Ε.Ε.: ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ «ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Μαΐου 2023, 11:04Εκτύπωση

Απαντώντας στις τελικές συστάσεις και στην έκθεση που δημοσίευσε η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ρυθμίσει αυστηρότερα τη χρήση, την κατασκευή και το εμπόριο του λογισμικού κατασκοπείας, ο Donncha Ó Cearbhaill, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ασφάλειας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Οι συστάσεις της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναδεικνύουν το ζήτημα της κατάχρησης του λογισμικού κατασκοπείας για παράνομη παρακολούθηση, αλλά απαιτούνται ισχυρότερα όρια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι προτάσεις υπολείπονται της απαίτησης για άμεσο μορατόριουμ στην πώληση, την απόκτηση, τη μεταφορά και τη χρήση του spyware. Χρειάζονται επίσης αξιόπιστες έρευνες για την κατάχρηση τέτοιου κατασκοπευτικού λογισμικού, καθώς και δικαιοσύνη για τα θύματα.

Υπάρχει μια κουλτούρα ατιμωρησίας γύρω από τη στοχευμένη ψηφιακή παρακολούθηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι συστάσεις της επιτροπής PEGA θα μεταφράζονται σε συγκεκριμένες δράσεις.

Donncha Ó Cearbhaill, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ασφάλειας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Η έκκληση για την ενίσχυση των εγγυήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσον αφορά τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού είναι ευπρόσδεκτη, αλλά μένει να δούμε αν οι εγγυήσεις αυτές θα τεθούν σε ισχύ στην πράξη και αν μπορούν να αποτρέψουν τις καταχρήσεις. Όπως δείχνουν οι πρόσφατες αποκαλύψεις, ακόμα και οι πιο ισχυρές προστασίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα μας προστατεύσουν από κατασκοπευτικό λογισμικό όπως το Pegasus, γι' αυτό και χρειαζόμαστε επειγόντως την απαγόρευση αυτών των επεμβατικών εργαλείων».

«Υπάρχει μια κουλτούρα ατιμωρησίας γύρω από τη στοχευμένη ψηφιακή επιτήρηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι συστάσεις της επιτροπής PEGA θα μεταφράζονται σε συγκεκριμένες δράσεις.

«Αν και μη δεσμευτική, η ψηφοφορία αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές απαντήσεις των νομοθετών μέχρι στιγμής στις αποκαλύψεις του Pegasus Project. Η εξεταστική επιτροπή συνιστά τη θέσπιση "κοινών προτύπων της Ε.Ε.", τα οποία, αν εφαρμοστούν, θα αποτελέσουν ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός - ακόμα κι αν απαιτηθούν μεγαλύτερα βήματα στο μέλλον».

 

Ιστορικό

Το Pegasus Project, μια συνεργασία περισσότερων από 80 δημοσιογράφων με την τεχνική υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας που αποκάλυψε ίχνη του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus στα κινητά τηλέφωνα ακτιβιστριών/-ών, πολιτικών, δημοσιογράφων και δικηγόρων, είχε σημαντικό αντίκτυπο που συνεχίζει να αντηχεί σε όλο τον κόσμο.

Στις 11 Μαρτίου 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τη δημιουργία μιας νέας «εξεταστικής επιτροπής» για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και παρόμοιων κατασκοπευτικών λογισμικών παρακολούθησης από τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

Στις 27 Μαρτίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό της χρήσης από την κυβέρνηση της εμπορικής τεχνολογίας κατασκοπευτικού λογισμικού, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για τον εκφοβισμό της κοινωνίας των πολιτών σε όλο τον κόσμο.

Στις 30 Μαρτίου, 11 κυβερνήσεις εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία δεσμεύονται να αναλάβουν κοινή δράση για την αντιμετώπιση της διάδοσης και της κατάχρησης του κατασκοπευτικού λογισμικού.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.