© Michael Dantas/AFP via Getty Images

ΚΟΣΜΟΣ: Η ΘΕΡΜΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΠΟΤΕ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2024, 15:54Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην Παγκόσμια Έκθεση για το Κλίμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβεβαιώνει ότι το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, η Ann Harrison, σύμβουλος κλιματικής πολιτικής της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Αυτή η ανησυχητική καταγραφή δείχνει ότι η θέρμανση του κλίματος παγκοσμίως επιταχύνεται ραγδαία, με όλο και πιο σοβαρές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με τα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι έχουμε εισέλθει σε μια βαθιά ανησυχητική εποχή κλιματικής αστάθειας».

«Αυτή η θέρμανση επιδεινώνει τους καύσωνες και τις ξηρασίες, αυξάνει τις πυρκαγιές, εντείνει τις βροχοπτώσεις και δημιουργεί πιο βίαιες καταιγίδες, φαινόμενα που μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και τις περιθωριοποιημένες ομάδες».

«Μέσα σε 8 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5ºC αυτόν τον αιώνα, την οποία ενσωμάτωσε ως μέτρο προστασίας από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έχει σχεδόν εξαντληθεί.

Μέσα σε 8 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5ºC αυτόν τον αιώνα, την οποία ενσωμάτωσε ως ρυθμιστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, έχει σχεδόν εξαντληθεί.

Ann Harrison, σύμβουλος Πολιτικής για το Κλίμα της Διεθνούς Αμνηστίας

«Οι κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να υποστηρίξουν μια δίκαιη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά πολύ συχνά επιλέγουν να παραβιάζουν ή να μειώνουν τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους για το κλίμα και να αποφεύγουν τις ευθύνες τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η επιρροή των επιχειρήσεων στην εγχώρια και παγκόσμια λήψη αποφάσεων σημαίνει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα της πλειοψηφίας θυσιάζονται για τα κέρδη λίγων ισχυρών».

«Οι αυτόχθονες πληθυσμοί, οι οποίοι είναι συνήθως άριστοι διαχειριστές του περιβάλλοντος, συχνά πλήττονται δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, καθώς μεγάλο μέρος των εναπομεινάντων ορυκτών καυσίμων του πλανήτη βρίσκεται κάτω από τα εδάφη των προγόνων τους».

«Η κοινωνία των πολιτών, οι πρόθυμες κυβερνήσεις, οι πολυμερείς οργανισμοί, οι επιστήμονες και οι ακτιβίστριες/-ιστές για το κλίμα πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία εργαλείων για να σπάσουν τον ασφυκτικό κλοιό των ορυκτών καυσίμων και να τερματίσουν τη χρηματοδότηση και τη χρήση των ορυκτών καυσίμων».

 

Ιστορικό

Η Παγκόσμια Έκθεση για το Κλίμα Copernicus δείχνει ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 2023 έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ των 14,98ºC, δηλαδή 1,48ºC πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Παρόλο που τα αρχεία του Copernicus χρονολογούνται από το 1850, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι το 2023 ήταν το θερμότερο 12μηνο των τελευταίων 100.000 ετών. Το Copernicus είναι η συνιστώσα του διαστημικού προγράμματος της Ε.Ε. που πραγματοποιεί παρατήρηση της γης.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο πιστεύεται ότι επιδείνωσε τη θέρμανση το 2023, αναμένεται να διαρκέσει μέσα μέχρι το 2024. Η κλιματική κρίση απειλεί το οικουμενικό δικαίωμα σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον, καθώς και πολλά άλλα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στη ζωή, στην υγεία, στην επαρκή στέγαση και στο επαρκές βιοτικό επίπεδο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.