ΙΣΡΑΗΛ/ΚΠΕ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ MOHAMMED AL-HALABI
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Mohammed al-Halabi, Παλαιστίνιου κρατούμενου συνείδησης, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 12 ετών στο Ισραήλ. Ο Mohammed, εργαζόμενος στον ανθρωπιστικό τομέα, από τη Γάζα, πέρασε έξι χρόνια υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης του, πριν καταδικαστεί σε μια εξαιρετικά προβληματική διαδικασία σχετικά με την εκτροπή χρημάτων προς τη Χαμάς.
Η εκδίκαση της έφεσης του Mohammed al-Halabi επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023, στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ. Ωστόσο, ο συνήγορος υπεράσπισής του αναγκάστηκε να ζητήσει αναβολή, επειδή οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να μοιραστούν βασικές πληροφορίες, όπως σύνοψη των αποδεικτικών στοιχείων και των επιχειρημάτων, πριν από την ακρόαση – καταστρέφοντας ουσιαστικά κάθε πιθανότητα δίκαιης δίκης.
Πρόκειται για την πιο πρόσφατη εκδοχή του καφκικού εφιάλτη στον οποίο οι ισραηλινές αρχές κρατούν παγιδευμένο τον Mohammed al-Halabi τα τελευταία εφτά χρόνια
Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική
«Πρόκειται για την πιο πρόσφατη εκδοχή του καφκικού εφιάλτη στον οποίο οι ισραηλινές αρχές κρατούν παγιδευμένο τον Mohammed al-Halabi και την οικογένειά του τα τελευταία εφτά χρόνια. Η αποτυχία των ισραηλινών αρχών να μοιραστούν κρίσιμα προδικαστικά έγγραφα πριν από την ακροαματική διαδικασία αποτελεί μέρος μιας σκόπιμης προσπάθειας να παρεμποδίσουν τη δικαιοσύνη και να παρατείνουν τη δοκιμασία του Mohammed», δήλωσε η Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Εφτά χρόνια μετά τη σύλληψη του Mohammed al-Halabi, οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν παρουσιάσει κανένα πειστικό στοιχείο που να δικαιολογεί τη φυλάκισή του. Έχει στοχοποιηθεί για το ανθρωπιστικό του έργο, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών του Ισραήλ να συντρίψει την παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών και τις ανεξάρτητες οργανώσεις βοήθειας που εργάζονται στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας. Ο Mohammed al-Halabi είναι ένας κρατούμενος συνείδησης που πρέπει να αφεθεί αμέσως και άνευ όρων ελεύθερος, και η καταδίκη του πρέπει να ακυρωθεί».
Η Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας (Shabak) χρησιμοποίησε την πρόσφατη «κλιμάκωση της ασφάλειας» στη Γάζα ως πρόσχημα για να μη μοιραστεί υλικό με τον δικηγόρο του Mohammed – παρόλο που η ακρόαση της έφεσης είχε προγραμματιστεί εδώ και μήνες.
Κατάλογος των παραβιάσεων
Ο Mohammed al-Halabi ήταν διευθυντής στο γραφείο της Γάζας της φιλανθρωπικής οργάνωσης World Vision με έδρα τις ΗΠΑ μέχρι τη σύλληψή του το 2016. Αφιέρωσε τη ζωή του στην υποστήριξη και την ενδυνάμωση των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία, τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που πλήττονται περισσότερο από τον παράνομο αποκλεισμό του Ισραήλ και τις επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Στις 15 Ιουνίου 2022, αφού πέρασε έξι εξαντλητικά χρόνια υπό κράτηση, ο Mohammed καταδικάστηκε για εκτροπή εκατομμυρίων δολαρίων προς τη διοίκηση της Χαμάς, την οποία το Ισραήλ θεωρεί τρομοκρατική ομάδα, μετά από μια άκρως προβληματική δίκη. Στις 30 Αυγούστου 2022 του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 ετών – έξι ακόμη χρόνια.
Μια ανεξάρτητη έρευνα που ανατέθηκε από το World Vision, και μια άλλη που ανατέθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας, το οποίο είναι δωρητής του World Vision, δεν βρήκαν κανένα στοιχείο για την εκτροπή κεφαλαίων.
Οι ισραηλινές αρχές απέτυχαν να παρουσιάσουν οποιοδήποτε αξιόπιστο στοιχείο που θα δικαιολογούσε τη φυλάκιση του Mohammed al-Halabi. Έχει στοχοποιηθεί για το ανθρωπιστικό του έργο, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών του Ισραήλ να συντρίψει την παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών
Heba Morayef
Ο Mohammed δικάστηκε σε μυστικές ακροάσεις, κατά τις οποίες το περιφερειακό δικαστήριο της Beersheba αγνόησε εντελώς τα άφθονα αποδεικτικά στοιχεία που τον απάλλασσαν από κάθε αδίκημα. Η καταδίκη του βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη μαρτυρία ενός πληροφοριοδότη κρατουμένου, ο οποίος είχε προηγουμένως κριθεί ένοχος για ψευδορκία, καθώς και στα λεγόμενα «μυστικά αποδεικτικά στοιχεία», στα οποία ούτε ο Mohammed ούτε ο δικηγόρος του είχαν πρόσβαση.
Οι ισραηλινές αρχές απέτυχαν να διερευνήσουν την καταγγελία του Mohammed al-Halabi το 2018 για βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση κατά την ανάκρισή του από τη Shabak.
Σε μια επίδειξη προσωπικής ακεραιότητας και ανθεκτικότητας, ο Mohammed απέρριψε πολλές προτάσεις για συμφωνία που θα του έδιναν μειωμένη ποινή με αντάλλαγμα την «ομολογία» κατηγοριών τις οποίες αρνείται σθεναρά.
«Η επανειλημμένη παράταση της δοκιμασίας του Mohammed είναι ασυνείδητα σκληρή και άδικη, ιδιαίτερα μετά από μια ακόμη ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, όπου ζουν η σύζυγός του, η Ola, και τα πέντε παιδιά τους. Φανταστείτε να είστε φυλακισμένος για ένα έγκλημα που δεν διαπράξατε, γνωρίζοντας ότι οι βόμβες πέφτουν γύρω από την τρομοκρατημένη οικογένειά σας – αυτή είναι η πραγματικότητα του ισραηλινού απαρτχάιντ», δήλωσε η Heba Morayef.
«Ο κατάλογος των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες έχει υποβληθεί ο Mohammad al-Halabi αποδεικνύει για άλλη μια φορά πώς το σύστημα δικαιοσύνης του Ισραήλ συμβάλλει στη διατήρηση του απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων».