ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΝΕΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η «ΠΛΩΤΗ ΑΠΟΒΑΘΡΑ» ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΘΩΣ Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Καθώς εντείνονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα, η απρόβλεπτη ροή βοήθειας στη Γάζα έχει δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση βελτιωμένης πρόσβασης, ενώ η ανθρωπιστική ανταπόκριση βρίσκεται στην πραγματικότητα στα πρόθυρα της κατάρρευσης, προειδοποιούν 20 ανθρωπιστικές οργανώσεις. Οι τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά στις εγκαταστάσεις βοήθειας του ΟΗΕ στη Ράφα φέρεται να σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και να τραυμάτισαν πολύ περισσότερους. Η δυνατότητα των ομάδων βοήθειας και των ιατρικών ομάδων να ανταποκριθούν έχει πλέον σχεδόν καταρρεύσει, με προσωρινές λύσεις όπως μια «πλωτή αποβάθρα» και νέα περάσματα διέλευσης να έχουν ελάχιστο αντίκτυπο.
Οι οργανώσεις βοήθειας φοβούνται τώρα ότι θα επιταχυνθούν οι θάνατοι από πείνα, ασθένειες και άρνηση παροχής ιατρικής βοήθειας, ενώ τα χερσαία και θαλάσσια σημεία εισόδου παραμένουν κλειστά προς ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά κυρίως καύσιμα και οι επιθέσεις σε περιοχές που φιλοξενούν αμάχους εντείνονται.
Η συστηματική παρεμπόδιση στα ελεγχόμενα από το Ισραήλ περάσματα, οι εντεινόμενες εχθροπραξίες και οι παρατεταμένες διακοπές στις τηλεπικοινωνίες έχουν μειώσει τον όγκο της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των καυσίμων και των ιατρικών προμηθειών, σε μερικά από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί τους τελευταίους επτά μήνες, ανέφεραν 20 οργανισμοί βοήθειας.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) - ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας στη Γάζα - δεν έχουν καταφέρει να μεταφέρουν προμήθειες στην περιοχή από τις 6 Μαΐου. Η έλλειψη προμηθειών καθαρού νερού θέτει τους ασθενείς σε υψηλό κίνδυνο ασθενειών. Ωστόσο, τα κιτ αφαλάτωσης και οι υποβρύχιες αντλίες για τη δημιουργία βιώσιμων συστημάτων ύδρευσης για την παροχή νερού, σχεδόν πάντα απορρίπτονται από τις ισραηλινές αρχές.
Οι προκλήσεις για την ασφαλή διανομή της βοήθειας εντός της περιοχής έχουν επίσης φτάσει σε νέο υψηλό επίπεδο. Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, σχεδόν ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν πρόσφατα σε υπερπλήρεις περιοχές που δεν διαθέτουν τα μέσα για να υποστηρίξουν την ανθρώπινη ζωή. Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την προστασία των επιχειρήσεων βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των εργαζομένων σε αυτές, και ο πολλαπλασιασμός των ισραηλινών σημείων ελέγχου εντός της Γάζας εξακολουθούν επίσης να παρεμποδίζουν την ανθρωπιστική ανταπόκριση.
Η Zenab, μια έγκυος γυναίκα της οποίας ο σύζυγος σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, δήλωσε στην CARE International τον Μάρτιο ότι έφυγε από την πόλη της Γάζας στη Ράφα και στη συνέχεια στο Khan Younis. Έπρεπε να περπατάει ώρες ολόκληρες σε διάφορα φαρμακεία, νοσοκομεία και κέντρα υγείας για να βρει φάρμακα για να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης και δεν μπορούσε να βρει αρκετό πόσιμο νερό ή φαγητό. Ο γιατρός της της είπε ότι χρειάζεται καισαρική τομή και πρόκειται να γεννήσει την επόμενη εβδομάδα, αλλά φοβάται ότι μπορεί να μην υπάρχει χώρος σε κανένα από τα εναπομείναντα νοσοκομεία που λειτουργούν μερικώς.
Το σύστημα υγείας της Γάζας έχει ουσιαστικά διαλυθεί. Σχεδόν κάθε νοσοκομείο στη Γάζα είτε έχει λάβει «εντολή εκκένωσης», είτε βρίσκεται υπό ισραηλινή πολιορκία, είτε σύντομα θα ξεμείνει από καύσιμα και προμήθειες. Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ράφα, το Abu Yousef al-Najjar, αναγκάστηκε να κλείσει μετά από ισραηλινή «εντολή εκκένωσης» και κανένα νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα δεν είναι προς το παρόν προσβάσιμο. Ιατρικοί εργαζόμενοι σε όλη τη Γάζα λένε ότι οι ασθενείς πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας της έλλειψης ιατρικών προμηθειών, καθώς γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας συνεχίζουν να σκοτώνονται ή να εκτοπίζονται βίαια.
Η οργάνωση Save the Children δήλωσε ότι τα παιδιά δεν είναι πλέον σε θέση να απομακρυνθούν ιατρικά από τη Γάζα και αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τη φρίκη που βιώνουν καθημερινά και την απώλεια της οικογένειας και των αγαπημένων τους προσώπων και χρειάζονται απεγνωσμένα ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Η οργάνωση Juzoor, εταίρος της Oxfam, δήλωσε στις 19 Μαΐου ότι έξι από τα ήδη υπερπλήρη καταφύγια που υποστήριζε στην Jabaliya στη βόρεια Γάζα καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Τα καταφύγια διέθεταν ιατρικές υπηρεσίες και φιλοξενούσαν εκτοπισμένους από τις γύρω περιοχές στα βόρεια. Τα μέλη του προσωπικού που εγκατέλειψαν την περιοχή επέστρεψαν και βρήκαν καμένα τα κρεβάτια των ασθενών και κατεστραμμένο απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό και προμήθειες.
Στη νότια Γάζα, η ροή της βοήθειας έχει διακοπεί εντελώς. Όλα τα αρτοποιεία στη Ράφα αναγκάστηκαν να κλείσουν. Η μείωση των προμηθειών, η αδυναμία πρόσβασης στις αποθήκες που αποθηκεύουν βοήθεια και η ανασφάλεια, ανάγκασαν τις οργανώσεις βοήθειας να αναστείλουν τις διανομές στο νότο, και μπορεί σύντομα να αναγκαστούν να αναστείλουν τις διανομές στο Khan Younis, στο Deir al-Balah και στην πόλη της Γάζας, καθώς οι προμήθειες εξαντλούνται γρήγορα. Πολλοί Παλαιστίνιοι επιβιώνουν πλέον με λιγότερο από το 3% των ημερήσιων αναγκών τους σε νερό, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται επικίνδυνα και ασθένειες όπως η διάρροια και η ηπατίτιδα εξαπλώνονται γρήγορα.
Οι ανακοινώσεις για πρόσθετα περάσματα διέλευσης και πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της νέας «πλωτής αποβάθρας», έδωσαν μια ψευδαίσθηση βελτίωσης, αλλά σε μεγάλο βαθμό ισοδυναμούν με διακοσμητικές αλλαγές. Μεταξύ 7 και 27 Μαΐου, μόλις πάνω από 1.000 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα από όλα τα περάσματα διέλευσης μαζί, συμπεριλαμβανομένης της νεόδμητης «πλωτής αποβάθρας», σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΟΗΕ. Αυτό είναι ανησυχητικά χαμηλό δεδομένης της ραγδαίας αύξησης των ανθρωπιστικών αναγκών των 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας και πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες περιόδους των τελευταίων επτά μηνών.
Το πέρασμα της Ράφα, ένα από τα κύρια σημεία εισόδου για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τη βοήθεια στη Γάζα, έχει κλείσει από τις 7 Μαΐου, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το σημείο διέλευσης. Εν τω μεταξύ, περισσότερα από 2.000 φορτηγά με βοήθεια παραμένουν σε αναμονή στο Arish της Αιγύπτου για να τους επιτρέψει το Ισραήλ την είσοδο, με τα τρόφιμα να σαπίζουν και τα φάρμακα να λήγουν, καθώς οι οικογένειες αντιμετωπίζουν αυξημένα επίπεδα πείνας λίγα χιλιόμετρα μακριά. Ενώ το Kerem Shalom παραμένει επίσημα ανοιχτό, τα εμπορικά φορτηγά μάλλον έχουν προτεραιότητα και η κίνηση της βοήθειας παραμένει απρόβλεπτη, ασυνεπής και κρίσιμα χαμηλή.
