©Photo by Mikhail MetzelTASS via Getty Images

ΡΩΣΙΑ: ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΠΟΥΤΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΠΔ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Μαρτίου 2023, 11:12Εκτύπωση

Απαντώντας στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) κατά του Vladimir Putin, προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και της Maria Lvova-Belova, επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Γραφείο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί σημαντικό μήνυμα, τόσο για την Ουκρανία όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο, ότι όσοι φέρονται ως υπεύθυνοι για εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη σύλληψη και τη δίκη, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυροί είναι».

«Ο πρόεδρος Putin είναι πλέον επισήμως καταζητούμενος. Μετά την απαγγελία κατηγοριών από το ΔΠΔ κατά του προέδρου Putin και της επιτρόπου για τα Παιδιά Lvova-Belova για το έγκλημα πολέμου της βίαιης μεταφοράς παιδιών, η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να σταματήσει μπροστά σε τίποτα μέχρι να συλληφθούν και να οδηγηθούν σε δίκη».

«Σε περίπτωση που ο πρόεδρος Putin ή η κα Lvova-Belova εγκαταλείψουν τη Ρωσία, τα κράτη πρέπει να τους αρνηθούν να γίνουν ασφαλή λιμάνια, συλλαμβάνοντας τους αμέσως και παραδίδοντάς τους στο ΔΠΔ».

«Τα εντάλματα σύλληψης είναι ένα εντυπωσιακό πρώτο βήμα, αλλά μέχρι στιγμής περιορίζονται στο έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης παιδιών. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πληθώρα εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τα οποία η ρωσική ηγεσία είναι δυνητικά υπεύθυνη. Αναμένουμε ότι το ΔΠΔ και άλλοι φορείς της δικαιοσύνης θα εκδώσουν περαιτέρω εντάλματα σύλληψης καθώς οι έρευνές τους για τα εγκλήματα του διεθνούς δικαίου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία αρχίζουν να παρουσιάζουν αποτελέσματα».

Ιστορικό

Τον Νοέμβριο του 2022, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε έκθεση που τεκμηρίωνε τη βίαιη μεταφορά και απέλαση Ουκρανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, από τις ρωσικές δυνάμεις και τους πληρεξουσίους τους στη ρωσική ή βαθύτερα στη ρωσοκρατούμενη Ουκρανία. Η οργάνωση διαπίστωσε ότι αυτό ισοδυναμούσε με έγκλημα πολέμου και πιθανότατα με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΔΠΔ, υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται» ότι «κάθε ύποπτος φέρει ευθύνη για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού» σύμφωνα με το άρθρο 8 (εγκλήματα πολέμου) του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Καθώς υπάρχουν επί του παρόντος 123 κράτη μέρη του Καταστατικού της Ρώμης, τα εντάλματα σύλληψης του Putin και της Lvova-Belova είναι δεσμευτικά σε 124 κράτη (123 κράτη μέρη συν την Ουκρανία, η οποία παραχώρησε στο ΔΠΔ δικαιοδοσία στο έδαφός της για εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκεί από το 2014).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.