ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΑΜΑΛ ΚΑΣΟΓΚΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΛΕΙΠΕΙ
Ενόψει της επετείου των πέντε χρόνων από την κρατικά εγκεκριμένη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Agnès Callamard, δήλωσε:
«Πέντε χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, που προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο, ο δρόμος προς τη δικαιοσύνη για τον θάνατό του παραμένει πλήρως μπλοκαρισμένος. Ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη και αμερόληπτη ποινική έρευνα για τον ρόλο που διαδραμάτισαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Αντ' αυτού, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν την ανελέητη καταστολή της ελευθερίας του λόγου με πλήρη ατιμωρησία».
«Η εξαναγκαστική εξαφάνιση του Κασόγκι, τα βασανιστήρια και η εξωδικαστική εκτέλεση αποτελούν εγκλήματα του διεθνούς δικαίου, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν επειγόντως και δύνανται να διωχθούν από οποιοδήποτε κράτος μέσω της καθολικής δικαιοδοσίας. Είναι αποκρουστικό το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα, αντί να πιέσει για την απόδοση δικαιοσύνης για τη δολοφονία του, συνεχίζει να στρώνει το κόκκινο χαλί στους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας με κάθε ευκαιρία, θέτοντας τα διπλωματικά και οικονομικά συμφέροντα πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να ζητά τη διεξαγωγή διεθνούς, ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας για τον θάνατο του Κασόγκι, ώστε να εντοπιστούν όλοι όσοι εμπλέκονται στο έγκλημα, όσο υψηλός και αν είναι ο βαθμός ή η ιδιότητά τους, και να διασφαλιστεί ότι οι ύποπτοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης σε δίκαιες δίκες.
Ιστορικό
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έκλεισαν την υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι το 2019, όταν 8 άτομα καταδικάστηκαν σε μια κλειστή δίκη που στερούνταν αξιοπιστίας και διαφάνειας. Έκθεση του ΟΗΕ που που είχε δημοσιευτεί από την Agnes Callamard, τότε Ειδική Εισηγήτρια για τις Εξωδικαστικές, τις Συνοπτικές ή τις Αυθαίρετες εκτελέσεις, τον Ιούνιο του 2019, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι ήταν θύμα «προμελετημένου εξωδικαστικού φόνου για τον οποίο ευθύνεται το κράτος της Σαουδικής Αραβίας».
Μετά τη δολοφονία του Κασόγκι, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, υπό την ηγεσία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έχουν εντείνει την ανατριχιαστική εκστρατεία καταστολής με πρωτοφανή έκταση και κλίμακα. Στις 9 Ιουλίου, οι αρχές καταδίκασαν σε θάνατο έναν συνταξιούχο δάσκαλο, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τις κυβερνητικές πολιτικές στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (παλαιότερα γνωστή ως Twitter).