© JUAN CARLOS CISNEROS/AFP via Getty Images

ΠΕΡΟΥ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΘΑΝΑΤΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023, 11:15Εκτύπωση

Οι αρχές του Περού πρέπει να σταματήσουν αμέσως τη μη αναγκαία και δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού, ως πρώτο βήμα για να τεθούν οι βάσεις για την έξοδο από την τρέχουσα κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία μετά τον θάνατο 18 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων κι ενός αστυνομικού, στην πόλη Juliaca του Puno, από τις 9 Ιανουαρίου έως τις 10 Ιανουαρίου νωρίς το πρωί.

Από την έναρξη των κοινωνικών διαδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας στις 7 Δεκεμβρίου 2022, τουλάχιστον 40 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι, έχουν χάσει τη ζωή τους, και δεκάδες, μεταξύ των οποίων άμαχοι αλλά και αστυνομικοί, έχουν τραυματιστεί, πολλοί από αυτούς από πυροβόλα όπλα, στο πλαίσιο της καταστολής των διαδηλώσεων.

«Ο μεγάλος αριθμός των θανάτων, συμπεριλαμβανομένων 18 ανθρώπων τις τελευταίες 24 ώρες, και η σοβαρότητα των γεγονότων απαιτούν την απόδοση ευθυνών στις αρχές σε ανώτατο επίπεδο. Η Εθνική Εισαγγελία πρέπει να διερευνήσει όλα τα άτομα που μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνα, όχι μόνο άμεσα, αλλά και επειδή μπορεί να έδωσαν εντολή για υπερβολική χρήση βίας, ή να έδειξαν ανοχή σε αυτήν, και παράλληλα στους αυθαίρετους θανάτους και τους σοβαρούς τραυματισμούς που συμβαίνουν στο πλαίσιο των διαδηλώσεων», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, διευθύντρια Αμερικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Δεν πρέπει να πληρώσουν οι άνθρωποι το τίμημα της πολιτικής κρίσης που περνάει η χώρα.

Marina Navarro, εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας του Περού

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 15 Δεκεμβρίου δεν φάνηκε να αποτελεί κατάλληλη απάντηση στην πολιτική και κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Αντιθέτως, η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών διαπίστωσαν ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της στέρησης της ζωής μέσω υπερβολικής χρήσης βίας και των αυθαίρετων κρατήσεων, έχουν αυξηθεί.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για τον θάνατο 18 ανθρώπων στη Juliaca από χθες. Η κλιμάκωση της βίας που λαμβάνει χώρα στο Περού είναι απαράδεκτη. Η κρατική καταστολή κατά των διαδηλωτριών/-ών και η απώλεια ανθρώπινων ζωών επιδεινώνει την κρίση. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις αρχές για πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα για τη χρήση βίας. Δεν πρέπει να πληρώσουν οι άνθρωποι το τίμημα της πολιτικής κρίσης που περνάει η χώρα», δήλωσε η  Marina Navarro, εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Περού.

Η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί από το περουβιανό κράτος να διεξαγάγει άμεση, ενδελεχή, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για τις πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν σημειωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων, προκειμένου να εντοπιστούν, να διωχθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, συμπεριλαμβανομένης της ιεραρχίας των δυνάμεων ασφαλείας μέχρι το υψηλότερο επίπεδο.

Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές να αναπτύξουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν τραυματιστεί, εξασφαλίζοντας την άμεση ιατρική τους περίθαλψη, και να γίνει σεβαστή η διέλευση των ασθενοφόρων και το έργο του ιατρικού προσωπικού.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.