ΙΣΡΑΗΛ/ΚΠΕ: 500 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΕΣ/-ΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΩΣΗ, ΕΚΤΟΠΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ
Δικαστήριο του Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για την εξαναγκαστική έξωση 500 Παλαιστίνιων Βεδουίνων πολιτών στην περιοχή Νεγκέβ/Νακάμπ, αναδεικνύοντας τις βαθιές διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιες/-οι πολίτες του Ισραήλ υπό το καθεστώς του απαρτχάιντ, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Σε απόφαση που εκδόθηκε στις 27 Ιουλίου, το Ειρηνοδικείο της Μπερ Σεβά δήλωσε ότι οι κάτοικοι του χωριού Ρας Τζραμπά πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εκκενώσουν τα εδάφη όπου οι οικογένειές τους ζούσαν για δεκαετίες, μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Πρέπει επίσης να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 117.000 NIS (περίπου 31.700 δολάρια ΗΠΑ) για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.
Οι εξαναγκαστικές εξώσεις αποτελούν μέρος των σχεδίων των ισραηλινών αρχών για την οικοδόμηση μιας νέας συνοικίας της πόλης Ντιμόνα, οι κάτοικοι της οποίας είναι κυρίως Εβραίες/-οι Ισραηλινές/-νοί. Οι κάτοικοι της Ρας Τζραμπά θα μετεγκατασταθούν σε μια φτωχή και απομονωμένη πόλη Βεδουίνων που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
Ο χρόνος τρέχει για τους κατοίκους του Ρας Τζραμπά, που έχουν μόλις λίγους μήνες για να μαζέψουν τις ζωές τους και να εγκαταλείψουν τα μοναδικά σπίτια που γνώρισαν ποτέ.
Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική
«Η απόφαση αυτή δείχνει πώς οι βαθύτατα μεροληπτικοί νόμοι του Ισραήλ γύρω από τη γη και την ιδιοκτησία χρησιμοποιούνται για την επιβολή του απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ, που στερούνται συστηματικά τα δικαιώματα που έχουν οι Εβραίοι πολίτες του Ισραήλ. Ο χρόνος τρέχει για τους κατοίκους της Ρας Τζραμπά, που έχουν μόλις λίγους μήνες για να μαζέψουν τις ζωές τους και να εγκαταλείψουν τα μόνα σπίτια που γνώρισαν ποτέ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επέκταση της πόλης Ντιμόνα, με όπου πλειοψηφούν οι Εβραίοι πολίτες. Πρόκειται γι’ άλλη μια προσπάθεια των ισραηλινών αρχών να ελαχιστοποιήσουν την παλαιστινιακή παρουσία στη Νεγκέβ/Νακάμπ, με το πρόσχημα της ανάπτυξης», δήλωσε η Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η απόφαση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη να διαλυθεί το σύστημα απαρτχάιντ του Ισραήλ τώρα αμέσως.
Heba Morayef
«Αυτή η απόφαση αναδεικνύει την ανάγκη να διαλυθεί το σύστημα απαρτχάιντ του Ισραήλ τώρα αμέσως. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει πίεση στις ισραηλινές αρχές να απορρίψουν αυτά τα σκληρά σχέδια και να τερματίσουν την πολιτική τους για βίαιη έξωση των Παλαιστινίων στη Νεγκέβ/Νακάμπ».
Οι κάτοικοι της Ρας Τζραμπά, όπως πολλοί Παλαιστίνιοι Βεδουίνοι πολίτες στην περιοχή Νεγκέβ/Νακάμπ του νότιου Ισραήλ, ζουν στο χωριό τους εδώ και γενιές, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται να το αναγνωρίσει. Η ισραηλινή Κτηματική Αρχή ισχυρίζεται ότι η παρουσία των κατοίκων του χωριού εμποδίζει την επέκταση της Ντιμόνα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι ζήτησαν να ενσωματωθούν στη νέα γειτονιά, αίτημα το οποίο οι ισραηλινές αρχές απέρριψαν.
Όπως σημειώνει η Adalah, η νομική οργάνωση που εκπροσωπεί τους κατοίκους, τα σχέδια έξωσης της Ρας Τζραμπά αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής αντικατάστασης των Παλαιστινίων Βεδουίνων πολιτών με Εβραίους Ισραηλινούς πολίτες στη Νεγκέβ/Νακάμπ.
Ιστορικό
Σύμφωνα με την Adalah, η Αρχή Ανάπτυξης και Εγκαταστάσεων των Βεδουίνων στη Νεγκέβ, ο ισραηλινός κυβερνητικός φορέας που είναι αρμόδιος για τη μετεγκατάσταση των εκτοπισμένων Παλαιστινίων Βεδουίνων πολιτών, αρνήθηκε να εξετάσει την επιλογή της ενσωμάτωσης της Ρας Τζραμπά στη Ντιμόνα. Η Αρχή δήλωσε ότι είναι εξουσιοδοτημένη να προσφέρει λύσεις μόνο σε πόλεις Βεδουίνων, όχι σε εβραϊκές πόλεις του Ισραήλ, και ότι η μόνη επιλογή είναι η μετεγκατάσταση των κατοίκων της Ρας Τζραμπά στην κοντινή πόλη των Βεδουίνων Κασρ Αλ Σιρ.
Η Ρας Τζραμπά καλύπτει περίπου 84 στρέμματα γης που ανήκουν στη φυλή Αλ-Χαουασλέχ και οι κάτοικοί της ζουν εκεί πριν από την ίδρυση της Ντιμόνα. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας του 2022 για το σύστημα απαρτχάιντ του Ισραήλ παρουσιάζει πώς οι μεροληπτικοί νόμοι για τον σχεδιασμό και την οριοθέτηση των ζωνών σχεδιάστηκαν με σκοπό τη μεγιστοποίηση της γης και των πόρων προς όφελος των Εβραίων Ισραηλινών πολιτών και σε βάρος των Παλαιστίνιων πολιτών.