©Private

ΙΣΡΑΗΛ / ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ WALID DAQQAH ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΚΛΗΡΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Απριλίου 2024, 11:05Εκτύπωση

Απαντώντας στον θάνατο υπό κράτηση του Walid Daqqah, ενός 62χρονου Παλαιστίνιου συγγραφέα που ήταν ο μακροβιότερος Παλαιστίνιος κρατούμενος στις ισραηλινές φυλακές, αφού πέρασε 38 χρόνια φυλακισμένος, η Erika Guevara-Rosas, ανώτερη διευθύντρια Έρευνας, Συνηγορίας, Πολιτικής και Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι ο Walid Daqqah πέθανε υπό ισραηλινή κράτηση, παρά τις πολλές εκκλήσεις για την επείγουσα απελευθέρωσή του για ανθρωπιστικούς λόγους μετά τη διάγνωσή του το 2022 με καρκίνο του μυελού των οστών και το γεγονός ότι είχε ήδη ολοκληρώσει την αρχική του ποινή».

Οι ισραηλινές αρχές πρέπει τώρα να επιστρέψουν τη σορό του Walid Daqqah στην οικογένειά του χωρίς καθυστέρηση, ώστε να μπορέσουν να του προσφέρουν μια ειρηνική και αξιοπρεπή ταφή και να τους επιτρέψουν να θρηνήσουν τον θάνατό του χωρίς εκφοβισμό.

Erika Guevara-Rosas, ανώτερη διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Έρευνα, τη Συνηγορία, την Πολιτική και τις Εκστρατείες

«Ο θάνατος του Walid Daqqah αποτελεί σκληρή υπενθύμιση της συστηματικής ιατρικής αμέλειας του Ισραήλ και της περιφρόνησης των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων κρατουμένων. Για τον Daqqah και την οικογένειά του, ιδίως οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν ένας ατελείωτος εφιάλτης, κατά τη διάρκεια του οποίου υπέστη βασανιστήρια ή άλλης μορφής κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών και εξευτελισμού από την ισραηλινή υπηρεσία φυλακών, σύμφωνα με τη δικηγόρο του. Από τις 7 Οκτωβρίου δεν του επιτράπηκε ούτε ένα τηλεφώνημα με τη σύζυγό του. Η τελευταία του έφεση για αναστολή για ανθρωπιστικούς λόγους απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, που τον καταδίκασε έτσι τον ουσιαστικά να πεθάνει πίσω από τα κάγκελα».

«Ακόμα και στο νεκροκρέβατό του, οι ισραηλινές αρχές συνέχισαν να επιδεικνύουν ανατριχιαστικά επίπεδα σκληρότητας εναντίον του Walid Daqqah και της οικογένειάς του, όχι μόνο αρνούμενες την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και το κατάλληλο φαγητό, αλλά και εμποδίζοντάς τον να πει το τελευταίο αντίο στη σύζυγό του τη Sanaa Salameh και την τετράχρονη κόρη τους τη Milad. Ο θάνατος του Walid σημαίνει ότι στον Walid επετράπη να δει την κόρη του μόνο μία φορά από κοντά, τον Οκτώβριο του 2022, έπειτα από τρομακτική νομική μάχη».

«Η Sanaa Salameh, σύζυγος του Walid Daqqah, η οποία έκανε ακούραστα εκστρατεία για την απελευθέρωσή του, δεν μπόρεσε να αγκαλιάσει τον ετοιμοθάνατο σύζυγό της για τελευταία φορά πριν πεθάνει. Οι ισραηλινές αρχές πρέπει τώρα να επιστρέψουν τη σορό του Walid Daqqah στην οικογένειά του χωρίς καθυστέρηση, ώστε να μπορέσουν να του προσφέρουν μια ειρηνική και αξιοπρεπή ταφή και να τους επιτρέψουν να θρηνήσουν τον θάνατό του χωρίς εκφοβισμό», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas. 

