ΘΑΝΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΟ 2007

Δημοσιεύθηκε στις 25 Μαΐου 2010, 05:33Εκτύπωση

1. Εισαγωγή

Κατά τη διάρκεια του 2007, τουλάχιστον 1.252 άνθρωποι εκτελέστηκαν σε 24 χώρες. Τουλάχιστον 3.347 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο σε 51 χώρες. Πρόκειται μόνο για τις γνωστές περιπτώσεις και οι πραγματικοί αριθμοί είναι σίγουρα υψηλότεροι.

Πολλές χώρες πραγματοποιούν μυστικές εκτελέσεις και αρνούνται να αποκαλύψουν οποιαδήποτε πληροφορία για τη χρήση της θανατικής ποινής. Στις χώρες αυτές ανήκουν η Κίνα, η Μαλαισία, η Μογγολία και η Σιγκαπούρη. Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα καλέσει η χρήση της θανατικής ποινής να γίνεται μόνο με διαφάνεια και ευθύτητα.

 Το ψήφισμα 1989/64, που υιοθετήθηκε στις 24 Μαΐου 1989, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ προέτρεπε τα κράτη-μέλη του οργανισμού "να δημοσιοποιούν, για κάθε κατηγορία αδικημάτων για τα οποία προβλέπεται η εφαρμογή της θανατικής ποινής, και εάν είναι δυνατόν σε ετήσια βάση, πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή της θανατικής ποινής, που να περιλαμβάνουν τον αριθμό των ατόμων που καταδικάστηκαν σε θάνατο, τον αριθμό των εκτελέσεων που πραγματοποιήθηκαν, τον αριθμό των ατόμων που αναμένουν την εκτέλεσή τους, τον αριθμό των καταδικών που ακυρώθηκαν ή μετριάστηκαν μετά από έφεση και τον αριθμό των περιπτώσεων που δόθηκε χάρη καθώς και να συμπεριλάβουν πληροφορίες για το βαθμό που οι διασφαλίσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο."

Με το ψήφισμα 2005/59, που υιοθετήθηκε στις 20 Απριλίου 2005, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκανε έκκληση προς όλα τα κράτη που ακόμη διατηρούν τη θανατική ποινή "να κάνουν διαθέσιμη στο κοινό κάθε πληροφορία σχετική με την επιβολή της θανατικής ποινής και με οποιαδήποτε προγραμματισμένη εκτέλεση."

Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις δήλωσε: "Η διαφάνεια είναι απαραίτητη όπου εφαρμόζεται η θανατική ποινή. Η μυστικότητα προς αυτούς που εκτελούνται παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πλήρης και ακριβής έκθεση όλων των εκτελέσεων πρέπει να δημοσιοποιείται, καθώς και μια ενοποιημένη εκδοχή που θα ετοιμάζεται τουλάχιστον σε ετήσια βάση."

2. Πως υπολογίζονται τα παγκόσμια στατιστικά

Οι ετήσιοι αριθμοί της Διεθνούς Αμνηστίας για το σύνολο των γνωστών θανατικών καταδικών και εκτελέσεων είναι μόνο οι ελάχιστοι. Όταν καταρτίζει τα στοιχεία από πληροφορίες που αποκτά η Διεθνής Αμνηστία, χρησιμοποιείται το μεγαλύτερο αριθμό που μπορεί με ασφάλεια να συναχθεί από τις πληροφορίες που παρέχονται. Αν η Διεθνής Αμνηστία γνωρίζει ότι έγιναν τουλάχιστον 3 εκτελέσεις, τις μετράμε ως 3. Αν η Διεθνής Αμνηστία γνωρίζει ότι έγιναν εκτελέσεις αλλά δεν γνωρίζει πόσες, από εφέτος χρησιμοποιείται την ένδειξη "+".

3. Υπόμνημα

Το "+" μετά από τον αριθμό υποδηλώνει ότι ο αριθμός είναι ο ελάχιστος. Ο πραγματικός αριθμός είναι τουλάχιστον ο αριθμός που φαίνεται. Για παράδειγμα, το "47+" σημαίνει ότι πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 47  εκτελέσεις μέσα στο 2007.

Αν το "+" δεν συνοδεύεται με αριθμό, σημαίνει ότι γνωρίζουμε πως υπήρξαν εκτελέσεις ή καταδίκες (τουλάχιστον πάνω από μία) αλλά δεν γνωρίζουμε πόσες.

4. Αναφορές εκτελέσεων το 2007

Χώρα
Εκτελέσεις

ΚΙΝΑ
470+

ΙΡΑΝ
317+

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
143+

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
135+

ΗΠΑ
42

ΙΡΑΚ
33+

ΒΙΕΤΝΑΜ
25+

ΥΕΜΕΝΗ
15+

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
15

ΛΙΒΥΗ
9+

ΙΑΠΩΝΙΑ
9

ΣΥΡΙΑ
7+

ΣΟΥΔΑΝ
7+

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
6

ΣΟΜΑΛΙΑ
5+

ΙΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΟΥΙΝΕΑ
3

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ
2

ΚΟΥΒΕΪΤ
1+

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
1+

ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ
1+

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
1+

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
1

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
+

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
+

Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να ανησυχεί ότι μπορεί να πραγματοποιήθηκαν εκτελέσεις στη Μογγολία και τη Μαλαισία. Ωστόσο, λόγω τη μυστικής φύσης της εφαρμογής της θανατικής ποινής η οργάνωση ήταν αδύνατο να συγκεντρώσει αξιόπιστες πληροφορίες.
Πίσω στην αρχή ^^
5. Αναφορές θανατικών καταδικών το 2007

Χώρα
Θανατικές καταδίκες

ΚΙΝΑ
1860+

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
307+

ΑΛΓΕΡΙΑ
271

ΙΡΑΚ
199+

ΗΠΑ
100+

ΙΝΔΙΑ
100+

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
93

ΒΙΕΤΝΑΜ
83+

ΜΟΓΓΟΛΙΑ
45

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
40+

ΚΟΝΓΚΟ (Λαϊκή Δημοκρατία)
24+

ΣΟΥΔΑΝ
23+

ΙΑΠΩΝΙΑ
23

ΝΙΓΗΡΙΑ
20+

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
17+

ΜΑΛΑΙΣΙΑ
12

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ
12

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
11+

ΟΥΓΚΑΝΤΑ
10+

ΣΥΡΙΑ
10+

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
10+

ΖΑΜΠΙΑ
8

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
6+

ΤΑΪΒΑΝ
5

ΛΙΒΑΝΟΣ
4+

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
4

ΠΑΠΟΥΑ ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ
3+

ΤΥΝΗΣΙΑ
3

ΕΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
2+

ΚΟΥΒΕΪΤ
2+

ΓΚΑΜΠΙΑ
2

ΜΠΑΧΡΕΪΝ
2

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
2

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ
2

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
1

ΜΑΡΟΚΟ
1

ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΝΕΒΙΣ
+

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
+

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
+

ΓΟΥΙΑΝΑ
+

ΙΡΑΝ
+

ΚΕΝΥΑ
+

ΛΙΒΥΗ
+

ΜΠΑΧΑΜΕΣ
+

ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
+

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
+

ΤΑΝΖΑΝΙΑ
+

ΤΖΑΜΑΪΚΑ
+

ΤΡΙΝΙΔΑΔ ΚΑΙ ΤΟΜΠΑΓΚΟ
+

ΤΣΑΝΤ
+

ΥΕΜΕΝΗ
+

Οι παραπάνω αριθμοί αντιπροσωπεύουν τις θανατικές καταδίκες που γνωρίζει η Διεθνής Αμνηστία. Άλλες χώρες ενδέχεται να έχουν καταδικάσει φυλακισμένους σε θάνατο αλλά οι πληροφορίες δεν έχουν καταγραφεί.

Πίσω στην αρχή ^^

6. Ανησυχίες για τα στατιστικά για τη θανατική ποινή

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η μεγάλη πλειονότητα των εκτελέσεων στον κόσμο έγιναν από μικρό αριθμό κρατών. Το 2007, το 88% όλων των γνωστών εκτελέσεων έγιναν σε 5 χώρες: την Κίνα, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και τις ΗΠΑ. Η Σαουδική Αραβία είχε το μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων σε σχέση με τον πληθυσμό της και ακολούθησε το Ιράν και η Λιβύη.

