ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΡΙΩΝ/-ΩΝ
Η παράνομη παρακολούθηση ειρηνικών διαδηλωτριών/-τών στην Ολλανδία υπονομεύει το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και επηρεάζει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία Ολλανδίας σε έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Μάιο.
Η έκθεση με τίτλο «Ανεξέλεγκτη εξουσία: Έλεγχοι ταυτότητας και συλλογή δεδομένων από ειρηνικές/-ούς διαδηλώτριες/-ωτές στην Ολλανδία» διαπιστώνει ότι η εποπτεία και ο έλεγχος των διαδικασιών επιτήρησης της αστυνομίας υπολείπονται τόσο των εθνικών νόμων όσο και των διεθνών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Απαιτώντας τακτικά από τις/τους ειρηνικές/-κούς διαδηλώτριες/-τές να προσκομίζουν τις ταυτότητές τους, η αστυνομία όχι μόνο παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, αλλά δημιουργεί σημαντική αναχαίτιση του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης», δήλωσε η Dagmar Oudshoorn, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Ολλανδίας.
«Οι ευρείες διακριτικές εξουσίες που έχουν οι αστυνομικοί να αποφασίζουν ποια και ποιον θα σταματήσουν και θα ελέγξουν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έχει δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο αυθαιρεσίας και μεροληπτικής χρήσης εξουσίας, συμπεριλαμβανομένης της σκιαγράφησης βάσει εθνοτικού προφίλ, και αποτρέπει τους ανθρώπους από το να βγαίνουν στους δρόμους».
Η έρευνα που διεξήχθη μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Νοεμβρίου 2022, περιλαμβάνει συνεντεύξεις με 50 διαδηλώτριες/-τές και αποκαλύπτει ένα ευρέως διαδεδομένο μοτίβο εκφοβιστικής αστυνομικής δράσης.
Οι αστυνομικοί έχουν εκτεταμένες διακριτικές εξουσίες να αποφασίζουν ποια και ποιον θα σταματούν και θα ελέγχουν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ενώ οι έλεγχοι ταυτότητας χρησιμοποιούνται τακτικά για τη συλλογή στοιχείων ειρηνικών διαδηλωτριών/-ών.
Όποια και όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί στην Ολλανδία βρίσκεται αντιμέτωπη/-ος με την παρακολούθηση της αστυνομίας. Η αστυνομία έχει διακριτικές εξουσίες που είναι υπερβολικά εκτενείς και ασαφείς. Υπάρχει εντυπωσιακή έλλειψη εποπτείας των μεθόδων παρακολούθησης της αστυνομίας. Η έκθεση εντοπίζει μια σειρά από μεθόδους που αναπτύσσει η αστυνομία για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των διαδηλωτριών/-τών, οι οποίες κυμαίνονται από παράνομους ελέγχους ταυτότητας, παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε διαδηλώσεις, παρείσφρηση σε ομαδικές εφαρμογές και απροειδοποίητες επισκέψεις στο σπίτια. Μετά τον έλεγχο, κάθε ταυτότητα καταχωρίζεται σε βάση δεδομένων της αστυνομίας για τουλάχιστον πέντε χρόνια, κατά παράβαση του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα.
Ένας διαδηλωτής, ο Ρόμπερτ, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία πώς, κατά τη διάρκεια μιας αντιρατσιστικής διαμαρτυρίας, ο ίδιος και τρεις άλλοι διαδηλωτές περικυκλώθηκαν από σχεδόν 9 αστυνομικούς. «Μας είπαν ότι κάναμε κάτι που απαγορεύεται. Ήθελαν να δουν την ταυτότητά μας. Επικαλέστηκαν τη θέση τους στην εξουσία. Έδωσα την ταυτότητά μου πολύ γρήγορα. Κάτι παρόμοιο έχω βιώσει και σε άλλες διαδηλώσεις. Από την εμπειρία μου, η επαφή με την αστυνομία και τον δήμο είναι πολύ εκφοβιστική και απογοητευτική».
Ως αποτέλεσμα των πρακτικών που ισχύουν σήμερα, ορισμένες ομάδες επηρεάζονται περισσότερο από τις αστυνομικές παρακολουθήσεις απ' ό,τι άλλες, δηλαδή οι ομάδες που αστυνομεύονται υπερβολικά και έχουν λόγους να φοβούνται τις διακρίσεις και τις κατά τα άλλα παράνομες παρεμβάσεις της αστυνομίας.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι η αστυνομία δεν τηρεί τον νόμο του 2003 περί υποχρεωτικής αναγνώρισης, ο οποίος καθιστά σαφές ότι οι έλεγχοι ταυτότητας επιτρέπονται μόνο όταν είναι εύλογα αναγκαίοι για την εκτέλεση της εργασίας της αστυνομίας. Οι τρέχουσες πρακτικές της αστυνομίας φέρονται να αντιβαίνουν ευθέως σε αυτό που είναι επιθυμητό ή επιτρεπτό σύμφωνα με την εν λόγω νομοθεσία.
«Η διαμαρτυρία είναι θεμελιώδες δικαίωμα και όχι προνόμιο, κι όμως στην Ολλανδία ποινικοποιείται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι άνθρωποι από το να διαμαρτύρονται», δήλωσε η Dagmar Oudshoorn.
«Αντί να παρακολουθεί κρυφά τις/τους ειρηνικές/-κούς διαδηλώτριες/-τές, η αστυνομία πρέπει να επικεντρωθεί στη διευκόλυνση των συγκεντρώσεων, ενώ οι αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα για να τερματιστεί η παράνομη παρακολούθηση των ειρηνικών διαδηλωτριών/-ών. Οι έλεγχοι ταυτότητας θα πρέπει να διενεργούνται μόνο εάν υπάρχει εύλογη υποψία για σοβαρό ποινικό αδίκημα».
Η παρούσα έκθεση αποτελεί μέρος της παγκόσμιας εμβληματικής εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας «Προστάτεψε τη διαμαρτυρία» (Protect the Protest), η οποία θα αμφισβητήσει τις επιθέσεις κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων, θα δράσει αλληλέγγυα με όσα άτομα στοχοποιούνται και θα υποστηρίξει τους σκοπούς των κοινωνικών κινημάτων που πιέζουν για αλλαγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.