ΜΑΡΟΚΟ: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΤΡΙΕΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK
Με αφορμή τηn έναρξη της δίκης της δημοσιογράφου Hanane Bakour, η οποία αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια και πρόστιμο, αφού κατηγορείται για «δημοσίευση ψευδών ειδήσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων που βλάπτουν την ιδιωτική ζωή» για μια ανάρτηση στο Facebook, στην οποία επέκρινε τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών από το κυβερνών κόμμα, η Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε:
«Είναι σοκαριστικό, βαρύ και παράλογο το γεγονός ότι μια δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες για μια ανάρτηση στο Facebook που ήταν επικριτική για το κύριο πολιτικό κόμμα του Μαρόκου. Η Hanane Bakour έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις της, ακόμα κι αν οι πολιτικοί έχουν αντίρρηση γι’ αυτές».
Η Hanane Bakour έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις της, ακόμα κι αν οι πολιτικοί έχουν αντίρρηση γι’ αυτές.
«Το Μαρόκο δείχνει όλο και περισσότερο τη δυσανεξία του στην κριτική του πολιτικού συστήματος. Οι κατασκευασμένες αυτές κατηγορίες εναντίον της Hanane θα πρέπει να απορριφθούν αμέσως, και η υπόθεση εναντίον της να αποσυρθεί».
Ιστορικό
Η δίκη της Hanane Bakour αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 10 Απριλίου στο Πρωτοδικείο του Sale, μια πόλη στο βόρειο Μαρόκο. Οι κατηγορίες απορρέουν από καταγγελία του κυβερνώντος κόμματος του National Rally of Independents (RNI) τον Σεπτέμβριο του 2021. Η Bakour είχε αναρτήσει ότι η εκλογή του νέου προέδρου του συμβουλίου του κόμματος στην περιοχή Guelmim-Oued Noun, στο νότιο Μαρόκο, ήταν εσφαλμένη επειδή ένα μέλος του RNI είχε τραυματιστεί σοβαρά από πυροβολισμό στο σπίτι του. Δικάζεται ενώ είναι ελεύθερη.
Η Hanane Bakour είναι δημοσιογράφος εδώ και 17 χρόνια. Εργάστηκε σε διάφορα μαροκινά μέσα, όπως το «Akhbar Al Youm», το «Al Massae» και το «Al Jarida Al Oukhra». Μέχρι το 2021, ήταν αρχισυντάκτρια του διαδικτυακού ιστότοπου «alyaoum24.com».
Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, οποιοσδήποτε περιορισμός του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης θα πρέπει να προβλέπεται από σαφή νόμο και να προστατεύει κάποιον θεμιτό σκοπό, όπως η προστασία της εθνικής ασφάλειας ή της δημόσιας τάξης, της δημόσιας υγείας ή των ηθών. Ευρείς και ασαφώς διατυπωμένοι περιορισμοί της ελευθερίας της έκφρασης, όπως οι «ψευδείς ειδήσεις», δεν πληρούν το κριτήριο αυτό. Περιορίζουν, και ενίοτε ποινικοποιούν, νόμιμες μορφές έκφρασης που προστατεύονται από το εθνικό και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η φίμωση της έκφρασης στο διαδίκτυο και εκτός διαδικτύου αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης καταστολής της διαφωνίας στο Μαρόκο. Μόνο το 2022, οι μαροκινές αρχές διερεύνησαν, άσκησαν διώξεις και φυλάκισαν τουλάχιστον 7 δημοσιογράφους και ακτιβίστριες/-ιστές επειδή άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση, καθώς και άτομα που μίλησαν διαδικτυακά για τη θρησκεία ή εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους σε ακτιβίστριες/-ιστές.