-Anadolu via Getty Images

ΙΣΡΑΗΛ/ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ ΚΑΘΩΣ ΞΕΚΙΝΑ Η ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΑΦΑ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Μαΐου 2024, 17:19Εκτύπωση

Αντιδρώντας στις εντολές του ισραηλινού στρατού προς πάνω από 100.000 κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, να «εκκενώσουν» ολόκληρες γειτονιές στην ανατολική Ράφα, εν μέσω της είδησης ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του στην περιοχή βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, η Erika Guevara-Rosas, Ανώτερη Διευθύντρια Έρευνας, Προάσπισης, Πολιτικής και Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Η τελευταία εντολή “εκκένωσης” του ισραηλινού στρατού, η οποία εκδόθηκε μόλις 24 ώρες πριν ξεκινήσει χερσαία εισβολή στην ανατολική Ράφα, έρχεται σε συνέχεια των εντατικοποιημένων βομβαρδισμών στη νότια επαρχία. Ακολουθεί τις πολύμηνες απειλές για την έναρξη μιας μεγάλης κλίμακας χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα, η οποία θα επιδεινώσει περαιτέρω τα ανείπωτα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

«Σε μια σκληρή και απάνθρωπη κίνηση που δείχνει ήδη τον καταστροφικό αντίκτυπο μιας τέτοιας επιχείρησης στους αμάχους, τα ισραηλινά άρματα εξαπέλυσαν χερσαία εισβολή στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα, εμποδίζοντας μια κρίσιμη γραμμή ζωής για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε έναν πληθυσμό που ήδη αντιμετωπίζει λιμό και τον κίνδυνο γενοκτονίας.

«Όλα τα κράτη πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Ράφα και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους να αποτρέψουν τη γενοκτονία, όπως επανέλαβε το Διεθνές Δικαστήριο στις 28 Μαρτίου 2024.

Όλα τα κράτη πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Ράφα και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους για την πρόληψη της γενοκτονίας.

— Erika Guevara Rosas, Ανώτερη Διευθύντρια Έρευνας, Συνηγορίας, Πολιτικής και Εκστρατειών

«Ο ισραηλινός στρατός πρέπει επίσης να ανακαλέσει την εντολή του προς τους πολίτες να “εκκενώσουν” την ανατολική Ράφα, εκτός εάν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού, πράγμα εξαιρετικά απίθανο υπό τις έντονες στρατιωτικές επιθέσεις που το Ισραήλ διεξάγει αμείλικτα εδώ και επτά μήνες σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας».

Οι εκτεταμένες «ασφαλείς περιοχές», που προτείνονται για μετεγκατάσταση των πολιτών στα φυλλάδια του στρατού, στερούνται των πιο βασικών προδιαγραφών για ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση. Ορισμένες από τις περιοχές στο Χαν Γιουνίς, στις οποίες οι κάτοικοι διατάσσονται να μεταβούν, έχουν ήδη υποστεί μαζική καταστροφή λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών και έχουν καταστεί μη κατοικήσιμες. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους που διατάχθηκαν - για άλλη μια φορά - να «εκκενώσουν» έχουν ήδη εκτοπιστεί πολλές φορές από τον Οκτώβριο του 2023.

«Οι Παλαιστίνιοι πολίτες στη Γάζα είναι άνθρωποι και όχι πιόνια που μετακινούνται στη σκακιέρα κατά το δοκούν των ισραηλινών αρχών. Η άποψη ότι οι εκτοπισμένοι άμαχοι είναι ασφαλείς οπουδήποτε στη Γάζα έχει αποδειχθεί πλάνη ξανά και ξανά, καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει επιτεθεί σε περιοχές που είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει ως ασφαλείς.

Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Γάζα είναι άνθρωποι, όχι πιόνια που μετακινούνται στη σκακιέρα κατά το δοκούν των ισραηλινών αρχών.

— Erika Guevara Rosas

«Ως κατοχική δύναμη, το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση της ασφάλειας των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι είναι προστατευόμενα πρόσωπα σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και μεταξύ άλλων για την παροχή υπηρεσιών και προμηθειών που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή τους. Το Ισραήλ όχι μόνο αποτυγχάνει συστηματικά σε αυτό, αλλά συνεχίζει να παρεμποδίζει την παροχή τέτοιων υπηρεσιών στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις διεθνείς οργανώσεις βοήθειας από το 2007", δήλωσε η Erika Guevara Rosas.

«Ελλείψει εγγυήσεων για την ασφάλεια των κατοίκων και την ασφαλή επιστροφή τους στα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών βόρεια του Wadi Gaza, όπως ορίζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι επανειλημμένες εντολές εκκένωσης είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και μπορεί να ισοδυναμούν με βίαιη μεταφορά. Μόνο μια άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη μπορεί να θέσει τέρμα στη μαζική ταλαιπωρία των πολιτών και να αποκαταστήσει κάποια πίστη στην οικουμενική αξία του διεθνούς δικαίου».

Ιστορικό

Στις 13 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε την πρώτη μαζική εντολή «εκκένωσης» των πολιτών στη Γάζα, δίνοντας εντολή σε 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους βόρεια του Wadi Gaza να μετακινηθούν προς τα νότια εντός 24 ωρών. Από τότε, σχεδόν το 90% του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί τουλάχιστον μία φορά. Ένα νέο κύμα μαζικών εκτοπίσεων στη Ράφα, εν μέσω αμείλικτων βομβαρδισμών, θα επιδεινώσει την ανθρωπογενή ανθρωπιστική καταστροφή. Η τελευταία εντολή «εκκένωσης» προς τους κατοίκους της ανατολικής Ράφα εκδόθηκε μία ημέρα μετά την επίθεση που ανέλαβε η Χαμάς και σκότωσε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο πέρασμα Kerem Shalom.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.