Ακόμα και στο νεκροκρέβατό του, οι ισραηλινές αρχές συνέχισαν να επιδεικνύουν ανατριχιαστικά επίπεδα σκληρότητας εναντίον του Walid Daqqah και της οικογένειάς του, όχι μόνο αρνούμενες την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και το κατάλληλο φαγητό, αλλά και εμποδίζοντάς τον να πει το τελευταίο αντίο στη σύζυγό του τη Sanaa Salameh και την τετράχρονη κόρη τους τη Milad.

Erika Guevara-Rosas, ανώτερη διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Έρευνα, τη Συνηγορία, την Πολιτική και τις Εκστρατείες

Η δικηγόρος που επισκέφτηκε για τελευταία φορά τον Walid Daqqah στις 24 Μαρτίου στην κλινική των φυλακών Ramleh δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι σοκαρίστηκε από την απότομη απώλεια βάρους και την εμφανή ευθραυστότητά του. Η άρνηση πρόσβασης των κρατουμένων σε επαρκή ιατρική περίθαλψη παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα για την αντιμετώπιση των κρατουμένων και μπορεί να συνιστά βασανιστήριο.

 

Ιστορικό

Στις 25 Μαρτίου 1986, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον Walid Daqqah, τότε 24 ετών, Παλαιστίνιο πολίτη του Ισραήλ. Τον Μάρτιο του 1987, ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη αφού τον καταδίκασε ως διοικητή της ομάδας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) που είχε απαγάγει και είχε σκοτώσει τον ισραηλινό στρατιώτη Moshe Tamam το 1984. Ο Daqqah δεν καταδικάστηκε για τον φόνο, αλλά για τη διοίκηση της ομάδας, κατηγορία που πάντα απέρριπτε, και η καταδίκη του βασίστηκε σε βρετανικούς κανονισμούς έκτακτης ανάγκης που χρονολογούνται από το 1945, οι οποίοι απαιτούν πολύ χαμηλότερα κριτήρια απόδειξης για την καταδίκη από ό,τι το ισραηλινό ποινικό δίκαιο.

Η Διεθνής Αμνηστία διεξήγαγε εκστρατεία για τον Walid Daqqah από τον περασμένο Αύγουστο, καλώντας τις ισραηλινές αρχές να τον απελευθερώσουν για ανθρωπιστικούς λόγους, επικαλούμενη μάλιστα ανεξάρτητη ιατρική γνωμάτευση σύμφωνα με την οποία οι μέρες του Walid Daqqah ήταν μετρημένες και το γεγονός ότι ο Walid Daqqah είχε ήδη ολοκληρώσει την 37ετή ποινή του τον Μάρτιο του 2023, ωστόσο προηγούμενη δικαστική απόφαση τον είχε καταδικάσει σε δύο επιπλέον χρόνια φυλάκισης -για συμμετοχή στην παροχή κινητών τηλεφώνων σε άλλους κρατούμενους ώστε βοηθηθούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους- μεταθέτοντας την ημερομηνία αποφυλάκισής του για τον Μάρτιο του 2025, μια μέρα που, κατά τραγική ειρωνεία, δεν έζησε για να δει.

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, ο Walid Daqqah έγραψε εκτενώς για τη βιωματική εμπειρία των Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές. Λειτούργησε ως μέντορας και παιδαγωγός για γενιές νεαρών Παλαιστίνιων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Τα γραπτά του, τα οποία περιλαμβάνουν επιστολές, δοκίμια, ένα διάσημο θεατρικό έργο κι ένα μυθιστόρημα για νέους ενήλικες, ήταν μια πράξη αντίστασης ενάντια στην απανθρωποποίηση των Παλαιστινίων κρατουμένων. «Η αγάπη είναι η μετριοπαθής και μοναδική μου νίκη ενάντια στον δεσμοφύλακά μου», έγραψε κάποτε.

Τα γραπτά του Walid Daqqah πίσω από τα κάγκελα αποτελούν μαρτυρία ενός πνεύματος που δεν έσπασε ποτέ από δεκαετίες φυλάκισης και καταπίεσης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.