© Jeff J Mitchell/Getty Images

ΚΟΣΜΟΣ: ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΕΞ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2023, 10:49Εκτύπωση

Απαντώντας στις συστάσεις για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο σεξ που διατυπώθηκαν από εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών την προηγούμενη εβδομάδα, η Carrie Eisert, σύμβουλος πολιτικής της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Η σύσταση της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων στο σεξ πρέπει να προστατεύονται καλύτερα στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των ευρέως διαδεδομένων διακρίσεων που υφίστανται οι εργαζόμενες/-οι στο σεξ σε όλο τον κόσμο».

«Συνέστησε ότι η πλήρης αποποινικοποίηση της εθελούσιας εργασίας ενηλίκων στο σεξ υπόσχεται τα μέγιστα για την αντιμετώπιση των συστημικών διακρίσεων και της βίας που συχνά υφίστανται οι εργαζόμενες/-οι στο σεξ, καθώς και της αντιμετώπισης της ατιμωρησίας για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο σεξ».
 

Συνέστησε ότι η πλήρης αποποινικοποίηση της εθελούσιας εργασίας ενηλίκων στο σεξ υπόσχεται τα μέγιστα για την αντιμετώπιση των συστημικών διακρίσεων και της βίας που συχνά υφίστανται οι εργαζόμενες/-οι στο σεξ, καθώς και της αντιμετώπισης της ατιμωρησίας για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο σεξ.

Carrie Eisert, σύμβουλος πολιτικής της Διεθνούς Αμνηστίας

«Λέει ότι οι εργαζόμενες/-οι στο σεξ θα πρέπει να συμμετέχουν στη δημιουργία των νομικών και πολιτικών πλαισίων που τις/τους επηρεάζουν, καθώς συχνά μένουν εκτός αυτής της διαδικασίας, αγνοούνται οι απόψεις τους ή περιθωριοποιούνται με άλλους τρόπους».

«Τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στο σεξ είναι επί του παρόντος περιορισμένα, και το αν και το πώς θα τα προωθήσουμε συχνά αποτελεί διχαστικό ζήτημα. Αυτές οι συστάσεις προσφέρουν μια πορεία προς τα εμπρός που θα μπορούσε να επιτρέψει σε όλες τις υπερασπίστριες και τους τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να συναντηθούν και να διαμορφώσουν μια κοινή θέση».

 

Ιστορικό

Το έγγραφο θέσεων της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για τις διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών συντάχθηκε μετά από διαβουλεύσεις με εργαζόμενες/-ους στο σεξ από διάφορες περιοχές του κόσμου και θα παρουσιαστεί επίσημα στις 11 Οκτωβρίου. Παραπέμπει σε έρευνα που διεξήγαγε η Διεθνής Αμνηστία στη Νορβηγία, στις Αρχές της 8ης Μαρτίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα της αδικαιολόγητης ποινικοποίησης ατόμων και κοινοτήτων, καθώς και στη συνηγορία μας ως μέρος της Sex Worker Inclusive Feminist Alliance (SWIFA).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.