ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΡΟΤΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ
Τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ θα πρέπει να υποστηρίξουν επειγόντως την παύση της πώλησης, της μεταφοράς και της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού, ώστε να τερματιστεί η ενδημική παράνομη παρακολούθηση ακτιβιστριών/-ών, δημοσιογράφων, δικηγόρων και πολιτικών ηγετών, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
107, 273 άνθρωποι από 180 χώρες και περιοχές υπέγραψαν την έκκληση της οργάνωσης που απαιτεί από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να υποστηρίξουν ένα παγκόσμιο μορατόριουμ για την τεχνολογία παρακολούθησης μέχρι να υπάρξει κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο που να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά την εξαγωγή της τεχνολογίας παρακολούθησης.
Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας
«Γινόμαστε μάρτυρες μιας παγκόσμιας κρίσης κατασκοπευτικού λογισμικού, κατά την οποία ακτιβίστριες/-ιστές, δημοσιογράφοι και δικηγόροι στοχοποιούνται με επεμβατικά κατασκοπευτικά λογισμικά με στόχο να φιμωθούν και να εκφοβιστούν», δήλωσε η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την εξαγωγή της τεχνολογίας παρακολούθησης. Τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν και να μην ανέχονται την κατασκοπεία ως εργαλείο καταστολής. Και μέχρι να συμβεί αυτό, τα κράτη πρέπει να επιταχύνουν και να υποστηρίξουν ένα παγκόσμιο μορατόριουμ για την εξαγωγή κατασκοπευτικού λογισμικού».
Όσες και όσοι υπέγραψαν την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας ενώνονται με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών από όλο τον κόσμο που ζητούν να σταματήσει η πώληση, η εξαγωγή και η μεταφορά της τεχνολογίας κατασκοπευτικού λογισμικού. Η παράνομη παρακολούθηση παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και μπορεί επίσης να παραβιάσει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, της γνώμης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης.
Οι φωνές των θυμάτων των παραβιάσεων κατασκοπευτικού λογισμικού θα ακουστούν στην καρδιά του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, καθώς η Διεθνής Αμνηστία και οι εταίροι της πιέζουν τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να υποστηρίξουν ένα παγκόσμιο μορατόριουμ.
Η Julia Gavarette, δημοσιογράφος από το Ελ Σαλβαδόρ, περιέγραψε λεπτομερώς τον αντίκτυπο του κατασκοπευτικού λογισμικού στη ζωή της: «Η στοχοποίησή μου με οδήγησε να αλλάξω τον τρόπο επικοινωνίας μου, τα μέρη που συνήθιζα να πηγαίνω, αλλά και να σκεφτώ δύο φορές το είδος των πληροφοριών που θέλω να μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους – , όχι μόνο για τη δική μου ασφάλεια, αλλά και για να προστατεύσω την ακεραιότητα όσων επικοινωνούν μαζί μου. Ως δημοσιογράφος πρέπει να προστατεύω τις πηγές μου, αλλά ως γυναίκα πρέπει να προστατεύω την οικογένεια και τους φίλους μου».
Οι εταιρείες συνεχίζουν να επωφελούνται από την πώληση κατασκοπευτικού λογισμικού που χρησιμοποιείται για παράνομη παρακολούθηση. Κάθε μήνα επιβεβαιώνονται νέες περιπτώσεις ανθρώπων που στοχοποιούνται παράνομα με λογισμικό κατασκοπείας. Το περασμένο έτος παρατηρήθηκαν περιπτώσεις στο Ελ Σαλβαδόρ, στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ/Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, στο Μαρόκο-Δυτική Σαχάρα, στην Πολωνία και στην Ταϊλάνδη. Ο μη ρυθμισμένος και αδιαφανής χαρακτήρας της βιομηχανίας κατασκοπευτικού λογισμικού σημαίνει ότι μπορεί να μη μάθουμε ποτέ την πλήρη έκταση παρόμοιων παραβιάσεων στις οποίες εμπλέκονται και άλλοι φορείς.
Τα κράτη υποχρεούνται βάσει του διεθνούς δικαίου όχι μόνο να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και να προστατεύουν τους ανθρώπους από τις καταχρήσεις τρίτων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών εταιρειών.