάντια στον ισραηλινό φράχτη/τείχος.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.