ΕΥΡΩΠΗ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΝΑΚΜΠΑ
Οι αρχές πρέπει να απέχουν από την καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, ενόψει των εκδηλώσεων και διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί σε όλη την Ευρώπη για τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης της Νάκμπα στις 15 Μαΐου ή γύρω από αυτές.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, υπήρξαν ανησυχητικές προσπάθειες από τις αρχές σε όλη την Ευρώπη να φιμώσουν όσους μιλούν ενάντια στη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων στη Γάζα από το Ισραήλ, τολμούν να επικρίνουν τα εγκλήματα και τις παραβιάσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις ή επισημαίνουν τον κίνδυνο γενοκτονίας. Αξιωματικοί των υπηρεσιών επιβολής του νόμου σε όλη την Ευρώπη έχουν επίσης στοχοποιήσει ανθρώπους που έχουν μιλήσει ενάντια στις πολιτικές των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης παροχής όπλων στο Ισραήλ για χρήση στις παράνομες επιθέσεις του στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας.
Δημόσιες συνελεύσεις, συναντήσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν σε όλη την Ευρώπη καταγγέλοντας τις πολιτικές του Ισραήλ στη Γάζα έχουν ακυρωθεί ή απαγορευτεί, έχοντας ένα «ψυχρό αποτέλεσμα» που αποτρέπει άλλες εκφράσεις αλληλεγγύης με τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
Οι αρχές σε όλη την Ευρώπη δεν πρέπει να χρησιμοποιούν παράνομη βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών
— Erika Guevara-Rosas, Ανώτερη Διευθύντρια Έρευνας, Συνηγορίας, Πολιτικής και Εκστρατειών
«Οι αρχές σε όλη την Ευρώπη δεν πρέπει να χρησιμοποιούν παράνομη βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών. Πρέπει επίσης να σταματήσουν αμέσως να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε στιγματιστική και μεροληπτική ρητορική κατά των διαδηλωτών και να σταματήσουν να επιβάλλουν καθολικές απαγορεύσεις στις συγκεντρώσεις, καθώς πλησιάζουμε στην Ημέρα Μνήμης της Νάκμπα. Οι οριζόντιες απαγορεύσεις διαδηλώσεων -ένα δυσανάλογο μέτρο που παραβιάζει το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση- και άλλες κατασταλτικές πολιτικές που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν δεν πρέπει να επαναληφθούν ξανά», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, Ανώτερη Διευθύντρια Έρευνας, Προάσπισης, Πολιτικής και Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, οι πολιτιστικοί χώροι και οι χώροι εκδηλώσεων πρέπει επίσης να αντισταθούν στις πολιτικές πιέσεις και να αποφύγουν τις διακρίσεις εις βάρος των ειρηνικών διοργανωτών και διαδηλωτών, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους ή να επικρίνουν τις πολιτικές του ισραηλινού κράτους που παραβιάζουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων».
Οι ειρηνικές διαδηλώσεις, οι καθιστικές διαμαρτυρίες, οι πανεπιστημιακές κατασκηνώσεις και τα ακαδημαϊκά φόρουμ αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους αποτελούν μεθόδους διαμαρτυρίας κατά την άσκηση των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης, τα οποία προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άνθρωποι όλων των καταβολών και θρησκειών έχουν κινητοποιηθεί να χρησιμοποιήσουν την ειρηνική διαμαρτυρία για να εκφράσουν τα παράπονά τους κατά των ενεργειών των κυβερνήσεών τους για την υποστήριξη των εγκλημάτων θηριωδίας του Ισραήλ και την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για την πρόληψη σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας, όπως υποδεικνύει το Διεθνές Δικαστήριο.
Η ειρηνική διαμαρτυρία είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να απαιτήσουμε την άμεση κατάπαυση του πυρός, να απαιτήσουμε δικαιοσύνη για τους Παλαιστίνιους και να καταστήσουμε το κράτος του Ισραήλ υπεύθυνο για τις παρατεταμένες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου
— Erika Guevara-Rosas
«Η ειρηνική διαμαρτυρία είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να απαιτήσουμε άμεση κατάπαυση του πυρός, να απαιτήσουμε δικαιοσύνη για τους Παλαιστίνιους και να καταστήσουμε το κράτος του Ισραήλ υπόλογο για τις παρατεταμένες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της επί δεκαετίες άρνησης του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν, απελάθηκαν και εκδιώχθηκαν από το 1948», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas.
«Εν όψει του σημερινού κινδύνου γενοκτονίας και του λιμού που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, είναι ακόμη πιο σημαντικό οι αρχές να επιτρέψουν στους ανθρώπους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους για τη φετινή Ημέρα Μνήμης της Νάκμπα και όχι μόνο, προστατεύοντας τα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης, της ειρηνικής συνάθροισης και της μη διάκρισης».
Δυστυχώς, παρά την απουσία αδιάσειστων αποδείξεων, ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη έχουν συμβάλει στη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση των Παλαιστινίων στη Γάζα, απαξιώνοντας και διακόπτοντας τη ζωτικής σημασίας σωτήρια βοήθεια προς την UNRWA, αφήνοντας τους ανθρώπους παγιδευμένους χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα ή καθαρό νερό, ενώ βομβαρδίζονται από όπλα και πυρομαχικά που προμηθεύουν ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη στο Ισραήλ. Ως αποτέλεσμα, επίσης, των δημόσιων εκστρατειών, ορισμένα κράτη συνέχισαν τη χρηματοδότηση στη UNRWA.
Ιστορικό
Τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επεκτείνονται στην έκφραση που μπορεί να θεωρηθεί σοκαριστική, προσβλητική ή ενοχλητική. Οι αρχές πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους χωρίς διακρίσεις ή φόβο αντιποίνων.
Οποιαδήποτε παρέμβαση στα δικαιώματα αυτά πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μην βασίζεται σε ευρεία εθνική νομοθεσία, πολιτική ή επιβλαβείς υποθέσεις και στερεότυπα. Οι περιορισμοί πρέπει να είναι αναγκαίοι και ανάλογοι προς ένα νόμιμο στόχο και πρέπει να ερμηνεύονται όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα. Τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης είναι κεντρικής σημασίας για τη διαβίωση σε μια ανοιχτή και δίκαιη κοινωνία, όπου η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την απόδοση ευθυνών στους ισχυρούς.