ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ: Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ - ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ GOOGLE ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΖΩΣΕΣ
- Γυναίκες και κορίτσια αντιμετωπίζουν εκ νέου τραυματισμό προσπαθώντας να αφαιρέσουν το περιεχόμενο από το διαδίκτυο
- Το ανεπαρκές σύστημα αναφοράς της Google αποτυγχάνει να δώσει γρήγορες και διαφανείς απαντήσεις
Επιζώσες σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο στη Νότια Κορέα δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι τα βάσανά τους επιδεινώθηκαν από το αργό και περίπλοκο σύστημα της Google για την επεξεργασία των αιτήσεων κατάργησης περιεχομένου.
Γυναίκες και κορίτσια που έγιναν στόχος ψηφιακών σεξουαλικών εγκλημάτων δήλωσαν ότι η διαδικασία αναφοράς μη συναινετικού περιεχομένου στην Google ήταν τόσο δύσκολο να ακολουθηθεί, που τα βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης κατέληξαν να πολλαπλασιάζονται στο διαδίκτυο.
«Καθώς ένα κύμα ψηφιακών σεξουαλικών εγκλημάτων στη Νότια Κορέα προκαλεί σοβαρή βλάβη στις γυναίκες και τα κορίτσια που έχουν γίνει στόχος, το ανεπαρκές σύστημα της Google για την αναφορά μη συναινετικού περιεχομένου κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα», δήλωσε ο Jihyun Yoon, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Κορέας.
«Η Google πρέπει να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει την εξάπλωση της διαδικτυακής έμφυλης βίας, όχι μόνο στην Κορέα, αλλά παντού. Οι επιζώσες σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το ίδιο προβληματικό σύστημα αναφοράς όταν προσπαθούν να απομακρύνουν επιβλαβές περιεχόμενο, οπότε είναι πολύ πιθανό το ζήτημα αυτό να επεκτείνεται πολύ πέρα από την Κορέα».
Η Διεθνής Αμνηστία ξεκίνησε μια νέα παγκόσμια έκκληση που καλεί την Google να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο σύστημα αναφοράς της.
Τα ψηφιακά σεξουαλικά εγκλήματα αυξάνονται παρά την υπόθεση «Nth Room»
Τον Μάρτιο του 2020, μια ομάδα δημοσιογράφων της Νότιας Κορέας αποκάλυψε την ύπαρξη οκτώ μυστικών δωματίων συνομιλίας στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, όπου χιλιάδες βίντεο γυναικών και κοριτσιών που περιείχαν μη συναινετικό σεξουαλικό περιεχόμενο πωλούνταν με τη χρήση κρυπτονομισμάτων χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Η κορεατική αστυνομία δήλωσε ότι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι συμμετείχαν στα εγκλήματα μπαίνοντας σε αυτά τα δωμάτια, που είναι συλλογικά γνωστά ως υπόθεση «Nth Room».
Τον Οκτώβριο του 2021, ένας από τους διαχειριστές του chat της υπόθεσης «Nth Room» καταδικάστηκε σε 42 χρόνια φυλάκισης. Ωστόσο, τα ψηφιακά σεξουαλικά εγκλήματα συνεχίζονται, και αυτό που τα διακρίνει από άλλες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας είναι η πρόσθετη βλάβη που προκαλείται από την ευκολία της επαναλαμβανόμενης ανταλλαγής και διανομής.
Πρόσφατες ποινικές υποθέσεις δείχνουν ότι οι δράστες συνήθως απειλούν τι;ς επιζώσες με υπάρχοντα βίντεο για να τις αναγκάσουν να παραγάγουν περισσότερο περιεχόμενο που είναι σεξουαλικά κακοποιητικό. Αυτό δείχνει ότι, αν δεν διαγραφεί το μη συναινετικό περιεχόμενο και τα προσωπικά στοιχεία των επιζωσών, οι γυναίκες και τα κορίτσια υφίστανται περαιτέρω βλάβη ή εγκλήματα ακόμα και όταν οι αρχικοί δράστες τιμωρούνται.
«Η διαγραφή μη συναινετικού περιεχομένου που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της καθημερινότητας των επιζωσών. Οι γυναίκες αυτές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εμπιστευτούν τα αιτήματα διαγραφής στις εταιρείες τεχνολογίας, παρά την επώδυνη διαδικασία της επανειλημμένης αναζήτησης και συλλογής τού μη συναινετικού περιεχομένου στο οποίο εμφανίζονται», δήλωσε ο Jihyun Yoon.
«Όταν αυτά τα αιτήματα δεν διεκπεραιώνονται γρήγορα και το παραβιαστικό περιεχόμενο μπορεί να επαναδιανεμηθεί ανά πάσα στιγμή, οι επιζώσες εκτίθενται σε παρατεταμένη σωματική και ψυχική βλάβη».
Το ανεπαρκές σύστημα αναφοράς της Google
Η Google αναφέρει ότι το μη συναινετικό περιεχόμενο μπορεί να αφαιρεθεί κατόπιν αιτήματος. Ωστόσο, οι επιζώσες και οι ακτιβίστριες που μίλησαν με τη Διεθνή Αμνηστία Κορέας δήλωσαν ότι οι κατηγορίες και οι διαδικασίες αναφοράς της Google είναι συγκεχυμένες και δύσκολα ακολουθήσιμες. Τα κατάλληλα έντυπα ήταν δύσκολο να βρεθούν, και περιείχαν διφορούμενες κατηγορίες σχετικά με τον τύπο του περιεχομένου που αναφερόταν.
Μετά την επιτυχή υποβολή μιας καταγγελίας, οι χρήστριες αντιμετώπιζαν στη συνέχεια έλλειψη επικοινωνίας σχετικά με την πρόοδο του αιτήματός τους, συχνά για μήνες.
Η Google έχει πολλά πλεονεκτήματα - μπορείτε να βρείτε εύκολα τις πληροφορίες που θέλετε. Αλλά για τα θύματα, η Google δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν τεράστιο ιστότοπο διανομής περιεχομένου. Είναι ο χειρότερος δικτυακός τόπος όσον αφορά τη δευτερογενή θυματοποίηση.
Επιζώσα Hyun-jin
Η Διεθνής Αμνηστία της Κορέας πραγματοποίησε έρευνα σε 25 επιζώσες και ακτιβίστριες, και οι 11 από τα άτομα που έκαναν καταγγελίες μέσω της Google δήλωσαν ότι ήταν δύσκολο να επιβεβαιώσουν αν τα αιτήματά τους είχαν διεκπεραιωθεί σωστά. Αυτό οφειλόταν κυρίως στην έλλειψη επικοινωνίας από την Google κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναφοράς.
Η επιζώσα *Hyun-jin περίμενε κάτι πάνω από έναν χρόνο μεταξύ του να λάβει μια απόδειξη επιβεβαίωσης από την Google και του να ενημερωθεί τελικά για την έκβαση μιας σειράς αιτημάτων αφαίρεσης που είχε στείλει.
Η Google φάνηκε επίσης να μην λαμβάνει υπόψη της το τραύμα των επιζωσών κατά τη διαμόρφωση των διαδικασιών αφαίρεσης περιεχομένου. Οι χρήστριες, όταν κάνουν αναφορά σε κάποιο περιεχόμενο, πρέπει να τσεκάρουν ένα πλαίσιο που λέει ότι αναγνωρίζουν ότι μπορεί να τιμωρηθούν αν η υποβολή δεν είναι αληθινή, ενώ η Google δηλώνει ότι δεν θα επεξεργαστεί ελλιπείς καταγγελίες.
Η Hyun-jin δήλωσε ότι αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές αύξησαν το άγχος της: «Το υπέβαλα με δυσκολία αλλά, αντί να είμαι πεπεισμένη ότι θα διαγραφεί, αγχώθηκα περισσότερο γιατί σκέφτηκα ότι, αν δεν λειτουργούσε, θα ήταν δική μου ευθύνη».
Έκτοτε ετοίμασε ένα υπόδειγμα απάντησης 600 λέξεων που εξηγεί λεπτομερώς γιατί το περιεχόμενο είναι παράνομο και το μοιράστηκε με άλλες επιζώσες για να τις βοηθήσει να υποβάλουν αιτήματα αφαίρεσης.
Ένα από τα έντυπα αναφοράς που παρέχει η Google απαιτεί επίσης να επισυνάπτεται «ταυτότητα με φωτογραφία» κατά την υποβολή της αναφοράς, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι οι επιζώσες που είδαν να διανέμεται υλικό τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους φοβούνται να μοιραστούν την εικόνα τους στο διαδίκτυο.
«Το να ζητάμε από τις επιζώσες να δημοσιεύουν φωτογραφικές ταυτότητες στο διαδίκτυο, όπου κυκλοφορούν βίντεο με θύματα, είναι κάτι το τραυματικό», δήλωσε ο Dan της ακτιβιστικής ομάδας Team Flame.
Google: «Ο χειρότερος ιστότοπος όσον αφορά τη δευτερογενή θυματοποίηση»
Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνέντευξη από τέσσερις επιζώσες έμφυλης διαδικτυακής βίας μαζί με έξι ακτιβίστριες που τις υποστηρίζουν. Όλες οι επιζώσες μίλησαν για βλάβες στη σωματική και την ψυχική τους υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να απομονωθούν από την κοινωνία για να αποφύγουν το στίγμα.
Ενώ η σεξουαλική κακοποίηση και η διάδοσή της στο διαδίκτυο προκαλούσε ήδη τεράστια βλάβη στις επιζώσες, αυτή επιδεινώθηκε όταν ήρθαν αντιμέτωπες με την αργή και συγκεχυμένη διαδικασία της προσπάθειας αφαίρεσης του περιεχομένου από το διαδίκτυο.
