©REUTERS/Mohammed Salem

ΙΣΡΑΗΛ/ΚΠΕ: ΟΙ ΑΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΖΑΣ, ΚΑΘΩΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2023, 13:40Εκτύπωση

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουν τις ζωές των αμάχων στην έξαρση των εχθροπραξιών στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία εν μέσω της αύξησης του αριθμού των νεκρών αμάχων.

Η χτεσινή κλιμάκωση της βίας ξεκίνησε με την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς προς το Ισραήλ και την έναρξη μιας άνευ προηγουμένου επιχείρησης των μαχητών της στο νότιο Ισραήλ.

«Είμαστε βαθύτατα θορυβημένοι από τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα, το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και καλούμε επειγόντως όλα τα μέρη της σύγκρουσης να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία μεταξύ των αμάχων. Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όλες οι πλευρές σε μια σύγκρουση έχουν σαφή υποχρέωση να προστατεύουν τις ζωές των αμάχων που εμπλέκονται στις εχθροπραξίες», δήλωσε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Agnès Callamard.

«Η σκόπιμη στοχοποίηση αμάχων, η πραγματοποίηση δυσανάλογων επιθέσεων και οι επιθέσεις χωρίς διακρίσεις που σκοτώνουν ή τραυματίζουν αμάχους αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Το Ισραήλ έχει φρικτό ιστορικό διάπραξης εγκλημάτων πολέμου σε προηγούμενους πολέμους στη Γάζα, που μένουν ατιμώρητα. Οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες από τη Γάζα πρέπει να απέχουν από τη στοχοποίηση αμάχων και τη χρήση αδιάκριτων όπλων, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν, και πιο έντονα σε αυτή την περίπτωση, πράξεις που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου».

Η επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει τουλάχιστον 232 ανθρώπους και έχει τραυματίσει σχεδόν 1.700, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τουλάχιστον 250 νεκρούς, και το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ για περισσότερους από 1.500 τραυματίες από επιθέσεις παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι ισραηλινοί πολίτες, καθώς και στρατιώτες, έχουν απαχθεί από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες και κρατούνται όμηροι. Η απαγωγή αμάχων και η ομηρία απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο, και μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Όλοι οι άμαχοι που κρατούνται όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως, χωρίς όρους και αβλαβείς. Όλοι όσοι κρατούνται αιχμάλωτοι πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να τους παρέχεται ιατρική περίθαλψη.

Τα βαθύτερα αίτια αυτών των επαναλαμβανόμενων κύκλων βίας πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως. Αυτό απαιτεί την τήρηση του διεθνούς δικαίου και τον τερματισμό του 16ετούς παράνομου αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ, καθώς και όλων των άλλων πτυχών του συστήματος απαρτχάιντ του Ισραήλ που επιβάλλεται σε όλους τους Παλαιστίνιους. Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να απέχει από την υποκίνηση βίας και εντάσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ιδίως γύρω από θρησκευτικούς χώρους. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει επειγόντως για την προστασία των αμάχων και την αποτροπή περαιτέρω δεινών.

Το 2021, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκίνησε έρευνα για την κατάσταση στο Κράτος της Παλαιστίνης. Η έρευνά του περιλαμβάνει τα εγκλήματα του διεθνούς δικαίου που διαπράχθηκαν από όλα τα μέρη στις τρέχουσες μάχες, καθώς και το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων.

Ιστορικό

Από το 2007, το Ισραήλ έχει επιβάλει εναέριο, χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας τιμωρώντας συλλογικά ολόκληρο τον πληθυσμό της.

Τον Ιούνιο, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε την έρευνά της για την επίθεση του Μαΐου 2023 στη Λωρίδα της Γάζας, που διαπίστωνε ότι το Ισραήλ, παράνομα, κατέστρεψε σπίτια Παλαιστινίων, συχνά χωρίς στρατιωτική αναγκαιότητα, σε μια μορφή συλλογικής τιμωρίας κατά του άμαχου πληθυσμού.

Στην έκθεσή της τον Φεβρουάριο του 2022, η Διεθνής Αμνηστία εξέθεσε πώς οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν στη Γάζα (καθώς και στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ) πράξεις που απαγορεύονται από το Καταστατικό της Ρώμης και τη Σύμβαση του Απαρτχάιντ, στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης και συστηματικής επίθεσης κατά του άμαχου πληθυσμού με στόχο τη διατήρηση ενός συστήματος καταπίεσης και κυριαρχίας επί των Παλαιστινίων, συνιστώντας έτσι το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.