Οι οργανώσεις βοήθειας και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζουν να ζητούν άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός για τη διάσωση και την προστασία, καθώς και συνεχείς και αναμενόμενες διαδρομές για τη μεταφορά βοήθειας σε όλη τη Γάζα. Όλα τα μέρη πρέπει να προστατεύσουν την ανθρωπιστική πρόσβαση και την παράδοση βοήθειας. Οι οργανώσεις καλούν τα εμπόλεμα μέρη να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (ΔΑΔ) και το Ισραήλ να τηρήσει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ), συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης εντολής του προς το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα. Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων τρίτων μερών και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξακολουθούν να δεσμεύονται από τις υποχρεώσεις τους βάσει του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και των αποφάσεων του ΔΔ, για να διασφαλίσουν την προστασία των Παλαιστινίων.
Οι οργανισμοί βοήθειας εργάζονται νυχθημερόν, προσπαθώντας να παραδώσουν σωτήρια βοήθεια υπό τις πιο αδύνατες συνθήκες, αλλά δεν μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα αν τα κράτη συνεχίσουν να αποφεύγουν τις νομικές τους υποχρεώσεις και την ηθική τους ευθύνη να διασφαλίσουν την κατάπαυση του πυρός.
Σημείωση
- Οι οργανισμοί βοήθειας έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι όποιες προσπάθειες να μεταφερθεί βοήθεια στη Γάζα από τον αέρα και τη θάλασσα - οι οποίες παραμένουν αναποτελεσματικές, δαπανηρές και ακόμη και επικίνδυνες - δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα χερσαία περάσματα και κινδυνεύουν να αποτελέσουν αντιπερισπασμό από την αναγνώριση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί βοήθειας στο έδαφος. Ο προ κρίσης μέσος όρος ανά εργάσιμη ημέρα των φορτηγών που εισέρχονταν στη Γάζα ήταν 500, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων.
- Μεταξύ 7-23 Μαΐου, 906 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω όλων των χερσαίων και θαλάσσιων σημείων διέλευσης μαζί, και άλλα 160 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν μεταξύ 24-26 Μαΐου, συνολικά 1.066.
- Περισσότεροι από 81.026 Παλαιστίνιοι στη Γάζα παραμένουν σοβαρά τραυματισμένοι και όλες οι ιατρικές εκκενώσεις από τη Γάζα έχουν σταματήσει από τότε που το Ισραήλ κατέλαβε το πέρασμα της Ράφα στις 7 Μαΐου. Υπολογίζεται ότι 14.000 βαριά άρρωστοι και τραυματισμένοι ασθενείς χρειάζονται σωτήρια θεραπεία στο εξωτερικό.
- Συνολικά 4.500 φορτηγά, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών φορτηγών καθώς και φορτηγών βοήθειας, παραμένουν σε αναμονή στην αιγυπτιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα.
- Στο χερσαίο πέρασμα Kerem Shalom, οι ισραηλινές αρχές δίνουν πλέον προτεραιότητα στα εμπορικά φορτηγά έναντι της βοήθειας, πράγμα που σημαίνει ότι τα τρόφιμα και οι άλλες προμήθειες που εισέρχονται δεν θα φτάσουν σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
- Η πρόσβαση μέσω του Erez West (Zikim) παραμένει αυστηρά περιορισμένη.
- Περισσότεροι από 266 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, στην πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι, έχουν σκοτωθεί.
- Από τις 7 Μαΐου, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις του Logistics Cluster δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης, να διευκολύνουν τις υπηρεσίες αποθήκευσης ή να λειτουργήσουν το σύστημα ειδοποίησης φορτίου για την υποστήριξη των ανθρωπιστικών φορέων.
- Στις 7 Μαΐου, περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι βρίσκονταν στην περιοχή Al-Mawasi, σύμφωνα με την UNRWA, και ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί από τότε που εντάθηκαν οι επιθέσεις στη Ράφα.
Οι υπογράφοντες:
- Premiere Urgence Internationale
- Médecins du Monde France
- Médecins du Monde Switzerland
- Médecins du Monde Spain
- Danish Refugee Council
- Norwegian Refugee Council
- CARE International
- Médecins Sans Frontières/Doctors Without Borders (MSF)
- Oxfam
- Save the Children International
- Plan International
- Amnesty International
- ActionAid International
- Humanity & Inclusion/ Handicap International (HI)
- Norwegian People’s Aid
- War Child Alliance
- Secours Islamique France
- Action For Humanity
- Islamic Relief
- Mercy Corps