© Provided to Amnesty International

ΚΥΠΡΟΣ: Η ΕΙΔΕΧΘΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΜΚΟ ΚΙΣΑ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2024, 13:14Εκτύπωση

Απαντώντας στη σοκαριστική επίθεση στις εγκαταστάσεις της διακεκριμένης αντιρατσιστικής ΜΚΟ ΚΙΣΑ (Δράση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό), στη Λευκωσία της Κύπρου, κατά την οποία αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην περιουσία της οργάνωσης, η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Κύπρο Κονδύλια Γώγου, δήλωσε:

«Η χθεσινοβραδινή [σ.σ. 5/1] βίαιη επίθεση εναντίον της αντιρατσιστικής οργάνωσης ΚΙΣΑ είναι ειδεχθής και εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των υπερασπιστριών/-ών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Ωστόσο, δεν συνέβη εν κενώ. Η ρατσιστική βία βρίσκεται σε έξαρση στην Κύπρο, και η ΚΙΣΑ, οι εθελόντριες και οι εθελοντές της έχουν γίνει στόχος επανειλημμένων απειλών, λεκτικών επιθέσεων και εκστρατειών συκοφάντησης σε σχέση με το έργο τους στην υποστήριξη των προσφυγισσών/-ύγων και των μεταναστριών/-ών, καθώς και στην καταγγελία των εγκλημάτων μίσους».

Η χθεσινοβραδινή [σ.σ. 5/1] βίαιη επίθεση εναντίον της αντιρατσιστικής οργάνωσης ΚΙΣΑ είναι ειδεχθής και εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των υπερασπιστριών/-ών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Ωστόσο, δεν συνέβη εν κενώ. Η ρατσιστική βία βρίσκεται σε έξαρση στην Κύπρο, και η ΚΙΣΑ, οι εθελόντριες και οι εθελοντές της έχουν γίνει στόχος επανειλημμένων απειλών, λεκτικών επιθέσεων και εκστρατειών συκοφάντησης σε σχέση με το έργο τους στην υποστήριξη των προσφυγισσών/-ύγων και των μεταναστριών/-ών, καθώς και στην καταγγελία των εγκλημάτων μίσους.

Κονδύλια Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Κύπρο

«Οι αρχές της Κύπρου πρέπει επειγόντως να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι επιθέσεις εναντίον υπερασπιστριών/-ών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ δεν θα γίνουν ανεκτές, και να διεξαγάγουν μια άμεση, εμπεριστατωμένη, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για τη χθεσινοβραδινή επίθεση, η οποία θα δίνει προτεραιότητα στην υπόθεση ότι η επίθεση σχετίζεται με το έργο τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και με το αντιρατσιστικό τους έργο. Πρέπει επίσης να παράσχουν επειγόντως αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της ασφάλειας του προσωπικού και των ακτιβιστριών/-ών της ΚΙΣΑ».

Ιστορικό

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Ιανουαρίου, οι εγκαταστάσεις της ΜΚΟ ΚΙΣΑ δέχτηκαν επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε έξω από τα γραφεία της. Η έκρηξη προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των παραθύρων, των φωτοτυπικών μηχανημάτων και των υπολογιστών.

Τα τελευταία χρόνια η ΚΙΣΑ, οι εθελόντριες/-οντές και οι ακτιβίστριες/-ιστές της ΚΙΣΑ φέρονται να έχουν δεχτεί πολλές απειλές και παρενοχλήσεις από αντιμεταναστευτικές και εθνικιστικές ομάδες.

Σύμφωνα με τις αναφορές που ελήφθησαν, παρά τις καταγγελίες στις αρχές, οι έρευνες για τις απειλές δεν έχουν οδηγήσει σε κάποιο γνωστό αποτέλεσμα.

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2023, φυλετικοποιημένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων προσφυγισσών/-ύγων και μεταναστριών/-ών, δέχτηκαν επιθέσεις που έμοιαζαν με πογκρόμ στη Χλώρακα και τη Λεμεσό. Προηγουμένως, στις αρχές του 2023, είχαν πραγματοποιηθεί ρατσιστικές επιθέσεις στη Λεμεσό, ενώ τον Ιανουάριο του 2022 επιθέσεις στη Χλώρακα. Το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) διαπίστωσε ότι ο δημόσιος λόγος στη χώρα γινόταν «όλο και πιο ξενοφοβικός».

Τον Δεκέμβριο του 2020, σε συνέχεια της τροποποίησης του νόμου περί σωματείων, η ΚΙΣΑ διαγράφηκε από το Μητρώο Σωματείων και κινήθηκαν διαδικασίες για τη διάλυσή της. Η προσφυγή της ΚΙΣΑ για την προσβολή της απόφασης ενώπιον του Εφετείου της χώρας παραμένει σε εκκρεμότητα και, παρά την εγγραφή της ως μη κερδοσκοπικής εταιρείας, η ΚΙΣΑ λειτουργεί με πολλά εμπόδια.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.