
ΚΑΤΑΡ: Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΚΑΙ Ο INFANTINO ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ/-ΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Με λιγότερο από μία εβδομάδα να απομένει μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ, η FIFA και ο πρόεδρός της Gianni Infantino έχουν λίγο χρόνο για να δεσμευτούν ότι θα αποζημιώσουν τις/τους μετανάστριες/-ες εργάτριες/-ες για τις παραβιάσεις που υπέστησαν όσο διαρκούσαν οι προετοιμασίες του τουρνουά, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
«Όσο δεν σπάει τη σιωπή του στο θέμα της αποζημίωσης, ο Gianni Infantino φαίνεται να αρνείται μια χρυσή ευκαιρία να αφήσει κληρονομιά ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που θα σέβεται και θα τιμά τις/τους εργάτριες/-ες που το κατέστησαν δυνατό. Του έχουν παρουσιαστεί πληθώρα στοιχείων για τις επιπτώσεις εις βάρος των ανθρώπων κατά τα τελευταία δώδεκα χρόνια, όπως επίσης και μια συγκεκριμένη πρόταση για να βοηθήσει τα θύματα και τις οικογένειές τους να ξαναχτίσουν τις ζωές τους, οπότε το μήνυμα από τη Ζυρίχη και τη Ντόχα δεν μπορεί να είναι απλώς «να δώσουμε βάση στο ποδόσφαιρο», δήλωσε ο Steve Cockburn, επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Η FIFA δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το θέαμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου για να αποφεύγει τις ευθύνες της. Έχει σαφές καθήκον απέναντι στις/στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες/-ους που υπέφεραν κατά την κατασκευή των σταδίων και των υποδομών που απαιτούνται για το τουρνουά. Μια δημόσια δέσμευση για ένα ταμείο αποζημίωσης, παρότι δεν αναιρεί το παρελθόν, θα αποτελούσε σημαντικό βήμα. Ο χρόνος είναι λίγος, αλλά δεν είναι ακόμη πολύ αργά η FIFA να πράξει αυτό που πρέπει».
Όσο δεν σπάει τη σιωπή του στο θέμα της αποζημίωσης, ο Gianni Infantino φαίνεται να αρνείται μια χρυσή ευκαιρία να αφήσει κληρονομιά ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που θα σέβεται και θα τιμά τις/τους εργάτριες/-ες που το κατέστησαν δυνατό
Steve Cockburn, επικεφαλής Οικονομικής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας
Τον Μάιο του 2022, η Διεθνής Αμνηστία και ένας συνασπισμός οργανώσεων ξεκίνησαν εκστρατεία που καλούσε το Κατάρ και τη FIFA να καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για τις/τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες/-ους που αντιμετώπισαν παραβιάσεις όπως παράνομες αμοιβές πρόσληψης, απλήρωτους μισθούς, τραυματισμούς και, στις χειρότερες περιπτώσεις, θάνατο. Μέχρι σήμερα, ο Gianni Infantino δεν έχει δώσει καμία απάντηση στην κοινή επιστολή που απέστειλε ο συνασπισμός για την έναρξη της εκστρατείας, ενώ αποφεύγει σταθερά το θέμα της αποζημίωσης δημοσίως.
Η πρόταση για αποζημιώσεις έχει κερδίσει ευρεία υποστήριξη, από περισσότερες από δώδεκα ποδοσφαιρικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και των ΗΠΑ, από τους χορηγούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου όπως η Coca Cola, η Adidas, η Budweiser και τα McDonalds και, μέσω ενός viral βίντεο τον περασμένο μήνα, από την εθνική ομάδα της Αυστραλίας. Ωστόσο, ενώ η ανώτερη ηγεσία της FIFA έχει αναγνωρίσει τη σημασία της αποζημίωσης, ο ποδοσφαιρικός οργανισμός και ο πρόεδρός της δεν έχουν ακόμη αναλάβει καμία δημόσια δέσμευση. Μια παγκόσμια δημοσκόπηση που ανέθεσε η Διεθνής Αμνηστία σε 15 χώρες αποκάλυψε ότι το 84% των πιθανών θεατών του Παγκοσμίου Κυπέλλου τάσσεται επίσης υπέρ της πρότασης.
Ιστορικό
Στις 4 Νοεμβρίου, ο Gianni Infantino έγραψε επιστολή προς όλα τα 32 έθνη που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, προτρέποντάς τα να «δώσουν βάση στο ποδόσφαιρο» και να παραμερίσουν τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακολούθησαν σχόλια του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, ο οποίος απέρριψε την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας ως «διαφημιστικό κόλπο».
Ένα άρθρο της γενικής γραμματέως της Διεθνούς Αμνηστίας που καλεί τον Gianni Infantino να δεσμευτεί για αποζημιώσεις είναι διαθέσιμο εδώ.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη FIFA και το Κατάρ να δεσμευτούν δημοσίως για τη δημιουργία ενός προγράμματος αποκατάστασης που θα παρέχει αποζημιώσεις για όλες τις παραβιάσεις που σχετίζονται με την προετοιμασία και την παράδοση των έργων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς και για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την πρόληψη περαιτέρω παραβιάσεων. Στη συνέχεια, η FIFA και το Κατάρ θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλους φορείς, μεταξύ των οποίων οι εργαζόμενοι, η κοινωνία των πολιτών, τα συνδικάτα και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες και την υλοποίηση του προγράμματος