ΜΥΡΣΙΝΗ ΖΟΡΜΠΑ: «ΕΦΥΓΕ» Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Απριλίου 2023, 11:20Εκτύπωση

Η Μυρσίνη Ζορμπά μεταξύ των πολλών και σημαντικών επιτευγμάτων της, που περιλαμβάνουν τη συνεισφορά της στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και στον χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού ευρύτερα, υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα στον τομέα των δικαιωμάτων του παιδιού. Αφιέρωσε τη ζωή της στη βελτίωση της ζωής των παιδιών και συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματά τους. Διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στη θέσπιση του θεσμού του Συνηγόρου του Παιδιού.

Ίδρυσε το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το οποίο έχει στόχο να προωθήσει την πρακτική εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού και δημιούργησε μια εξαιρετική παιδική βιβλιοθήκη. Πίστευε βαθιά ότι ο πολιτισμός, ειδικά με τη μορφή των βιβλίων και της καλλιέργειας που η ανάγνωσή τους συνεπάγεται, μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να πετύχουν και τους υψηλότερους στόχους τους.

Το συγγραφικό της έργο ήταν πλούσιο, με έμφαση σε θέματα πολιτισμικής πολιτικής, ενώ το βιβλίο της Πολιτική του πολιτισμού διδάσκεται σε ελληνικά και ξένα μεταπτυχιακά. Υπήρξε μάλιστα η πρώτη Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου στο διάστημα 1994-1999. Με τη δημιουργία της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης αλλά και της εφημερίδας των έφηβων προσφύγων, μεταναστριών/-ών και μη Αποδημητικά πουλιά, κατάφερε να δώσει στα παιδιά φωνή και μια πλατφόρμα για να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. 

Είναι τιμή μας που ήταν μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Συμμεριζόμαστε το όραμά της για τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης για την προώθηση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού, και θα συνεχίσουμε να εμπνεόμαστε από το σημαντικό της έργο.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.