ΙΣΡΑΗΛ/ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ενέκρινε την τιμωρητική κατεδάφιση του σπιτιού της οικογένειας ενός 13χρονου Παλαιστίνιου αγοριού, το οποίο έχει περάσει τους τελευταίους έξι μήνες σε προφυλάκιση με άδικες κατηγορίες. Τον Φεβρουάριο του 2023, ο Mohammed Zalabani μαχαίρωσε έναν Ισραηλινό συνοριοφύλακα που βρισκόταν σε λεωφορείο σε σημείο ελέγχου στον προσφυγικό καταυλισμό Shu'afat στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τον εξουδετέρωσαν, αλλά λίγα λεπτά αργότερα ένας ιδιωτικός ισραηλινός φρουρός ασφαλείας πυροβόλησε κατά λάθος και σκότωσε τον αστυνομικό.
Η απόφαση δείχνει πώς η θρασύτατη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ διατρέχει κάθε θεσμό.
Khulood Badawi, περιφερειακός υπεύθυνος Εκστρατειών για το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη
Παρά τη νεκροψία που επιβεβαίωσε ότι ο πυροβολισμός ήταν αυτός που σκότωσε τον συνοριακό αστυνομικό, ο Mohammed Zalabani κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του και τώρα περιμένει να δικαστεί σε φυλακή ανηλίκων. Μετά την επίθεση, ο ισραηλινός στρατός διέταξε την τιμωρητική κατεδάφιση του διαμερίσματος του τρίτου ορόφου στο Shu'afat, όπου ζουν οι γονείς και τα τρία αδέλφια του Mohammed Zalabani, το ένα από τα οποία είναι μόλις νήπιο. Η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων HaMoked κατέθεσε αίτηση κατά της διαταγής, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο την απέρριψε.
«Οι τιμωρητικές κατεδαφίσεις του Ισραήλ αποτελούν μορφή παράνομης συλλογικής τιμωρίας, η οποία συνιστά έγκλημα πολέμου και σοβαρή παραβίαση της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης. Η απόφαση δείχνει πώς η θρασύτατη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ διατρέχει κάθε θεσμό. Είναι επίσης μια υπενθύμιση του ρόλου του Ανώτατου Δικαστηρίου στην επιβολή του απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων», δήλωσε ο Khulood Badawi, περιφερειακός υπεύθυνος Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
«Τα αδέλφια και οι γονείς του Mohammed Zalabani δεν είχαν καμία ανάμειξη στην επίθεση, αλλά τώρα αντιμετωπίζουν την απώλεια του σπιτιού τους και τον εκτοπισμό τους εξαιτίας μιας πράξης εκδίκησης που είναι εντελώς αποκομμένη από τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου. Στο μεταξύ, ο γιος τους ο Mohammed, που είναι απλώς ένα παιδί, βρίσκεται υπό κράτηση και αντιμετωπίζει μακρά ποινή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε».
Ο εισαγγελέας στο κατηγορητήριο του Mohammed Zalabani αναγνώρισε ότι έδρασε εντελώς μόνος του και ότι η οικογένειά του δεν γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση.
Οι τιμωρητικές κατεδαφίσεις στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη συνοδεύονται συνήθως από βίαιες στρατιωτικές επιδρομές που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στα γειτονικά σπίτια. Σπείρουν τον τρόμο σε ολόκληρες παλαιστινιακές κοινότητες και αποτελούν ένα από τα μέτρα που χρησιμοποιούν οι ισραηλινές αρχές για να καταπιέζουν και να εξουσιάζουν τους Παλαιστίνιους.
Ιστορικό
Οι ισραηλινές αρχές χρησιμοποιούν συστηματικά τιμωρητικές κατεδαφίσεις εναντίον συγγενών Παλαιστινίων που έχουν πραγματοποιήσει πραγματικές ή υποτιθέμενες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων ή αμάχων. Το Ανώτατο Δικαστήριο εγκρίνει τη συντριπτική πλειονότητα των διαταγών τιμωρητικής κατεδάφισης, με το επιχείρημα ότι αποτρέπουν πιθανές μελλοντικές επιθέσεις. Το 2005, οι τιμωρητικές κατεδαφίσεις ανεστάλησαν βάσει σύστασης που εξέδωσε στρατιωτική επιτροπή η οποία διαπίστωσε ότι η πολιτική αυτή δεν απέτρεπε καθόλου τις παλαιστινιακές επιθέσεις κατά Ισραηλινών. Η πολιτική επαναλήφθηκε το 2014, και έκτοτε εκατοντάδες Παλαιστίνιες/-οι έχουν χάσει τα σπίτια τους.
Οι τιμωρητικές κατεδαφίσεις συνιστούν μορφή παράνομης συλλογικής τιμωρίας, σοβαρή παραβίαση της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης και έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και η Επιτροπή Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων έχουν καλέσει το Ισραήλ να σταματήσει την πρακτική αυτή. Σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, η ελάχιστη ηλικία ποινικής ευθύνης είναι τα 12 έτη, ενώ η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού ενθαρρύνει τα κράτη να την αυξήσουν τουλάχιστον στα 14 έτη.