ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΒΚΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Με αφορμή την καταστροφή του φράγματος του υδροηλεκτρικού σταθμού στην Κάκοβκα, σε ένα τμήμα της νότιας Ουκρανίας που κατέχει η Ρωσία, η Marie Struthers, περιφερειακή διευθύντρια Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, δήλωσε
«Ενώ πόλεις και χωριά χαμηλά του ποταμού Δνείπερου βυθίζονται στο νερό, το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος της καταστροφής του φράγματος στην Κάκοβκα είναι μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, και η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί για να φέρει τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης».
«Οι κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου προστατεύουν ειδικά τα φράγματα, λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί η καταστροφή τους για τον άμαχο πληθυσμό. Η καταστροφή του φράγματος στην Κάκοβκα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, την ασφάλεια και την ευημερία δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν εντός της εμβέλειας των πλημμυρικών υδάτων. Είναι κυριολεκτικά μια ανοιχτή πύλη για καταστροφικές ανθρώπινες και περιβαλλοντικές καταστροφές».
«Η καταστροφή του φράγματος πλημμυρίζει τεράστιες περιοχές στα χαμηλά του ποταμού, αλλά και στα ψηλότερα σημεία θα στερήσει από τον πληθυσμό την ασφαλή παροχή νερού, μεταξύ άλλων σε μεγάλες πόλεις και στη ρωσοκρατούμενη χερσόνησο της Κριμαίας. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το οποίο βρίσκεται επίσης υπό ρωσικό έλεγχο και βασίζεται στο νερό του Δνείπερου για την κρίσιμη συντήρηση».
«Οι αρχές όλων των πλευρών πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην εκκένωση και την ασφάλεια των πολιτών που επηρεάζονται από την καταστροφή του φράγματος και να λάβουν μέτρα για την ελαχιστοποίηση των άλλων συνεπειών του».
«Πρέπει να υπάρξει άμεση, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για την καταστροφή του φράγματος της Κάκοβκα. Επαναλαμβάνουμε επίσης την έκκλησή μας να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης σε δίκαιες δίκες όλοι όσοι είναι ύποπτοι για επιθετικότητα, εγκλήματα πολέμου και άλλα εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου, ώστε τα θύματα και οι επιζώντες να λάβουν πλήρη αποζημίωση».
Ιστορικό
Η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει εγκλήματα πολέμου και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από την αρχή της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όλα τα πορίσματα της Διεθνούς Αμνηστίας που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα μπορούν να βρεθούν εδώ.