«Ήταν τόσο εύκολο [για τον δράστη] να ανεβάσει ένα βίντεο, αλλά χρειάστηκαν μήνες για να αφαιρεθεί», δήλωσε η επιζώσα Hyun-jin στη Διεθνή Αμνηστία.
Είχε απευθυνθεί στην αστυνομία αφού ένα μη συναινετικό βίντεό της, που περιείχε σεξουαλικό περιεχόμενο, διανεμήθηκε στο διαδίκτυο. Υπέθεσε λανθασμένα ότι το βίντεο θα διαγραφόταν σύντομα.
«Όταν θυματοποιείσαι με αυτόν τον τρόπο, δεν έχεις ιδέα τι να κάνεις. Κοιτούσα το τηλέφωνό μου και έψαχνα στο Google το όνομά μου όλη την ημέρα. Με το ζόρι κοιμόμουν μία ώρα την ημέρα, περνώντας τον περισσότερο χρόνο μου ψάχνοντας. Είχα συνεχείς εφιάλτες, αλλά η ίδια η πραγματικότητα ήταν περισσότερο εφιαλτική».
«Προκειμένου να διαγράψω βίντεο, εικόνες και λέξεις-κλειδιά αναζήτησης, έπρεπε να τραβήξω εκατοντάδες στιγμιότυπα οθόνης και να τα αναφέρω στη Google. Δεν μπορούσα να ζητήσω από κάποιον άλλον να τα κάνει όλα αυτά για μένα, επειδή έπρεπε να επισυνάπτω αυτές τις βλαβερές εικόνες που απεικόνιζαν τον εαυτό μου όταν τις ανέφερα. Έπρεπε να τα αντιμετωπίσω όλα μόνη μου».
«Η Google έχει πολλά πλεονεκτήματα - μπορείτε να πάρετε εύκολα τις πληροφορίες που θέλετε. Αλλά για τα θύματα, η Google δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν τεράστιο ιστότοπο διανομής περιεχομένου. Είναι ο χειρότερος ιστότοπος όσον αφορά τη δευτερογενή θυματοποίηση. Τις προάλλες, έλεγξα τις διευθύνσεις URL με το διανεμημένο περιεχόμενο και [τα αποτελέσματα αναζήτησης] ήταν πάνω από 30 σελίδες. Δεν ήταν καν εύκολο να αφαιρεθούν κατόπιν αιτήματος. [Παρ' όλα αυτά] δεν μπορώ παρά να συνεχίσω να υποβάλλω αιτήματα αφαίρεσης».
Ευθύνη των εταιρειών τεχνολογίας για την αποτροπή ζημιών στις υπηρεσίες τους
Το ανεπαρκές σύστημα αναφορών της Google είναι δύσκολο στην πλοήγηση, ασυνεπές και δύσκολο στην παρακολούθηση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δώσει γρήγορες και διαφανείς απαντήσεις στις επιζώσες.
Η ευθύνη όλων των εταιρειών να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει διατυπωθεί επαρκώς στις Κατευθυντήριες Αρχές του ΟΗΕ για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι οποίες αναφέρουν ότι όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να αποφεύγουν να προκαλούν ή να συμβάλλουν σε δυσμενείς επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω των δραστηριοτήτων τους και να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις αυτές όταν συμβαίνουν.
Η ίδια η πολιτική της Google για τα ανθρώπινα δικαιώματα δηλώνει τη δέσμευσή της να «τηρεί τα πρότυπα που καθορίζονται στις κατευθυντήριες αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Ανταποκρινόμενη ασυνεπώς και αργά στα αιτήματα αφαίρεσης από επιζώσες ψηφιακών σεξουαλικών εγκλημάτων, η Google δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να εφαρμόσει ένα σύστημα αναφορών με επίκεντρο τις επιζώσες, το οποίο να αποτρέπει την επανατραυματοποίηση και να είναι εύκολο στην πρόσβαση, την πλοήγηση και τον έλεγχο», δήλωσε ο Jihyun Yoon.
«Η Google πρέπει να διασφαλίσει ότι η έμφυλη διαδικτυακή βία δεν λαμβάνει χώρα στις υπηρεσίες της. Οι επιζώσες των ψηφιακών εγκλημάτων πρέπει να βοηθούνται από τους μηχανισμούς αναφοράς της Google αντί να παρατείνεται άσκοπα ο πόνος τους από αυτούς».
Η Διεθνής Αμνηστία έστειλε επιστολή στην Google στις 11 Νοεμβρίου ζητώντας απάντηση στα ευρήματά της. Η Google δεν έδωσε επίσημη απάντηση, αλλά δήλωσε σε ιδιωτική συνάντηση ότι το θέμα αυτό είναι σημαντικό και ότι η εταιρεία θέλει να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται σε αυτό.
*Οι πραγματικές ταυτότητες όλων των επιζώντων έχουν προστατευθεί κατόπιν αιτήματός τους.