ΕΛΒΕΤΙΑ: «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΑΣΜΟ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουνίου 2023, 11:46Εκτύπωση

Απαντώντας στην απόφαση της 1ης Ιουνίου του Εθνικού Συμβουλίου της Ελβετίας που τροποποιεί την ισχύουσα νομοθεσία και αναγνωρίζει νομικά ότι «η σεξουαλική επαφή ενάντια στη θέληση ενός άλλου προσώπου» είναι βιασμός, η Cyrielle Huguenot, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ελβετία, δήλωσε:

«Η σημερινή ψηφοφορία είναι μια ιστορική νίκη όχι μόνο για όσες και όσους συμμετείχαν στην εκστρατεία και εργάστηκαν ακούραστα για να φτάσει αυτή η μέρα, αλλά και για όλα τα επιζώντα άτομα σεξουαλικής βίας στην Ελβετία. Η τροπολογία, η οποία θα ψηφιστεί επίσημα στο κοινοβούλιο στις 16 Ιουνίου, σηματοδοτεί το τέλος του ξεπερασμένου ορισμού του βιασμού που προϋπέθετε τη χρήση σωματικής βίας, απειλής ή εξαναγκασμού και θεωρούσε μόνο τις γυναίκες θύματα. Ο νόμος αναγνωρίζει πλέον ότι κάθε σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός».

«Αν και υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση να διανυθεί, η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί σημαντικό βήμα στον δρόμο για την καταπολέμηση της εκτεταμένης σεξουαλικής βίας στην Ελβετία και τη βελτίωση της πρόσβασης των επιζώντων ατόμων στη δικαιοσύνη».

«Παρόλο που ο νέος νόμος θα συμβάλει στην αλλαγή στάσεων, χρειάζονται περισσότερα για να φανεί η θεσμική και η κοινωνική αλλαγή. Το κοινοβούλιο πρέπει τώρα να ενεργήσει για να διασφαλίσει ότι η κατάρτιση και η ευαισθητοποίηση των αστυνομικών και των εισαγγελικών αρχών και η βοήθεια προς τα επιζώντα άτομα θα ενισχυθούν. Η συναίνεση πρέπει επίσης να τεθεί στο επίκεντρο της σεξουαλικής αγωγής, να διατεθούν λεπτομερή δημόσια στατιστικά στοιχεία για τη σεξουαλική βία και να δρομολογηθούν αποτελεσματικές εκστρατείες ενημέρωσης και πρόληψης».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.