
ΙΣΡΑΗΛ/ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Η ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ
Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των άμαχων ομήρων, μερικοί από τους οποίους είναι παιδιά, που κρατούνται στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας εδώ και έναν μήνα μετά την απαγωγή τους από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες στις 7 Οκτωβρίου.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες επικρίνοντας την αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης και απαιτώντας να επιστρέψουν οι αγαπημένοι τους στην πατρίδα. Την περασμένη εβδομάδα, βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο από τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, έδειχνε τρεις πολίτες ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα να απευθύνουν μήνυμα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η καταγραφή και η δημόσια κοινοποίηση μαρτυριών ομήρων ισοδυναμεί με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
«Η ομηρία και η απαγωγή αμάχων απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο και αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Οι όμηροι πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όχι να παρελαύνουν σε διαδικτυακά βίντεο ή να εξαναγκάζονται σε δηλώσεις», δήλωσε η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Αντί να χρησιμοποιεί τους ταλαιπωρημένους αμάχους ομήρους ως εργαλεία για να κερδίσει πολιτικούς πόντους, η Χαμάς θα πρέπει να τους απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων. Αν μη τι άλλο, οφείλουν να παραχωρήσουν σε ανεξάρτητες/-τους παρατηρήτριες/-τές άμεση πρόσβαση για να επισκεφτούν τους ομήρους.
Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας
«Αντί να χρησιμοποιεί τους ταλαιπωρημένους άμαχους ομήρους ως εργαλεία για να κερδίσει πολιτικούς πόντους, η Χαμάς θα πρέπει να τους απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων. Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να παραχωρήσουν σε ανεξάρτητες/-τους παρατηρήτριες/-τές άμεση πρόσβαση για να επισκεφτούν τους ομήρους, ώστε να διασφαλίσουν την ευημερία τους και να διευκολύνουν την επικοινωνία τους με τις οικογένειές τους».
Οι ισραηλινές αρχές έχουν δηλώσει ότι τουλάχιστον 240 άμαχοι όμηροι και στρατιωτικοί αιχμάλωτοι παραμένουν στη Γάζα, αλλά δεν έχουν παράσχει ανάλυση των αμάχων και των στρατιωτικών αιχμαλώτων. Στους ομήρους συμπεριλαμβάνονται 33 παιδιά, ηλικιωμένοι και αλλοδαποί πολίτες ή με ταυτότητα διπλής υπηκοότητας, καθώς και Ισραηλινοί στρατιώτες. Τέσσερις άμαχοι όμηροι, όλες γυναίκες, έχουν απελευθερωθεί από τη Χαμάς μέχρι στιγμής, 2 στις 20 Οκτωβρίου, που είναι Αμερικανίδες πολίτες, και 2 στις 24 Οκτωβρίου.
Καθώς η βάναυση πολιορκία του Ισραήλ και ο ανελέητος βομβαρδισμός της Γάζας συνεχίζεται και ο καταστροφικός αριθμός των νεκρών αμάχων συνεχίζει να αυξάνεται, η οργάνωση επαναλαμβάνει επίσης την έκκλησή της για άμεση κατάπαυση του πυρός, την έκκλησή της για την προστασία όλων των αμάχων και την έκκλησή της για την εξασφάλιση της πρόσβασης σε ζωτικής σημασίας βοήθεια εν μέσω μιας ανθρωπογενούς ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα.
«Ο αδιάκοπος βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ, μεταξύ άλλων με παράνομες, αδιάκριτες επιθέσεις, έχει σκοτώσει περισσότερους από 10.000 Παλαιστίνιους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 4.200 παιδιών, σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας. Θέτει επίσης σε κίνδυνο τους αμάχους που κρατούνται όμηροι στη Γάζα και αγνοεί τις εκκλήσεις των ισραηλινών οικογενειών να δώσουν προτεραιότητα στην ευημερία των ομήρων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους», δήλωσε η Agnès Callamard.
Η Ella Ben Ami, της οποίας οι γονείς Raz και Ohad Ben Ami απήχθησαν από το Be'eri κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, είναι μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στις πρόσφατες διαμαρτυρίες εντός του Ισραήλ. Είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι η μητέρα της είναι άρρωστη και πάσχει από βλάβες στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη.
«Έχουν περάσει 30 ημέρες, ένας μήνας από τότε που οι γονείς μου απήχθησαν από το σπίτι τους. Μας άφησαν τρομερά αβοήθητους και με τεράστια αβεβαιότητα... Δεν έχω καμία πληροφορία για την κατάστασή τους, γεγονός που καθιστά την καθημερινότητά μου πολύ δύσκολη. Διαμαρτυρόμαστε για να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη σχετικά με τους ομήρους και να απαιτήσουμε να τους φροντίσουν, αλλά και για να ασκήσουμε πίεση για την απελευθέρωσή τους. Ζητώ από την κυβέρνησή μου και όλους τους παγκόσμιους ηγέτες να μας βοηθήσουν. Θέλουμε να ξαναδούμε τους γονείς μας ζωντανούς. Όσο η μητέρα μου δεν παίρνει τα φάρμακα που χρειάζεται για την ασθένειά της, φοβόμαστε ότι δεν θα επιβιώσει, δεν έχουμε χρόνο».
Έχουν περάσει 30 ημέρες, ένας μήνας από τότε που οι γονείς μου απήχθησαν από το σπίτι τους. Μας άφησαν τρομερά αβοήθητους και με τεράστια αβεβαιότητα... Δεν έχω καμία πληροφορία για την κατάστασή τους, γεγονός που καθιστά την καθημερινότητά μου πολύ δύσκολη.
