ΛΙΒΑΝΟΣ: ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΑΝ ΑΠΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΕΛΑΘΗΚΑΝ
Απαντώντας στη σοκαριστική είδηση ότι οι σχεδόν 200 Σύροι πρόσφυγες που διασώθηκαν από βυθισμένο σκάφος στα ανοιχτά των ακτών του Λιβάνου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς απελάθηκαν παράνομα και παραδόθηκαν στα χέρια των συριακών αρχών, η Aya Majzoub, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε:
«Η προφανής απέλαση αυτών των προσφύγων από τον στρατό του Λιβάνου δείχνει, για άλλη μια φορά, την ανάλγητη αδιαφορία με την οποία οι αρχές αντιμετωπίζουν τους ευάλωτους ανθρώπους».
Η προφανής απέλαση αυτών των προσφύγων από τον στρατό του Λιβάνου δείχνει, για άλλη μια φορά, την ανάλγητη αδιαφορία με την οποία οι αρχές αντιμετωπίζουν τους ευάλωτους ανθρώπους.
Aya Majzoub, Διεθνής Αμνηστία
«Διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία, υπέμειναν σκληρές συνθήκες ως πρόσφυγες στον Λίβανο και στη συνέχεια επέζησαν από τη βύθιση της βάρκας τους... μόνο και μόνο, όπως φαίνεται, για να παραδοθούν στη συνέχεια παράνομα πίσω στα χέρια των ίδιων των αρχών από τις οποίες διέφυγαν. Στη συνέχεια, προφανώς, τους κυνηγούσαν διεφθαρμένοι αξιωματικοί και λαθρέμποροι».
«Ο Λίβανος θα πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου και να σταματήσει να απελαύνει πρόσφυγες στη Συρία, όπου αντιμετωπίζουν πραγματικούς κινδύνους σύλληψης, βασανιστηρίων και άλλων κακοποιήσεων».
Ιστορικό
Ένα σκάφος που μετέφερε περίπου 230 ανθρώπους, κυρίως από τη Συρία, που ήλπιζαν να φτάσουν στην Ευρώπη, φέρεται να άρχισε να βυθίζεται αφού απέπλευσε από τις βόρειες ακτές του Λιβάνου στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Οι υπηρεσίες διάσωσης του λιβανέζικου ναυτικού και οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ φέρονται να διέσωσαν όλους τους επιβάτες εκτός από δύο, μια γυναίκα και ένα παιδί από τη Συρία πνίγηκαν.
Αφού τους έβγαλαν στην ξηρά στο λιβανέζικο λιμάνι της Τρίπολης, ο λιβανέζικος στρατός φέρεται να φόρτωσε σχεδόν 200 διασωθέντα άτομα από τη Συρία, ορισμένα από τα οποία ήταν εγγεγραμμένα στην Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ, σε φορτηγά και να τα άφησε στη συριακή πλευρά ενός ανεπίσημου συνοριακού περάσματος στο Wadi Khaled, μια απομακρυσμένη περιοχή του βορειοανατολικού Λιβάνου. Οι αναγκαστικές επιστροφές στη Συρία συνιστούν παραβίαση της υποχρέωσης του Λιβάνου να μην επαναπροωθεί κανένα άτομο σε χώρες όπου αυτό αντιμετωπίζει κίνδυνο δίωξης ή άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αφού οι πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα, φέρονται ότι κρατήθηκαν από άντρες με στολές του συριακού στρατού μέχρι τα μέλη της οικογένειας που είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το έκαναν για να τους απελευθερώσουν και να τους μεταφέρουν πίσω στο Λίβανο με διακινητές.
Ένας πρόσφυγας, ο οποίος ήταν καταγεγραμμένος στην Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ, επιβεβαίωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι ο λιβανέζικος στρατός τον απέλασε στη Συρία και τον παρέδωσε στον συριακό στρατό. Είπε ότι ένας «ανώτερος αξιωματικός του στρατού με πολιτικά ρούχα» ζήτησε στη συνέχεια χρήματα, με αντάλλαγμα τον συντονισμό με τους διακινητές για την επιστροφή του πέρα από τα σύνορα, πίσω στον Λίβανο.