ΜΙΑΝΜΑΡ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΟΛΕΘΡΟ
Ως απάντηση στα δημοσιεύματα για τις φονικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Kanbulu της περιφέρειας Sagaing, η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Montse Ferrer δήλωσε:
«Οι πρώτες πληροφορίες για τις θανατηφόρες αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Sagaing είναι τρομακτικές. Οι παράνομες αεροπορικές επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν άμαχοι και καταστράφηκαν σπίτια αποτελούν σήμα κατατεθέν του στρατού της Μιανμάρ, ο οποίος φτάνει σε απεχθείς ενέργειες για να συντρίψει την αντίσταση και να προκαλέσει φόβο στον πληθυσμό. Οι άμαχοι της Μιανμάρ σηκώνουν το κύριο βάρος αυτών των αρρωστημένων τακτικών».
«Οι συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις σε όλη τη Μιανμάρ υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να ανασταλεί η εισαγωγή αεροπορικών καυσίμων. Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις της προς όλα τα κράτη και τις επιχειρήσεις να σταματήσουν τις αποστολές που μπορεί να καταλήξουν στα χέρια της Πολεμικής Αεροπορίας της Μιανμάρ. Αυτή η αλυσίδα εφοδιασμού τροφοδοτεί τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου, και πρέπει να διακοπεί προκειμένου να σωθούν ζωές».
«Ενώ έχει αναληφθεί κάποια ουσιαστική δράση, η διεθνής κοινότητα μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Μιανμάρ. Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές έρχονται λίγο πριν από τη συμπλήρωση δύο ετών από τη συμφωνία των πέντε σημείων της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας για τη Μιανμάρ, η οποία απέτυχε εντελώς να σταματήσει τις θηριωδίες του στρατού.
Οι παράνομες αεροπορικές επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν άμαχοι και καταστράφηκαν σπίτια αποτελούν σήμα κατατεθέν του στρατού της Μιανμάρ, ο οποίος φτάνει σε απεχθείς ενέργειες για να συντρίψει την αντίσταση και να προκαλέσει φόβο στον πληθυσμό.
«Αντί να μένει στα μετόπισθεν, η Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αναστροφή της καταστροφής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να βρει τρόπους να προωθήσει αποτελεσματικές δράσεις για τη λογοδοσία του στρατού της Μιανμάρ, μεταξύ άλλων παραπέμποντας την κατάσταση στη χώρα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».
Ιστορικό
Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές και το υλικό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το πρωί της 11ης Απριλίου ο στρατός της Μιανμάρ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε ένα χωριό στην κοινότητα Kanbulu, στην περιοχή Sagaing. Άγνωστος αριθμός ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, πιστεύεται ότι σκοτώθηκε στην επίθεση. Η Διεθνής Αμνηστία δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις λεπτομέρειες.
Μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου και πιθανών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, στο πλαίσιο της καταστολής της αντιπολίτευσης από τον στρατό σε ολόκληρη τη χώρα.
Τον Νοέμβριο του 2022, η Διεθνής Αμνηστία ξεκίνησε εκστρατεία με αίτημα την αναστολή της προμήθειας αεροπορικών καυσίμων για να αποτραπεί ο στρατός της Μιανμάρ από τη διεξαγωγή παράνομων αεροπορικών επιδρομών. Η έρευνα εντόπισε επίσης εταιρείες που εμπλέκονται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.
Την παραμονή της διετούς επετείου του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου 2021, πολλές χώρες επέβαλαν περαιτέρω κυρώσεις στη Μιανμάρ, αυτή τη φορά με επίκεντρο τη βιομηχανία αεροπορικών καυσίμων.
Η κυβέρνηση του Καναδά προχώρησε στην απαγόρευση της εξαγωγής, της πώλησης, της προμήθειας ή της αποστολής αεροπορικών καυσίμων στον στρατό της Μιανμάρ. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις με στόχο δύο εταιρείες της Μιανμάρ και δύο άτομα που η Διεθνής Αμνηστία εντόπισε για πρώτη φορά στην έκθεση «Θανατηφόρο φορτίο: Αποκαλύπτοντας την αλυσίδα εφοδιασμού που τροφοδοτεί τα εγκλήματα πολέμου στη Μιανμάρ» αναφέροντας ότι διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην εισαγωγή, τη διακίνηση και τη μεταφορά αεροπορικών καυσίμων στην πολεμική αεροπορία του στρατού της Μιανμάρ.
Τον Μάρτιο του 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε έναν δεύτερο γύρο κυρώσεων με στόχο άτομα και εταιρείες που εκτέθηκαν στην τελευταία έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με την προμήθεια αεροπορικών καυσίμων στη Μιανμάρ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν επίσης ανακοινώσει κυρώσεις κατά διαφόρων φυσικών και νομικών προσώπων που διαδραμάτισαν ρόλο στην εισαγωγή, την αποθήκευση και τη διανομή αεροπορικών καυσίμων στον στρατό της Μιανμάρ.