Photo © Gary Coronado / Los Angeles Times via Getty Images

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ CBP ONE ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΣΥΛΟ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Μαΐου 2024, 16:51Εκτύπωση
Tags

Η υποχρεωτική χρήση της εφαρμογής CBP One για κινητά τηλέφωνα ως το μοναδικό μέσο για την αναζήτηση ασύλου στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί σαφή παραβίαση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του προσφυγικού δικαίου, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η έκθεση με τίτλο USA: CBP One - A blessing or a trap? (ΗΠΑ: CBP One - Ευλογία ή παγίδα;) καταγράφει τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που σχετίζονται με την εφαρμογή για κινητά και ρίχνει φως στις επιπτώσεις του Τελικού Κανονισμού για την Παράκαμψη των Νόμιμων Διαδρομών, ευρύτερα γνωστού ως Απαγόρευση Ασύλου, που εισήγαγε η κυβέρνηση Μπάιντεν στις 11 Μαΐου 2023.

Η Απαγόρευση ασύλου επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στους αιτούντες άσυλο που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Μεξικό στα νότια σύνορα, αρνούμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι ο Τελικός Κανόνας παραβιάζει το δικαίωμα αίτησης ασύλου, καθώς και τις αρχές της μη επαναπροώθησης και της μη τιμωρίας. Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, τα άτομα υποχρεούνται να χρησιμοποιούν την εφαρμογή CBP One για να προγραμματίσουν ραντεβού στις πύλες εισόδου προκειμένου να θεωρηθούν επιλέξιμα για άσυλο, προσθέτοντας επίπεδα πολυπλοκότητας και εμποδίων σε μια ήδη δύσκολη διαδικασία.

«Η χρήση της αίτησης CBP One βασίζει την είσοδο και την πρόσβαση στο άσυλο από την εμφάνιση στην είσοδο ενός λιμανιού με ραντεβού, κάτι που δεν είναι εφικτό για ορισμένους ανθρώπους», δήλωσε η Ana Piquer, διευθύντρια Αμερικής της Διεθνούς Αμνηστίας. «Ενώ οι τεχνολογικές καινοτομίες θα μπορούσαν δυνητικά να παρέχουν ασφαλή διέλευση και πιο εύρυθμες διαδικασίες στα σύνορα, προγράμματα όπως το CBP One δεν μπορούν να εξαρτούν και να περιορίζουν τον τρόπο αναζήτησης διεθνούς προστασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η χρήση της εφαρμογής CBP One βασίζει την είσοδο και την πρόσβαση στο άσυλο από την εμφάνιση στην είσοδο ενός λιμανιού με ραντεβού, κάτι που δεν είναι εφικτό για ορισμένους ανθρώπους.

— Ana Piquer, Διευθύντρια Αμερικής της Διεθνούς Αμνηστίας

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφει τα σημαντικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο κατά τη χρήση της εφαρμογής CBP One, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών εμποδίων, των περιορισμών στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό, την παραπληροφόρηση και τον αυθαίρετο χαρακτήρα της κατανομής των ραντεβού. Η εφαρμογή CBP One, η οποία είναι διαθέσιμη μόνο στα αγγλικά, τα ισπανικά και τα αϊτινά κρεολικά, λειτουργεί με ένα σύστημα όπου τα καθημερινά ραντεβού κατανέμονται κυρίως τυχαία, οδηγώντας σε ασυνεπείς εμπειρίες μεταξύ των αιτούντων άσυλο, αφήνοντάς τους σε αβεβαιότητα και κίνδυνο.

«Η εφαρμογή CBP One μετατρέπει το νόμιμο δικαίωμα στο άσυλο σε ένα σύστημα λοταρίας που βασίζεται στην τύχη», δήλωσε ο Paul O'Brien, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ. «Οι αιτούντες άσυλο μπορεί να μην λάβουν ποτέ ασφάλεια και προστασία στις Ηνωμένες Πολιτείες απλώς και μόνο επειδή μπορεί να μην λάβουν ποτέ ραντεβού».  Επιπλέον, η υποχρεωτική χρήση της αναγνώρισης προσώπου και του εντοπισμού μέσω GPS στην εφαρμογή εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την παρακολούθηση και τις πιθανές διακρίσεις, περιπλέκοντας περαιτέρω τη διαδικασία αίτησης ασύλου. Μια ανάλυση της εφαρμογής CBP One από το Εργαστήριο Ασφαλείας της Διεθνούς Αμνηστίας διαπίστωσε ότι οι πληροφορίες και τα αναγνωριστικά της συσκευής αποστέλλονται στην υπηρεσία Firebase της Google, λειτουργία που δεν αποκαλύπτεται στους χρήστες.

Η εφαρμογή CBP One μετατρέπει το νόμιμο δικαίωμα στο άσυλο σε ένα σύστημα λοταρίας που βασίζεται στην τύχη.

