ΚΟΣΜΟΣ: ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΝΩ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ
Η Διεθνής Αμνηστία προσχώρησε σε έναν συνασπισμό οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που καλούν τα Ηνωμένα Έθνη να μην εγκρίνουν ή ενστερνιστούν έναν προτεινόμενο λειτουργικό ορισμό του αντισημιτισμού, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί για την καταστολή της κριτικής των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ισραηλινές αρχές. Σε ανοιχτή επιστολή, οι 104 οργανώσεις κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να διασφαλίσουν ότι οι ουσιαστικές προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού δεν θα ενθαρρύνουν ούτε θα κάνουν αποδεκτές πολιτικές και νόμους που υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο ΟΗΕ αναπτύσσει επί του παρόντος ένα σχέδιο δράσης για μια «βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, συντονισμένη και ενισχυμένη απάντηση στον αντισημιτισμό». Ορισμένα κράτη- μέλη του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι ο οργανισμός πρέπει να αποδεχτεί, στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, τον μη νομικά δεσμευτικό λειτουργικό ορισμό του αντισημιτισμού που έχει προτείνει και έχει ενστερνιστεί η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA). Πολλοί εμπειρογνώμονες σε θέματα αντισημιτισμού και εβραϊκών σπουδών, καθώς και παλαιστινιακές, ισραηλινές και διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν αμφισβητήσει τον ορισμό της IHRA, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί για να καταπνίξει τη συζήτηση και την κριτική για το ιστορικό της ισραηλινής κυβέρνησης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εάν ο ΟΗΕ αποδεχτεί ή εγκρίνει τον ορισμό της IHRA, θα ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τη νόμιμη κριτική στις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης και θα καταπνίξει τις αυξανόμενες εκκλήσεις για τον τερματισμό του συστήματος απαρτχάιντ που επιβάλλει το Ισραήλ στις/στους Παλαιστίνιες/-ους.
Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική
«Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού σε όλο τον κόσμο είναι ζωτικής σημασίας. Αλλά η αποδοχή ή η έγκριση του λειτουργικού ορισμού της IHRA από τον ΟΗΕ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων, όπως και για το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης παγκοσμίως. Με την πάροδο των ετών, ο ορισμός της IHRA έχει επανειλημμένα εργαλειοποιηθεί για την καταστολή της νόμιμης κριτικής στις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης, μέσα από τον ανυπόστατο χαρακτηρισμό της κριτικής ως αντισημιτικής», δήλωσε η Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Εάν ο ΟΗΕ αποδεχτεί ή εγκρίνει τον ορισμό της IHRA, θα ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τη νόμιμη κριτική στις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης και θα καταπνίξει τις αυξανόμενες εκκλήσεις για τον τερματισμό του συστήματος απαρτχάιντ που επιβάλλει το Ισραήλ στις/στους Παλαιστίνιες/-ους. Ο στιγματισμός της δίκαιης κριτικής στο ιστορικό του Ισραήλ στα ανθρώπινα δικαιώματα ως αντισημιτικής υπονομεύει επίσης την καταπολέμηση του πραγματικού αντισημιτισμού. Καλούμε τον ΟΗΕ να διασφαλίσει ότι οι ζωτικής σημασίας προσπάθειές του για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού θα σέβονται, θα προστατεύουν και θα προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο χαρακτηρισμός της νόμιμης κριτικής στο ιστορικό του Ισραήλ στα ανθρώπινα δικαιώματα ως αντισημιτικής υπονομεύει επίσης την καταπολέμηση του πραγματικού αντισημιτισμού
Heba Morayef
Ο λειτουργικός ορισμός της IHRA συνοδεύεται από έναν κατάλογο με όσα η IHRA περιγράφει ως «σύγχρονα παραδείγματα αντισημιτισμού». Αλλά ορισμένα από αυτά είναι διατυπωμένα με τρόπο που έχει οδηγήσει στο να χαρακτηρίζεται αντισημιτικός ο νόμιμος κριτικός λόγος, ο οποίος προστατεύεται πλήρως από την ελευθερία της έκφρασης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η επιστολή υπογραμμίζει δύο από τα παραδείγματα:
«Η άρνηση του δικαιώματος του εβραϊκού λαού στον αυτοπροσδιορισμό, π.χ. με τον ισχυρισμό ότι η ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ συνιστά ρατσιστικό εγχείρημα, και «η εφαρμογή διπλών προτύπων, μέσα από την απαίτηση από [το Ισραήλ] μια συμπεριφοράς που δεν αναμένεται ή δεν απαιτείται από οποιοδήποτε άλλο δημοκρατικό έθνος».
Η επιστολή τεκμηριώνει πώς αυτά τα παραδείγματα έχουν επανειλημμένα αναφερθεί, μεταξύ άλλων από κυβερνήσεις και πανεπιστήμια, σε ψευδείς ισχυρισμούς περί αντισημιτισμού που στοχεύουν επικριτές των πολιτικών της ισραηλινής κυβέρνησης έναντι των Παλαιστινίων.
Ο συνασπισμός υπογράμμισε δύο εναλλακτικούς ορισμούς του αντισημιτισμού που έχουν προταθεί από το 2021: τη Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ για τον αντισημιτισμό από εκατοντάδες μελετητές του αντισημιτισμού, των σπουδών του Ολοκαυτώματος, των εβραϊκών σπουδών και των σπουδών της Μέσης Ανατολής, και το έγγραφο Nexus. από μια ομάδα εργασίας που συνδέεται με το Bard College και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Αυτοί οι εναλλακτικοί ορισμοί παρέχουν καθοδήγηση γύρω από το πλαίσιο του νόμιμου λόγου και της νόμιμης δράσης γύρω από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, και είναι λιγότερο επιρρεπείς στο να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά για να καταπνίξουν τη συζήτηση και τον ακτιβισμό.
Ιστορικό
Η ανοιχτή επιστολή απευθύνεται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Miguel Ángel Moratinos. Ο κ. Moratinos κατέχει τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για τη Συμμαχία Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών, και το 2020 ορίστηκε ως το κεντρικό σημείο αναφοράς του ΟΗΕ για την παρακολούθηση του αντισημιτισμού.
Στα υπογράφοντα μέρη περιλαμβάνονται η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παλαιστινιακές οργανώσεις όπως η Al-Haq και η Al-Mezan, ισραηλινές οργανώσεις όπως η B'Tselem και η Breaking the Silence, καθώς και πολυάριθμες παγκόσμιες και εθνικές εβραϊκές ομάδες όπως η Jewish Voice for Peace και το Jewish Network for Palestine.