ΖΑΜΠΙΑ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2023, 12:28Εκτύπωση

Απαντώντας στην ανακοίνωση του προέδρου της Ζάμπια Hakainde Hichilema την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022, ότι αναγνώρισε νόμο που απαγορεύει τη θανατική ποινή και το αδίκημα της ποινικής δυσφήμισης του προέδρου, ο Tigere Chagutah, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική και Νότια Αφρική, δήλωσε:

«Η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει την ανακοίνωση του προέδρου Hichilema ότι η θανατική ποινή καταργήθηκε στη Ζάμπια. Πρόκειται για ευεργετική και προοδευτική κίνηση που δείχνει τη δέσμευση της χώρας στην προστασία του δικαιώματος στη ζωή».

Η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει την ανακοίνωση του προέδρου Hichilema ότι η θανατική ποινή καταργήθηκε στη Ζάμπια. Πρόκειται για ευεργετική και προοδευτική κίνηση που δείχνει τη δέσμευση της χώρας στην προστασία του δικαιώματος στη ζωή.

Tigere Chagutah, περιφερειακός διευθυντής Ανατολικής και Νότιας Αφρικής, Διεθνής Αμνηστία

«Συγχαίρουμε επίσης τον πρόεδρο Hichilema για την κατάργηση του αδικήματος της ποινικής δυσφήμισης του προέδρου, που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα με σκοπό να φιμωθεί η ελευθερία του λόγου και να περιοριστεί αδικαιολόγητα η ελευθερία της έκφρασης στη χώρα».

«Με την κατάργηση της θανατικής ποινής, η Ζάμπια είναι η 25η χώρα στην υποσαχάρια Αφρική που καταργεί τη θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα».

«Η απόφαση της Ζάμπια να απαγορεύσει τη θανατική ποινή θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τις χώρες της περιοχής που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή, και να τις υποχρεώσει να λάβουν άμεσα μέτρα για να τερματίσουν αυτή τη σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μορφή τιμωρίας, και να προστατεύσουν το δικαίωμα στη ζωή».

Η απόφαση της Ζάμπια να απαγορεύσει τη θανατική ποινή θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τις χώρες της περιοχής που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή.

Tigere Chagutah

Η Διεθνής Αμνηστία ενθαρρύνει επίσης τις αρχές της Ζάμπια να προσχωρήσουν αμέσως στο Δεύτερο Προαιρετικό Πρωτόκολλο του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, με στόχο την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Ιστορικό

Στην τελευταία της έκθεση σχετικά με τη χρήση της θανατικής ποινής, η Διεθνής Αμνηστία τεκμηρίωσε ότι οι εκτελέσεις στην υποσαχάρια Αφρική υπερδιπλασιάστηκαν από 16 το 2020 σε 33 το 2021.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της κατάργησης σε ολόκληρη τη νότια Αφρική. Η Αγκόλα, ο Μαυρίκιος, η Μοζαμβίκη, η Ναμίμπια, οι Σεϋχέλλες και η Νότια Αφρική έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.