Η Διεθνής Αμνηστία έχει από καιρό τονίσει ότι τα πυρομαχικά διασποράς είναι εκ φύσεως όπλα χωρίς διακρίσεις, τα οποία έχουν προκαλέσει ανείπωτη ζημιά στους αμάχους σε όλο τον κόσμο, σε ορισμένες περιπτώσεις δεκαετίες μετά τη λήξη των συγκρούσεων.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΛΑ ΑΔΙΑΚΡΙΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
Απαντώντας στην είδηση ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να μεταφέρουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, ο Patrick Wilcken, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα Στρατού, Ασφάλειας και Αστυνόμευσης, δήλωσε:
«Η Διεθνής Αμνηστία έχει από καιρό τονίσει ότι τα πυρομαχικά διασποράς είναι εκ φύσεως όπλα χωρίς διακρίσεις, τα οποία έχουν προκαλέσει ανείπωτη ζημιά στους αμάχους σε όλο τον κόσμο, σε ορισμένες περιπτώσεις δεκαετίες μετά τη λήξη των συγκρούσεων».
«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας έχει προκαλέσει βαθιά δεινά στον λαό της Ουκρανίας. Οι ανθρωπιστικές εκτιμήσεις και η ανησυχία για τους αμάχους σε χώρες που σπαράσσονται από τον πόλεμο και τα επακόλουθά του έχουν οδηγήσει 111 κράτη, συμπεριλαμβανομένων πολλών συμμάχων της Ουκρανίας, να επικυρώσουν τη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς και να απαγορεύσουν τη χρήση, την παραγωγή, τη μεταφορά και την αποθήκευση τέτοιων όπλων».
«Το σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μεταφορά πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία είναι οπισθοδρόμηση, που υπονομεύει τις σημαντικές προόδους τις οποίες έχει σημειώσει η διεθνής κοινότητα στην προσπάθειά της να προστατεύσει τους αμάχους από τέτοιους κινδύνους τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από ένοπλες συγκρούσεις».
Patrick Wilcken, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα Στρατού, Ασφάλειας και Αστυνόμευσης
«Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναθεωρήσει, να προσχωρήσει στη Σύμβαση, να καταστρέψει τα αποθέματά της και να σταματήσει κάθε χρήση, παραγωγή και μεταφορά πυρομαχικών διασποράς».
Ιστορικό
Τα πυρομαχικά διασποράς είναι μικρά υποπυρομαχικά τα οποία εκτοξεύονται και διασκορπίζονται από ρουκέτες, πυροβολικά και εμπορευματοκιβώτια που ρίχνονται από τον αέρα, διασκορπίζοντας τα πυρομαχικά σε μια ευρεία περιοχή, μερικές φορές τόσο μεγάλη όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
Πολλά συστήματα έχουν υψηλά ποσοστά αποτυχίας, αφήνοντας μεγάλες περιοχές μολυσμένες με πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί, τα οποία μπορεί να παραμείνουν θανατηφόρα για πολύ καιρό μετά τη λήξη της σύγκρουσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν πυρομαχικά διασποράς διπλού σκοπού (DPICM), τα οποία έχουν ποσοστά αποτυχίας 6% ή και περισσότερο. Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη μεταφορά όπλων με ποσοστά αποτυχίας πάνω από 1%.
Οι άμαχοι, ιδίως τα παιδιά, μετά τις συγκρούσεις διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου από πυρομαχικά διασποράς που δεν έχουν εκραγεί – η γη μπορεί να παραμείνει μολυσμένη για χρόνια, εμποδίζοντας τη χρήση της για γεωργικές ή άλλες δραστηριότητες.
Η Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2010 και έχει επικυρωθεί από 111 κράτη, απαγορεύει τη χρήση, την παραγωγή, την αποθήκευση και τη μεταφορά πυρομαχικών διασποράς. Η Ρωσία, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, δεν είναι κράτη-μέλη της Σύμβασης.
Το εθιμικό διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τη χρήση όπλων που είναι εκ φύσεως αδιάκριτα – η εξαπόλυση επιθέσεων χωρίς διακρίσεις που σκοτώνουν ή τραυματίζουν αμάχους συνιστά έγκλημα πολέμου.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Αμέσως μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τις ενέργειές της ως πράξη επίθεσης, η οποία αποτελεί έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης τεκμηριώσει εγκλήματα πολέμου και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των εξωδικαστικών φόνων αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις, της διάπραξης βασανιστηρίων και άλλων κακομεταχειρίσεων, της κακοποίησης αιχμαλώτων πολέμου, του σκόπιμου βομβαρδισμού του θεάτρου της Μαριούπολης ενώ χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο αμάχων, και άλλων εγκλημάτων πολέμου. Ειδικότερα, έχουμε τεκμηριώσει την παράνομη χρήση πυρομαχικών διασποράς από τις ρωσικές δυνάμεις σε πολλές πόλεις στην ανατολική Ουκρανία – ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Καλούμε και τις δύο πλευρές να σεβαστούν τους νόμους του πολέμου και να λογοδοτήσουν στους υπεύθυνους για την παραβίασή τους, σε δίκαιες δίκες.