Ella Ben Ami, της οποίας οι γονείς Raz και Ohad Ben Ami απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου
Ο Yonatan Zeigen, του οποίου η 74χρονη μητέρα, Vivian Silver, ακτιβίστρια για την ειρήνη και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ισραηλινής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα B'Tselem, απήχθη από το κιμπούτς Be'eri στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία:
«Αισθάνομαι θλίψη και πόνο για τη μητέρα μου, για όλους τους ομήρους, τις κοινότητές μας και τον παλαιστινιακό λαό. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για την αποτυχία και των δύο πλευρών να επιτύχουν ειρήνη για τόσο πολύ καιρό. Ζητώ την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ως πρώτο βήμα στον δρόμο για μια ολιστική λύση για την περιοχή, με παρατεταμένη διεθνή συμμετοχή. Η ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ειρήνη».
Η Moshi Lotem, της οποίας η κόρη, Hagar, κρατείται όμηρος στη Γάζα μαζί με τα τρία μικρά παιδιά της, το μικρότερο από τα οποία είναι μόλις 4 ετών, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία:
«Αυτό που έκαναν η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες δεν έβλαψε μόνο τους γείτονές τους, οι οποίοι νοιάζονταν ιδιαίτερα για τον παλαιστινιακό λαό και τα δικαιώματά του στο Ισραήλ, αλλά έβλαψε και τον ίδιο τους τον λαό. Ως πατέρας και παππούς, είναι πολύ σκληρό για μένα το γεγονός ότι μου πήραν την οικογένειά μου με αυτόν τον τρόπο και δεν μου έδωσαν καμία πληροφορία γι' αυτούς. Μου λείπουν τόσο πολύ. Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Βρίσκονται σε μια πολύ ευάλωτη κατάσταση και οι επιθέσεις [στη Γάζα] με φοβίζουν πολύ. Καλώ τους διεθνείς οργανισμούς, είτε πρόκειται για τον ΟΗΕ είτε για τον Ερυθρό Σταυρό, να φέρουν τους ομήρους πίσω στην πατρίδα τους».
Ως πατέρας και παππούς, είναι πολύ δύσκολο για μένα το γεγονός ότι μου πήραν την οικογένειά μου με αυτόν τον τρόπο και να δεν μου έδωσαν καμία πληροφορία γι' αυτούς. Μου λείπουν τόσο πολύ. Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Moshe Lotem, του οποίου η κόρη Hagar κρατείται όμηρος στη Γάζα
Οι Συνθήκες της Γενεύης, τα πρόσθετα πρωτόκολλά τους και το εθιμικό διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύουν τη σύλληψη ομήρων, η οποία θεωρείται έγκλημα πολέμου. Το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ορίζει το έγκλημα αυτό ως την αρπαγή ή την κράτηση ενός προσώπου (του ομήρου), συνδυασμένη με την απειλή θανάτου, τραυματισμού ή συνέχισης της ομηρίας, με σκοπό τον εξαναγκασμό τρίτου μέρους να ενεργήσει ή να απόσχει από ενέργειες ως ρητή ή σιωπηρή προϋπόθεση για την ασφάλεια ή την απελευθέρωση του ομήρου.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη Χαμάς και τις άλλες ένοπλες ομάδες να αντιμετωπίσουν όλους τους αιχμαλώτους, συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών στρατιωτών, με ανθρωπιά και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Σε όλους τους ομήρους θα πρέπει να δοθεί πρόσβαση στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και να τους επιτραπεί να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους. Σε όσους είναι τραυματισμένοι ή άρρωστοι πρέπει να παρέχεται ιατρική περίθαλψη.
Η Χαμάς και οι άλλες ένοπλες ομάδες πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι όμηροι και άλλοι αιχμάλωτοι κρατούνται σε τοποθεσίες μακριά από στρατιωτικούς στόχους και ότι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να πληγούν από ισραηλινά πλήγματα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να προστατεύσουν στρατιωτικούς στόχους από επιθέσεις.
Ιστορικό
Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει στοιχεία για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου, από όλα τα μέρη της σύγκρουσης.
Μετά τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς και άλλων ένοπλων ομάδων στις 7 Οκτωβρίου, εκτός από την καταστροφική εκστρατεία βομβαρδισμών, το Ισραήλ έχει εντείνει τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας επί 16 χρόνια, κόβοντας νερό, καύσιμα και άλλες ζωτικές προμήθειες, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης συλλάβει περισσότερους από 2.000 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και έχουν εντείνει τη χρήση βασανιστηρίων και άλλης μορφής κακομεταχείριση κατά των Παλαιστινίων κρατουμένων. Έχουν επίσης αρνηθεί σε όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους, που σήμερα αριθμούν πάνω από 6.800 άτομα, την πρόσβαση σε οικογενειακές επισκέψεις, ενώ καταδικασμένοι κρατούμενοι δεν έχουν επίσης πρόσβαση στους δικηγόρους τους. Ακόμα και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δεν έχει πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατούμενους που το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει ως «κρατούμενους ασφαλείας». Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, 4 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινή κράτηση υπό συνθήκες που δεν έχουν διερευνηθεί αμερόληπτα.
Η έρευνα της οργάνωσης έχει βρει αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των αδιάκριτων επιθέσεων κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Γάζας, οι οποίες έχουν μετατρέψει σε ερείπια κατοικίες, έχουν ισοπεδώσει ολόκληρες γειτονιές και έχουν αφανίσει ολόκληρες οικογένειες.
Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε επίσης πώς στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες εκτόξευσαν αδιακρίτως ρουκέτες στο Ισραήλ και οι μαχητές τους σκότωσαν και απήγαγαν αμάχους με συνοπτικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι. Οι άμαχοι στο Ισραήλ συνεχίζουν επίσης να δέχονται επιθέσεις από αδιάκριτα πυρά ρουκετών από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες.