Μετά τους σεισμούς στην Τουρκία

ΣΥΡΙΑ/ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ «ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ» ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2023, 16:53Εκτύπωση

Πρέπει να υποστηριχτεί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που ισοπέδωσαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία στις 6 Φεβρουαρίου και ξανά στις 20 Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία σε νέα έκθεση που περιγράφει τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αρχών.

«Οι ανθρωπιστικές κρίσεις που προέκυψαν από αυτούς τους καταστροφικούς σεισμούς οδήγησαν σε επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στη Συρία όσο και στην Τουρκία, εντείνοντας την προϋπάρχουσα ευαλωτότητα», δήλωσε ο Nils Muižnieks, διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σε περιόδους κρίσης, είναι ζωτικής σημασίας να βρίσκεται στο επίκεντρο της αντίδρασης η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι σημαντικό οι αρχές σε κάθε χώρα να διασφαλίζουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια παρέχεται αποτελεσματικά και δίκαια και ότι τηρούνται όλα τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ιστορικό

Η νέα έκθεση με τίτλο «Συρία/Τουρκία: Μια απόκριση στους σεισμούς του Φεβρουαρίου βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα» περιγράφει λεπτομερώς ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στη Συρία όσο και στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών σχετικά με το δικαίωμα στη ζωή, την προστασία από την αυθαίρετη κράτηση, την ασφάλεια του προσώπου, την ελευθερία από βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση, την ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι, καθώς και την προστασία των δικαιωμάτων των εκτοπισμένων, των προσφυγισσών/-ύγων, των αιτουσών/-ούντων άσυλο και των μεταναστριών/-ών.

Η προστασία των οικονομικών, των κοινωνικών και των πολιτιστικών δικαιωμάτων που διασφαλίζουν την πρόσβαση σε στέγαση, επαρκή τροφή, πόσιμο νερό, υγιεινή και υγειονομική περίθαλψη είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, τα παιδιά, οι εκτοπισμένες/-οι, οι ηλικιωμένες/-οι, τα άτομα με αναπηρία, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, οι εθνοτικές και φυλετικές μειονότητες και άλλες ομάδες, ιδίως οι ομάδες κινδύνου, πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη και να αντιμετωπίζονται στα μέτρα αρωγής.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.