©RAMI AL SAYED/AFP via Getty Images

ΣΥΡΙΑ: ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΩΣ ΚΟΥΡΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2023, 10:53Εκτύπωση

Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας πρέπει να άρουν τον βάναυσο αποκλεισμό των αμάχων στις κυρίως κουρδικές περιοχές στα βόρεια της περιοχής Χαλέπι, ο οποίος εμποδίζει την πρόσβαση των κατοίκων σε καύσιμα και άλλες βασικές προμήθειες, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Από τότε που η κυβέρνηση επέβαλε τον αποκλεισμό τον Αύγουστο του 2022, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικά εκτοπισμένων, έχουν αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις καυσίμων και βοήθειας. Οι ιατρικές προμήθειες έχουν πλέον σχεδόν εξαντληθεί και οι άνθρωποι καίνε οικιακά αντικείμενα και πλαστικό για να προσπαθήσουν να ζεσταθούν στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Οι πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Sheikh Maqsoud και Ashrafieh στα βόρεια της πόλης του Χαλεπιού και περισσότερα από 50 χωριά στην περιοχή Shahba, βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κουρδικού συμβουλίου πολιτών, το οποίο συνδέεται με την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES).

Η συριακή κυβέρνηση ελέγχει την είσοδο βασικών προμηθειών, όπως καύσιμα, αλεύρι και ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτές τις περιοχές. Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι κατά το τελευταίο έτος, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν περιορίσει κατά διαστήματα την είσοδο καυσίμων και αλεύρων σε αυτές τις γειτονιές, με τον τελευταίο αποκλεισμό να διαρκεί πάνω από ένα μήνα τον Απρίλιο του 2022. Οι κάτοικοι δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι η έναρξη του αποκλεισμού τον Αύγουστο συνέπεσε με την έναρξη των συνομιλιών εξομάλυνσης μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, που είναι και οι δύο σταθεροί αντίπαλοι της αρχής της AANES στη βορειοανατολική Συρία.

«Είναι αποτρόπαιο να βλέπουμε τις συριακές αρχές να στερούν από δεκάδες χιλιάδες κατοίκους στο Χαλέπι βασικές προμήθειες για πολιτικές σκοπιμότητες. Οι άμαχοι ζουν σε συνεχή φόβο, στέρηση και αβεβαιότητα και πληρώνουν για άλλη μια φορά το υψηλότερο τίμημα σε αυτή τη σύγκρουση που μοιάζει ατέλειωτη», δήλωσε η Diana Semaan, ερευνήτρια για τη Συρία στο περιφερειακό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βηρυτό.

«Η συριακή κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης, επιτρέποντας να εισέλθουν στις πληγείσες περιοχές, χωρίς περιορισμούς, τα καύσιμα και άλλες βασικές προμήθειες, καθώς και οι οργανώσεις βοήθειας. Η κρίση αυτή δεν συνιστά μόνο ηθική αλλά και νομική επιταγή. Η συριακή κυβέρνηση έχει υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου να διασφαλίσει ότι ο πληθυσμός της έχει πρόσβαση σε επαρκή τρόφιμα, φάρμακα και άλλες βασικές προμήθειες. Μπλοκάροντας την πρόσβαση αυτή, παραβιάζει τα δικαιώματά τους».

Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνεντεύξεις από 7 κατοίκους και εσωτερικά εκτοπισμένους και εξέτασε αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Η οργάνωση ανέλυσε επίσης δορυφορικές εικόνες που έδειξαν ύποπτα σημεία ελέγχου σε 8 σημεία γύρω από τους κύριους δρόμους που περιβάλλουν και οδηγούν στις γειτονιές Sheikh Maqsoud και Ashrafieh. Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πότε στήθηκαν για πρώτη φορά τα σημεία ελέγχου, οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι τρία από αυτά τα σημεία ελέγχου αναβαθμίστηκαν το 2022.

Η έλλειψη καυσίμων επιδεινώνει τα δεινά

Άνθρωποι που ερωτήθηκαν από την οργάνωση δήλωσαν ότι, από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, οι δυνάμεις του συριακού κυβερνητικού στρατού, συμπεριλαμβανομένης της 4ης Μεραρχίας, έχουν περιορίσει την είσοδο καυσίμων στις πληγείσες περιοχές. Κατά συνέπεια, οι γειτονιές αυτές έχουν μόνο 2 ώρες ηλεκτρικού ρεύματος την ημέρα σε αντίθεση με τις 7 ώρες που είχαν πριν από τον αποκλεισμό.

Τα νοσοκομεία, τα αρτοποιεία και άλλες βασικές εγκαταστάσεις ξεμένουν από καύσιμα και κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα αν διατηρηθεί ο αποκλεισμός. Τέσσερις κάτοικοι στις περιοχές Sheikh Maqsoud και Shahba δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι οι δυνάμεις της 4ης Μεραρχίας έχουν ανοίξει μια οδό λαθρεμπορίου, όπου μικρές ποσότητες καυσίμων πωλούνται σε υπερβολικές τιμές.

