ΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Απριλίου 2010, 12:00Εκτύπωση

| Έκθεση για την Λ.Δ. Κονγκό |

5.400.000 ΝΕΚΡΟΙ μέχρι σήμερα

1.000.000 ΑΣΤΕΓΟΙ

45.000 ΝΕΚΡΟΙ κάθε μήνα

Η ΠΙΟ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ B’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Ονομάστηκε “ο Αφρικανικός Παγκόσμιος Πόλεμος”. Ξεκίνησε το 1998 κι έληξε το 2003 αφήνοντας πίσω του εκατομμύρια θύματα. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (γνωστή παλιότερα ως Ζαΐρ) δεν έχει συνέλθει από τις άμεσες επιπτώσεις του πολέμου, αλλά και τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες. Η διεθνής κοινότητα αδυνατεί μέχρι σήμερα να μεσολαβήσει αποτελεσματικά ανάμεσα στις συγκρουόμενες ομάδες και να βοηθήσει τον άμαχο πληθυσμό. Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται συστηματικά, καθώς η στρατολόγηση παιδιών και οι βιασμοί είναι συνηθισμένη πρακτική, ενώ κάθε μήνα χάνονται περίπου 45.000 άνθρωποι. Το μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων οφείλεται στη μαλάρια, την πνευμονία, τη διάρροια και τον υποσιτισμό.
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1960, από το Βέλγιο, δεν γνώρισε ποτέ πραγματικά την ειρήνη. Ανταρσίες, αποσχιστικά κινήματα, πολύχρονο στρατιωτικό καθεστώς, διαφθορά, καθώς και εισβολές σημάδεψαν την πρόσφατη ιστορία της.

Το Δεκέμβριο του 2006, ο Τζόσεφ Καμπίλα έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της ΛΔΚ. Όμως, παρά τις εθνικές εκλογές, την ειρηνευτική συμφωνία του 2002 και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (MONUC), οι μάχες ανάμεσα στο στρατό του Κονγκό, ομάδες ανταρτών, ομάδες από τη Ρουάντα, αντάρτες Μάι-Μάι και άλλες ενόπλων ομάδων εξακολουθούν να υφίστανται και να πλήττουν τον πληθυσμό.

ΤΟ ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ

Η ΛΔΚ είναι μια χώρα πλούσια σε μεταλλεύματα. Έχει περίπου το 1/3 των παγκόσμιων κοιτασμάτων κοβαλτίου και μεγάλα αποθέματα κοιτασμάτων χαλκού. Διαθέτει επίσης χρυσό, διαμάντια, ασήμι, κασσίτερο και ταντάλιο που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μια από τις βασικές αιτίες των συγκρούσεων είναι ο έλεγχος των φυσικών της πόρων στο Ανατολικό τμήμα της ΛΔΚ. Το κράτος αδυνατεί να επιβάλλει τον έλεγχό του στον τομέα της εξόρυξης και πολλά ορυχεία βρίσκονται υπό τον έλεγχο λιποτακτών του εθνικού στρατού ή άλλων ενόπλων ομάδων.

Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΩΣ ΟΠΛΟ ΠΟΛΕΜΟΥ

Η εξάπλωση της μόλυνσης από τον ιό HIV (AIDS) στο ανατολικό τμήμα της ΛΔΚ είναι στενά συνδεδεμένη με τους μαζικούς βιασμούς που διαπράττονται από όλες τις ένοπλες δυνάμεις της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης στο ανατολικό τμήμα της ΛΔΚ, δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια έχουν πέσει θύματα συστηματικών βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων.

Οι γυναίκες αυτές αν και υποφέρουν από τραυματισμούς, μεταδοτικές ασθένειες και ψυχολογικά προβλήματα είτε δεν έχουν πρόσβαση είτε αρνούνται την ιατρική φροντίδα λόγω της κοινωνικής προκατάληψης που τις στιγματίζει. Πολλές γυναίκες έχουν εγκαταλειφθεί από τους συζύγους τους με αποτέλεσμα να καταδικάζονται και αυτές και τα παιδιά τους σε ακραία φτώχεια. Παράλληλα, ζουν με το διαρκή φόβο νέων επιθέσεων ή αντιποίνων, στην περίπτωση που κατονομάσουν τους δράστες.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.