— Paul O'Brien, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ

Η έκθεση περιγράφει επίσης τη δεινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν όσοι ζητούν άσυλο περιμένοντας στο Μεξικό για τα ραντεβού με το CBP One. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το Μεξικό έχει γίνει όλο και πιο επικίνδυνο για τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο, οι οποίοι συχνά εκβιάζονται, πέφτουν θύματα απαγωγής και υφίστανται διακρίσεις και σεξουαλική και έμφυλη βία τόσο από κρατικούς όσο και από μη κρατικούς φορείς.

Σε μια μαρτυρία προς τη Διεθνή Αμνηστία, μια γυναίκα από τη Βενεζουέλα που ζητούσε άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες περιέγραψε τις σκληρές συνθήκες αναμονής στο Μεξικό μέχρι το ραντεβού της:

«Μας απήγαγαν για τρεις ημέρες και στη συνέχεια μας άφησαν ελεύθερους. Μας είχαν δέσει τα μάτια και μας χτύπησαν αρκετές φορές. Μας έβγαλαν αρκετές φορές από τα λεωφορεία και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε. Μας πούλησαν εισιτήρια στη διπλάσια τιμή. Μας συνέβησαν τόσα πολλά πράγματα που σε κάνουν να θες να κλάψεις. Αν δεν πάρουμε γρήγορα το ραντεβού, θα πέσουμε στο ποτάμι».

Μας απήγαγαν για τρεις ημέρες και στη συνέχεια μας άφησαν ελεύθερους. Μας είχαν δέσει τα μάτια και μας χτύπησαν αρκετές φορές.

— Γυναίκα από τη Βενεζουέλα που ζητά άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες

Σε μια άλλη μαρτυρία στη Διεθνή Αμνηστία, μια Μεξικανή γυναίκα που ζητούσε άσυλο περίμενε μήνες για να φτάσει το ραντεβού της:

«Προσπαθούσα να πάρω το ραντεβού για τρεις μήνες. Νόμιζα ότι τα ραντεβού πήγαιναν με τη σειρά. Είναι τρελό. Είμαι εξοργισμένη με την κατάσταση. Κάποιος προσπάθησε να με σκοτώσει. Δεν θέλω να φύγω από το Μεξικό μου, αλλά δεν μπορώ και να μείνω».

Είναι τρελό. Είμαι εξοργισμένη με την κατάσταση. Κάποιος προσπάθησε να με σκοτώσει.

— Μεξικανή γυναίκα που ζητά άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο στο Μεξικό είναι σοβαρή, με πολλούς να βιώνουν βία και διακρίσεις σε καθημερινή βάση», δήλωσε η Edith Olivares Ferreto, εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας του Μεξικού. «Αναγκασμένοι να περιμένουν στο πουθενά για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι που αναζητούν ασφάλεια μένουν ευάλωτοι σε περαιτέρω κινδύνους και παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους».

Αναγκασμένοι να περιμένουν στο πουθενά για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι που αναζητούν ασφάλεια μένουν ευάλωτοι σε περαιτέρω κινδύνους και παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.

— Edith Olivares Ferreto, εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας του Μεξικού.

Με την αύξηση του χρόνου αναμονής και την αβεβαιότητα σχετικά με την κατανομή των ραντεβού, πολλοί αιτούντες άσυλο αναγκάζονται να λάβουν επικίνδυνες αποφάσεις να περάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς ραντεβού, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και ενδεχομένως να μην είναι επιλέξιμοι για άσυλο λόγω της απαγόρευσης ασύλου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ηθική και νομική υποχρέωση να προστατεύουν όλους τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια στη χώρα μας», δήλωσε η Amy Fischer, διευθύντρια για τα δικαιώματα των προσφυγισσών/ων και των μεταναστριών/ων στη Διεθνή Αμνηστία των ΗΠΑ. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν μπορεί να συνεχίσει προς αυτόν τον δρόμο και πρέπει να ανταποκριθεί στην υπόσχεση της χώρας μας ως ένα φιλόξενο έθνος για όλους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ηθική και νομική υποχρέωση να προστατεύουν όλους τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια στη χώρα μας.

— Amy Fischer, Διευθύντρια για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών στη Διεθνή Αμνηστία των ΗΠΑ

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν αμέσως την εφαρμογή της απαγόρευσης ασύλου και να σταματήσουν την υποχρεωτική χρήση της εφαρμογής CBP One, οι οποίες αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του προσφυγικού δικαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε δίκαιες και εξατομικευμένες διαδικασίες ασύλου χωρίς διακρίσεις με βάση το μεταναστευτικό καθεστώς.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη μεξικανική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο κατά τη διέλευση, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της πρόσβασης σε λιμένες εισόδου των ΗΠΑ και της εφαρμογής μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας και των διακρίσεων κατά των αιτούντων άσυλο εντός των συνόρων της.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να ζητήσετε συνέντευξη, επικοινωνήστε με:

  • Διεθνής Αμνηστία Περιφερειακό Γραφείο Αμερικής, press@amnesty.org
  • Διεθνής Αμνηστία ΗΠΑ, media@aiusa.org
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.