Ένας γιατρός που εργάζεται σε νοσοκομείο στην περιοχή Shahba δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Ανησυχούμε πολύ ότι θα ξεμείνουμε από καύσιμα για τη λειτουργία της γεννήτριας του νοσοκομείου. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να κόψουμε το ρεύμα σε ορισμένα τμήματα του νοσοκομείου, όπως η ΜΕΘ, η χειρουργική αίθουσα ή το κέντρο επειγόντων περιστατικών, οπότε χρειαζόμαστε 24 ώρες ρεύμα. Σβήνουμε τα φώτα, τις θερμάστρες και τον ιατρικό εξοπλισμό που δεν χρειάζονται, αλλά αυτό εξοικονομεί μόνο μια μικρή ποσότητα καυσίμων».

Οι άμαχοι ζουν σε συνεχή φόβο, στέρηση και αβεβαιότητα και πληρώνουν για άλλη μια φορά το υψηλότερο τίμημα σε αυτή τη σύγκρουση που μοιάζει ατελείωτη.

Diana Semaan, Διεθνής Αμνηστία

Ο Mustafa, κάτοικος του Sheikh Maqsoud, δήλωσε: «Ο πραγματικός αγώνας ξεκίνησε όταν ο καιρός επιδεινώθηκε ... οι λαθρέμποροι, που συνήθως είναι κυβερνητικές δυνάμεις στα σημεία ελέγχου, χρεώνουν περίπου 2.400.000 συριακές λίρες [περίπου 350 δολάρια] για 220 λίτρα... Πριν από τον αποκλεισμό, αγοράζαμε αυτή την ποσότητα για 75.000 συριακές λίρες, που ήταν προσιτή».

Η Razan, μια γυναίκα που ζει στο Sheikh Maqsoud με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της, δήλωσε: «Αν έχω παλιά πράγματα ή παλιά παιχνίδια ή οτιδήποτε δεν χρειάζομαι, τα καίμε. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι εισπνέουμε τοξίνες, οπότε βήχω συνεχώς και το ίδιο και τα παιδιά μου... Τα σχολεία είναι ανοιχτά, αλλά ούτε εκεί υπάρχουν θερμαντικά σώματα, οπότε τα παιδιά μου είναι πάντα άρρωστα».

Πρόσβαση σε φάρμακα και βοήθεια

Οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι δεν έχουν λάβει επισιτιστική βοήθεια από την έναρξη του αποκλεισμού, ενώ οι προμήθειες βασικών φαρμάκων στα νοσοκομεία έχουν μειωθεί.

Η Razan δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι ο σύζυγός της ξέμεινε από φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, αλλά τα νοσοκομεία δεν έχουν κανένα, και τα φαρμακεία τα πωλούν σε υπερβολικές τιμές.

Ο Mustafa δήλωσε ότι μια οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας που σχεδίαζε να παράσχει υποστήριξη σε ιατρική εγκατάσταση στο Sheikh Maqsoud αναγκάστηκε να αναβάλει το σχέδιο εν αναμονή της έγκρισης από τις συριακές αρχές. Ο ίδιος και άλλοι κάτοικοι πρόσθεσαν ότι η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος (SARC), μια ανθρωπιστική οργάνωση που συνδέεται με την κυβέρνηση, δεν έχει παραδώσει βοήθεια από την έναρξη του αποκλεισμού.

Ο ίδιος δήλωσε: «Η SARC δεν έχει ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας: Επισκέφθηκα επίσης την κλινική που λειτουργεί η SARC εδώ [στο Sheikh Maqsoud] για να πάρω φάρμακα, μόνο παυσίπονα, και μου είπαν ότι είχαν εξαντληθεί οι προμήθειες. Τους ρώτησα πότε αναμένεται να παραλάβουν περισσότερα αποθέματα και μου είπαν ότι δεν γνωρίζουν». 

Ιστορικό 

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει τις παράνομες πολιορκίες περιοχών αμάχων από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, μεταξύ άλλων στην ύπαιθρο της Δαμασκού, τη Νταράα, το Χαλέπι και τη Χομς. Το 2017, η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας έδειξε ότι η συριακή κυβέρνηση έχει στερήσει από τους αμάχους στις πολιορκημένες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα την πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και τους έχει υποβάλει σε ανελέητες παράνομες επιθέσεις, στο πλαίσιο μιας υπολογισμένης στρατιωτικής στρατηγικής, και ότι οι παραβιάσεις αυτές συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τη χρήση της πείνας του άμαχου πληθυσμού ως μέθοδο πολέμου. Τα μέρη της σύρραξης πρέπει να επιτρέψουν και να διευκολύνουν την ταχεία και ανεμπόδιστη διέλευση αμερόληπτης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους που έχουν ανάγκη.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.