Το 2007 οι κινεζικές αρχές αρνήθηκαν και πάλι να δημοσιοποιήσουν τις στατιστικές για την εφαρμογή της θανατικής ποινής από την κυβέρνηση, αφήνοντας τον κόσμο στο σκοτάδι για τον αριθμό των εκτελέσεων που πραγματοποιήθηκαν. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι ενδέχεται να έχει σημειωθεί σημαντική πτώση στον αριθμό των εκτελέσεων κατά τη διάρκεια του 2007, αφού αποκαταστάθηκε η αναθεώρηση όλων των καταδικών από το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο (SPC) την 1 Ιανουαρίου. Το 2007, 470 εκτελέσεις καταγράφηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία, αλλά ο αριθμός αυτός βασίζεται σε δημόσιες αναφορές που είναι διαθέσιμες και αποτελεί απόλυτα ελάχιστη εκτίμηση. Η οργάνωση «Ίδρυμα Ντούι Χουά» (Dui Hua Foundation) που εδρεύει στις ΗΠΑ εκτιμά ότι 6.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν την προηγούμενη χρονιά, με βάση αριθμούς που πήραν από τοπικούς αξιωματούχους. Σε μία χώρα μεγάλη όσο η Κίνα, με ισχυρούς κυβερνητικούς ελέγχους στην πληροφόρηση και στα ΜΜΕ, μόνο οι αρχές γνωρίζουν την πραγματικότητα πίσω από την εφαρμογή της θανατικής ποινής.

Τον Ιούνιο του 2007 οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι παρατηρήθηκε πτώση  της τάξης του 10% στις θανατικές καταδίκες, ως αποτέλεσμα της αναθεωρητικής διαδικασίας του SPC, αλλά δεν παρείχαν στατιστικά στοιχεία  για να υποστηρίξουν τη θέση τους. Η αναθεωρητική διαδικασία του SPC αυξάνει το χρόνο μεταξύ της καταδίκης και της εκτέλεσης και μπορεί να εκδηλωθεί σημαντική καθυστέρηση στις εκτελέσεις στη διάρκεια του έτους. Η Διεθνής Αμνηστία θα καλωσόριζε οποιαδήποτε πτώση του αριθμού των εκτελέσεων από τη χώρα που κατέχει την υψηλότερη θέση στις εκτελέσεις παγκοσμίως. Καθώς το Πεκίνο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προκαλούμε την κυβέρνηση της Κίνας να σταματήσει τη μυστική εφαρμογή της θανατικής ποινής και να παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για αυτήν. Μόνο τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί μία πλήρης και ενημερωμένη συζήτηση γύρω από την καταλληλότητα της εφαρμογής της θανατικής ποινής.

Το 2007 το Ιράν εκτέλεσε τουλάχιστον 317 άτομα, η Σαουδική Αραβία 143 και το Πακιστάν 135. Όλοι αυτοί αριθμοί αποτελούν την ελάχιστη εκτίμηση. Ακόμη, 42 εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο και περιμένουν την εκτέλεσή τους. Υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2007 οι καταδικασμένοι σε θάνατο ήταν μεταξύ 18.311 και 27.562. Οι αριθμοί αυτοί είναι βασισμένοι σε πληροφορίες οργανώσεων και ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφορές στα ΜΜΕ και περιορισμένο αριθμό επίσημων στοιχείων.

Το 2007 τρεις χώρες πραγματοποίησαν εκτελέσεις για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από ανήλικους. Ο Μοχάμεντ Μουσάουι (Mohammad Mousawi) (16 ετών όταν διέπραξε το αδίκημα), ο Σαΐντ Κανμπάρ Ζαχί (Sa'id Quanbar Zahi) (17 ετών όταν εκτελέστηκε), και ο Μακουάν Μολουντζαντέχ (Makwan Moloudzadeh) (13 ετών όταν διέπραξε το αδίκημα) εκτελέστηκαν στο Ιράν στις 22 Απριλίου, 27 Μαΐου και 4 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Ο Δαχιάν Ρακάν αλ-Σιμπαΐλ (Dhahian Rakan al-Sibai'I), ο οποίος ήταν 15 ή 16 ετών όταν διέπραξε το έγκλημα, εκτελέστηκε στη Σαουδική Αραβία στις 21 Ιουλίου 2007, ενώ ο Άντιλ Μοχάμεντ Σαΐφ αλ-Μαανάρι (Adil Muhammad Saif al-Ma'amari) εκτελέστηκε στην Υεμένη τον Φεβρουάριο του 2007. Ήταν 16 ετών όταν διέπραξε το αδίκημα. Αυτό απαγορεύεται σύμφωνα με τη Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Δείτε επίσης το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, άρθρο 6, παρ. 5: «Θανατικές ποινές δεν επιβάλλονται για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από άτομα κάτω των 18 ετών και δεν θα πραγματοποιούνται για έγκυες γυναίκες.»

Πίσω στην αρχή ^^

Εξωδικαστικές, συνοπτικές και αυθαίρετες εκτελέσεις: Έκθεση του Ειδικού Εισηγητή, έγγραφο ΟΗΕ E/CN.4/2005/7, 22 Δεκεμβρίου 2004, παρ. 87.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.