©Ahmad Hasaballah/Getty Images

ΙΣΡΑΗΛ/ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Μαΐου 2024, 14:00Εκτύπωση

Στις 2 Μαΐου, μια κοινή Παγκόσμια Ημέρα Δράσης από ΜΚΟ κινητοποιεί ένα παγκόσμιο δίκτυο οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικών οργανώσεων, εμπειρογνωμόνων σε θέματα όπλων, ακτιβιστών, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, νομικών και φοιτητών για να καλέσουν όλα τα κράτη να σταματήσουν τη μεταφορά όπλων, εξαρτημάτων και πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας.

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει εδώ και καιρό έκκληση για ένα ολοκληρωμένο εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες που συμμετέχουν στον πόλεμο στη Γάζα.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση προς τα κράτη που συνεχίζουν να προμηθεύουν όπλα σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης στη Γάζα ότι κινδυνεύουν να γίνουν συνένοχοι σε εγκλήματα πολέμου και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Erika Guevara Rosas, Ανώτερη Διευθύντρια Έρευνας, Προάσπισης, Πολιτικής και Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει παράνομες επιθέσεις στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων χωρίς διακρίσεις, συμβάλλοντας σε σοκαριστικές απώλειες ανθρώπινων ζωών και εκτεταμένες καταστροφές και ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές. Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας έχει τεκμηριώσει τη χρήση όπλων που προμηθεύτηκαν οι ΗΠΑ από το Ισραήλ για τη διεξαγωγή παράνομων αεροπορικών επιδρομών που προκάλεσαν μαζικές απώλειες μεταξύ των αμάχων.

«Μετά το συμπέρασμα του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι υπάρχει εύλογος κίνδυνος γενοκτονίας στη Γάζα και υπό το πρίσμα της υποχρέωσης όλων των κρατών βάσει του διεθνούς δικαίου να αποτρέψουν τη γενοκτονία, οι κυβερνήσεις που συνεχίζουν να προμηθεύουν όπλα στο Ισραήλ ενδέχεται να παραβιάζουν τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία», δήλωσε η Erika Guevara Rosas.

Στις 29 Απριλίου η Διεθνής Αμνηστία υπέβαλε ερευνητική ενημέρωση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο της διαδικασίας του Υπομνήματος Εθνικής Ασφάλειας για τις διασφαλίσεις και τη λογοδοσία σχετικά με τα μεταφερόμενα αμυντικά είδη και τις αμυντικές υπηρεσίες (NSM-20), τεκμηριώνοντας τη χρήση όπλων που προμηθεύτηκαν οι ΗΠΑ από το Ισραήλ για τη διάπραξη παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στη Γάζα. Ένοπλες ομάδες στη Γάζα διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και συνέχισαν να εκτοξεύουν αδιακρίτως ρουκέτες προς πληθυσμιακά κέντρα στο Ισραήλ και να κρατούν ομήρους στη Γάζα.

Οι ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας οργανώνουν μια σειρά από καμπάνιες σε 12 χώρες που καλύπτουν τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελβετία, τη Σλοβακία, την Αυστραλία, την Κορέα και την Ταϊβάν. Με στρατηγική έμφαση στις χώρες με σημαντικές εξαγωγές όπλων, οι εκδηλώσεις αυτές στοχεύουν να έχουν απήχηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εκδηλώσεις θα κυμαίνονται από συμβολικές «διαδηλώσεις» μέχρι προβολές σε κυβερνητικά κτίρια, δημόσιες διαδηλώσεις και δράσεις με προσομοιώσεις πυραύλων και μαχητικών αεροσκαφών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης, η οποία διοργανώνεται από την κοινωνία των πολιτών και διεθνείς ΜΚΟ που συνεργάζονται για την παγκόσμια υπεράσπιση για #ΚατάπαυσηΠυροςΤΩΡΑ, θα ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τον καταστροφικό αντίκτυπο της μεταφοράς όπλων στα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι άμαχοι φέρουν το κύριο βάρος της βίας. Θα καλέσει επίσης τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να σταματήσουν τις μεταφορές όπλων προς το Ισραήλ, τονίζοντας τη σημασία της τήρησης του διεθνούς δικαίου και της προστασίας των αμάχων.

Οι δραστηριότητες της εκστρατείας στις 2 Μαΐου βασίζονται στην έκκληση περισσότερων από 250 ανθρωπιστικών οργανώσεων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες υπέγραψαν επιστολή που καλούν όλα τα κράτη να σταματήσουν αμέσως τη μεταφορά όπλων, εξαρτημάτων και πυρομαχικών προς το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.