Majidreza Rahnavard ©Private

ΙΡΑΝ: Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ MAJIDREZA RAHNAVARD ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΦΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2022, 11:02Εκτύπωση

Σε απάντηση στη δημόσια εκτέλεση από τις ιρανικές αρχές του Majidreza Rahnavard, ενός νεαρού άντρα που καταδικάστηκε σε θάνατο μετά από μια κατ' επίφαση και άδικη δίκη σε σχέση με τις συνεχιζόμενες πανεθνικές διαδηλώσεις, η Diana Eltahawy, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε:

«Η φρικτή δημόσια εκτέλεση του Majidreza Rahnavard εκθέτει το δικαστικό σύστημα του Ιράν ως αυτό που είναι: ένα εργαλείο καταστολής που στέλνει άτομα στην αγχόνη για να σκορπίσει τον φόβο και να εκδικηθεί διαδηλωτές/ώτριες που τολμούν να αντισταθούν στην καθεστηκυία τάξη. Η αυθαίρετη εκτέλεση του Majidreza Rahnavard λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη μοναδική δικαστική του ακρόαση αποκαλύπτει την έκταση της επίθεσης των ιρανικών αρχών κατά του δικαιώματος στη ζωή, καθώς και την αδιαφορία τους για τη διατήρηση έστω και μιας επίφασης ουσιαστικής δικαστικής διαδικασίας.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πιέσει τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν τις εκτελέσεις και να ακυρώσουν τις θανατικές καταδίκες».

«Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης όλα τα κράτη να ασκήσουν καθολική δικαιοδοσία σε όλους τους αξιωματούχους που είναι εύλογα ύποπτοι ποινικής ευθύνης για εγκλήματα του διεθνούς δικαίου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

 

Ιστορικό

Η άδικη δίκη του Majidreza Rahnavard περιελάμβανε μόλις μία συνεδρίαση ενώπιον ενός «Επαναστατικού Δικαστηρίου» στο Μασάντ, στην επαρχία Khorasan-e Razavi, στις 29 Νοεμβρίου. Κατηγορήθηκε για «εχθρότητα κατά του Θεού» (moharebeh).

Οι αρχές τον κατηγόρησαν ότι μαχαίρωσε θανάσιμα δύο πράκτορες των Basij στο Μασάντ στις 17 Νοεμβρίου. Πριν από τη συνεδρίασή του στο δικαστήριο, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν βίντεο με τον Majidreza Rahnavard να δίνει εξαναγκασμένες «ομολογίες». Το βαριά δεμένο με επίδεσμο αριστερό του χέρι φαινόταν σε γύψο, γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει εντοπίσει 20 άτομα που κινδυνεύουν με εκτέλεση σε σχέση με τις διαδηλώσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα εξής:

  • 11 άτομα που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο: Sahand Nourmohammad-Zadeh, Mahan Sadrat (Sedarat) Madani, Manouchehr Mehman Navaz, Mohammad Boroughani, Mohammad Ghobadlou, Saman Seydi (Yasin), Hamid Ghare Hasanlou, Mohammad Mehdi Karami, Sayed Mohammad Hosseini, Hossein Mohammadi και ένα μη κατονομαζόμενο άτομο στην επαρχία Alborz.
  • Τρία άτομα που έχουν υποβληθεί σε δίκες με κατηγορίες για θανατηφόρα εγκλήματα και τα οποία είτε κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε θάνατο είτε ενδέχεται να έχουν ήδη καταδικαστεί σε θάνατο, χωρίς να υπάρχουν δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή τους:  Saeed Shirazi, Abolfazl Mehri Hossein Hajilou και Mohsen Rezazadeh Gharegholou.
  • Έξι άτομα που ενδέχεται να περιμένουν ή να δικάζονται για κατηγορίες που επισύρουν τη θανατική ποινή: Akbar Ghafari, Toomaj Salehi, Ebarhim Rigi, Amir Nasr Azadani, Saleh Mirhashemi και Saeed Yaghoubi.
     

Η φρικτή δημόσια εκτέλεση του Majidreza Rahnavard εκθέτει το δικαστικό σύστημα του Ιράν ως αυτό που είναι: ένα εργαλείο καταστολής που στέλνει άτομα στην αγχόνη για να σκορπίσει τον φόβο...

Diana Eltahawy, Διεθνής Αμνηστία

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και έχουν κατηγορηθεί, γεγονός που εγείρει φόβους ότι πολλοί περισσότεροι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή σε σχέση με τις διαδηλώσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη θανατική ποινή σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, ανεξάρτητα από τη φύση του εγκλήματος, τα χαρακτηριστικά του ατόμου ή τη μέθοδο που χρησιμοποιεί το κράτος για την εκτέλεση. Η θανατική ποινή αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και την απόλυτη σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.