ΠΡΩΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΙΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
26 Οκτωβρίου, 2010
Πρώην αξιωματούχοι του Σαντάμ Χουσεΐν αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα τις ιρακινές αρχές να μην εκτελέσουν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ταρίκ Αζίζ και δύο άλλους πρώην αξιωματούχους που καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο της Βαγδάτης.
Ο Ταρίκ Αζίζ, ο Σαντούν Σακίρ, πρώην υπουργός Εσωτερικών υπό τον Σαντάμ Χουσεΐν, και ο Αμπέντ Χαμούντ, ιδιαίτερος γραμματέας του εκτελεσθέντος πρώην δικτάτορα, καταδικάστηκαν από το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Ιράκ, επειδή συμμετείχαν στις εκτελέσεις ακτιβιστών της αντιπολίτευσης. Και οι τρεις αρνούνται τις κατηγορίες.
«Η εξουσία του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν συνώνυμη με εκτελέσεις, βασανισμούς και άλλες κατάφωρες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και πρέπει εκείνοι που διέπραξαν εγκλήματα να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Ωστόσο, είναι σημαντικό η θανατική ποινή, που είναι η απόλυτη άρνηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, να μην χρησιμοποιείται ποτέ, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του εγκλήματος».
«Είναι επίσης καιρός η κυβέρνηση του Ιράκ να γυρίσει σελίδα σε αυτόν το μακάβριο κύκλο και ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν ο τερματισμός όλων των εκτελέσεων και η μετατροπή των ποινών όλων εκείνων που έχουν καταδικαστεί με θανατική ποινή, οι οποίοι θεωρείται ότι αριθμούν αρκετές εκατοντάδες».
Ο Ταρίκ Αζίζ φυλακίστηκε λίγο μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Είναι ηλικιωμένος και φέρεται να έχει κακή υγεία.
Καταδικάστηκε σε 15ετή φυλάκιση από το SICT το 2009 για τη φερόμενη ανάμειξή του στις εκτελέσεις 42 εμπόρων από την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν το 1992.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία σχετικά με δίκες που διεξάγονται ενώπιον του SICT, το οποίο έχει εντολή να διώκει εκείνους που κατηγορούνται για εγκλήματα που διαπράχθηκαν υπό το Σαντάμ Χουσεΐν και του οποίου η ανεξαρτησία ως δικαστηρίου έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από επαναλαμβανόμενη πολιτική παρεμβολή.
«Τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα δίκαιης δίκης είναι ουσιώδη και δεν πρέπει να επιτρέπεται πολιτικές πιέσεις να επηρεάζουν τις δικαστικές διαδικασίες για οποιεσδήποτε κατηγορίες, αλλά ιδίως εκείνες που μπορεί να οδηγήσουν στη θανατική ποινή», δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ.
Εάν οι θανατικές ποινές εναντίον των τριών, περιλαμβανομένου του Ταρίκ Αζίζ, επικυρωθούν από το Τμήμα Εφέσεων του Δικαστηρίου, θα μπορούσε να εκτελεστούν εντός 30 ημερών.
Η θανατική ποινή αναστάλθηκε μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003, αλλά επανήλθε τον Αύγουστο του 2004. Έκτοτε, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο και πολλοί έχουν εκτελεστεί.