ΡΩΣΙΑ: ΒΑΡΙΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΕ 20.000 ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΕΣ/-ΙΣΤΕΣ, ΚΑΘΩΣ Η ΡΩΣΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Οι ρωσικές αρχές χρησιμοποιούν όλο και πιο άγριες τακτικές για να πατάξουν τον αντιπολεμικό ακτιβισμό στο εσωτερικό της χώρας, καθώς ο επιθετικός πόλεμος πλήρους κλίμακας εναντίον της Ουκρανίας έχει ξεπεράσει την 500ή μέρα του. Η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας εκθέτει τους διάφορους κατασταλτικούς νόμους και τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να καταπνίξει το αντιπολεμικό κίνημα στη χώρα, με πάνω από 20.000 άτομα να έχουν ήδη υποστεί βαριά αντίποινα.
«Η καταστολή στη Ρωσία βαθαίνει καθώς ένα πολύπλοκο και εκτεταμένο φάσμα τακτικών χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως όπλο για να φιμωθεί η αντιπολεμική διαφωνία. Οι ειρηνικές/-οί διαδηλώτριες/-ωτές κατά του πολέμου στην Ουκρανία και όσες/-οι μοιράζονται κρίσιμες πληροφορίες για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρές ποινικές, διοικητικές και άλλες κυρώσεις. Νέοι, παράλογοι νόμοι που ποινικοποιούν όσες/-ους εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους περνούν και τίθενται αμέσως σε εφαρμογή. Το προβληματικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, που χαρακτηρίζεται από βαθιά άδικες δίκες, έχει αναπτυχθεί για να μοιράζει ποινές φυλάκισης και βαριά πρόστιμα με σκοπό τη φίμωση των επικριτών ως απάντηση στην παραμικρή διαφωνία», δήλωσε ο Oleg Kozlovsky, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Ρωσία.
Η καταστολή στη Ρωσία βαθαίνει καθώς ένα πολύπλοκο και εκτεταμένο φάσμα τακτικών χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως όπλο για να φιμωθεί η αντιπολεμική διαφωνία.
Oleg Kozlovsky, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Ρωσία
Οι διοικητικές διαδικασίες χρησιμοποιούνται συχνά για τη στοχοποίηση αντιπολεμικών διαδηλωτριών/-ών, καθώς στερούνται ουσιαστικά εγγυήσεων δίκαιης δίκης. Οι δικαστές συχνά απορρίπτουν τα αδιάσειστα υπερασπιστικά στοιχεία και επαφίενται αποκλειστικά σε εκθέσεις της αστυνομίας, μερικές φορές προφανώς ψευδείς, για να διαπιστώσουν ότι οι διαδηλώτριες/-ωτές είτε παραβιάζουν τους κανονισμούς περί δημόσιων συναθροίσεων είτε διαπράττουν κάποιο από τα νεοεισαχθέντα παράλογα αδικήματα «δυσφήμισης», και να τους επιβάλουν βαριά πρόστιμα ή διοικητική κράτηση. Το 2022, πάνω από 21.000 άτομα στη Ρωσία τιμωρήθηκαν για τέτοια «αδικήματα», με 2.307 από αυτά να έρχονται αντιμέτωπα με τη διοικητική κράτηση, ενώ τα υπόλοιπα με βαριά πρόστιμα, κυρίως επειδή συμμετείχαν σε ειρηνικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις στους δρόμους ή άσκησαν κριτική στον πόλεμο στο διαδίκτυο.
Το 2022, πάνω από 21.000 άτομα στη Ρωσία τιμωρήθηκαν για τέτοιου είδους «αδικήματα», με 2.307 από αυτά να έρχονται αντιμέτωπα με τη διοικητική κράτηση, ενώ τα υπόλοιπα με βαριά προστίματα
Από την εισαγωγή των αδικημάτων της «σκόπιμης διάδοσης ψευδών πληροφοριών σχετικά με τη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων» και της «επανειλημμένης δυσφήμισης των Ενόπλων Δυνάμεων ή κρατικών φορέων», κατά την έναρξη της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία, περισσότερα από 150 άτομα αντιμετώπισαν ποινικές διαδικασίες με αυτές τις κατηγορίες. Πολλά έχουν ήδη καταδικαστεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης, καθώς οι εν λόγω νόμοι επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και 15 ή 7 έτη αντίστοιχα.
Μεταξύ των θιγόμενων είναι και ο ραδιοερασιτέχνης Βλαντιμίρ Ρουμιάντσεφ από τη Βόλογκντα (βόρεια Ρωσία), ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών επειδή μετέδιδε από το διαμέρισμά του αναφορές για τον πόλεμο από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και μπλόγκερ, τα οποία έχουν απαγορευτεί από τις αρχές. Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τον Vladimir Rumyantsev κρατούμενο συνείδησης, καθώς καταδικάστηκε αποκλειστικά και μόνο επειδή άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης. Πρέπει να αφεθεί ελεύθερος αμέσως και άνευ όρων.
Μεταξύ των θιγόμενων είναι ο ραδιοερασιτέχνης Vladimir Rumyantsev από τη Βόλογκντα (βόρεια Ρωσία), ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών επειδή μετέδιδε από το διαμέρισμά του αναφορές για τον πόλεμο.
Επιπλέον, οι ρωσικές αρχές έχουν αναπτύξει έναν μακρύ κατάλογο επαίσχυντων τακτικών που χρησιμοποιούνται για την παρενόχληση, την πίεση και τον εκφοβισμό των επικριτών, συμπεριλαμβανομένων των αυθαίρετων απολύσεων, της ακύρωσης συναυλιών και άλλων δημόσιων εκδηλώσεων όπου συμμετέχουν άτομα που αντιτίθενται στον πόλεμο, καθώς και της απόσπασης εξαναγκαστικών «απολογιών» σε βίντεο.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης καταγράψει την αυξανόμενη τάση να χαρακτηρίζονται δημόσια πρόσωπα ως «ξένοι πράκτορες» ειδικά για τη δημόσια κριτική τους στον πόλεμο. Αυτοί οι αυθαίρετοι χαρακτηρισμοί έχουν συχνά αποτέλεσμα την επιβολή σοβαρών περιορισμών στις προσωπικές και επαγγελματικές δραστηριότητες αυτών των ανθρώπων, την απώλεια της εργασίας τους και το στίγμα να χαρακτηρίζονται κατάσκοποι ή προδότες.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ρωσικές αρχές να καταργήσουν αυτούς τους κατασταλτικούς νόμους, να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όσες και όσους κρατούνται μόνο και μόνο επειδή εξέφρασαν ειρηνικά τις απόψεις τους και να διασφαλίσουν την προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης.
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναδείξει αυτές τις υποθέσεις στις ρωσικές αρχές, να υποστηρίξει τις διωκόμενες ακτιβίστριες και τους ακτιβιστές στη Ρωσία και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων με την παρουσία τους σε δικαστικές ακροάσεις, να διασφαλίσει δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου και να ενισχύσει τους διεθνείς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία», δήλωσε ο Oleg Kozlovsky.