©NurPhoto via Getty Images

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: 100 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΚΑΘΕΚΤΑ ΤΟΝ «ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟ ΦΟΝΩΝ»

Δημοσιεύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2023, 10:54Εκτύπωση

Σε απάντηση στην είδηση ότι η Σαουδική Αραβία έχει ήδη εκτελέσει 100 άτομα φέτος, η Heba Morayef, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε:

«Σε προφανή αντίθεση με τις επανειλημμένες υποσχέσεις της Σαουδικής Αραβίας να περιορίσει τη χρήση της θανατικής ποινής, οι αρχές έχουν ήδη εκτελέσει 100 ανθρώπους φέτος, αποκαλύπτοντας την ανατριχιαστική αδιαφορία τους για το δικαίωμα στη ζωή. Ο ανελέητος καταιγισμός φόνων από τις αρχές εγείρει σοβαρούς φόβους για τη ζωή των θανατοποινιτών νεαρών αντρών που ήταν κάτω των 18 ετών κατά τη στιγμή των εγκλημάτων».

«Η Σαουδική Αραβία είναι μία από τις κορυφαίες εκτελέστριες χώρες στον κόσμο. Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει πολυάριθμες περιπτώσεις στις οποίες οι αρχές έχουν καταδικάσει ανθρώπους σε θάνατο για οτιδήποτε, από μερικά tweets μέχρι αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, έπειτα από κατάφωρα άδικες δίκες που υπολείπονταν κατά πολύ των διεθνών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μόνο τον Αύγουστο, η Σαουδική Αραβία εκτελούσε κατά μέσο όρο 4 άτομα την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός Πακιστανού άντρα, που εκτελέστηκε για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Η θανατική ποινή απαγορεύεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, τα οποία δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των «σοβαρότερων εγκλημάτων».

Heba Morayef, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

«Μόνο τον Αύγουστο, η Σαουδική Αραβία εκτελούσε κατά μέσο όρο 4 άτομα την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός Πακιστανού άντρα, που εκτελέστηκε για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Η θανατική ποινή απαγορεύεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, τα οποία δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των “σοβαρότερων εγκλημάτων”».

Ιστορικό

Το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Τύπου (SPA) αναφέρει τακτικά τις εκτελέσεις, και στις 8 Σεπτεμβρίου επιβεβαίωσε την 100ή εκτέλεση που πραγματοποιήθηκε φέτος. Ο πραγματικός αριθμός των εκτελέσεων ενδέχεται να είναι υψηλότερος, δεδομένων των ελλιπών αναφορών του SPA σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των εκτελέσεων το 2022.

Το 2022, η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 196 άτομα, ο υψηλότερος ετήσιος αριθμός εκτελέσεων που έχει καταγράψει η Διεθνής Αμνηστία στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια. Ο αριθμός των εκτελέσεων το 2022 είναι τρεις φορές υψηλότερος από τον αριθμό των εκτελέσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2021 και τουλάχιστον εφτά φορές υψηλότερος από τον αριθμό του 2020.

Τον Νοέμβριο του 2022, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επανέλαβαν τις εκτελέσεις για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, τερματίζοντας ένα μορατόριουμ τέτοιων εκτελέσεων, το οποίο, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας, ίσχυε από τον Ιανουάριο του 2020.

Επιπλέον, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνέχισαν να εκτελούν άτομα για ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις των αρχών να περιορίσουν τις εκτελέσεις σε περιπτώσεις όπου η θανατική ποινή δεν επιβάλλεται από τη Σαρία (ισλαμικός νόμος).

Τα δικαστήρια συνεχίζουν να καταδικάζουν τακτικά ανθρώπους σε θάνατο. Τον Ιούλιο του 2023, το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε σε θάνατο τον Mohammad al-Ghamdi αποκλειστικά και μόνο για tweets στα οποία επέκρινε τις σαουδαραβικές αρχές. Ο αδελφός του ο Νάσερ δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι η θανατική καταδίκη ήταν μια πράξη αντιποίνων κατά των δικών του πολιτικών απόψεων.

Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη θανατική ποινή σε όλες τις περιπτώσεις ανεξαιρέτως, ανεξάρτητα από τη φύση ή τις περιστάσεις του εγκλήματος, την ενοχή, την αθωότητα ή τα χαρακτηριστικά του ατόμου ή τη μέθοδο που χρησιμοποιεί το κράτος για την εκτέλεση της ποινής. Μέχρι σήμερα, 112 χώρες έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα, και πάνω από τα ⅔ συνολικά έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή στον νόμο ή στην πράξη.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.