/

ΙΡΑΝ: OΙ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ EVIN ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2022, 14:23Εκτύπωση

Οι ιρανικές αρχές πρέπει να επιτρέψουν αμέσως σε ανεξάρτητους διεθνείς παρατηρητές την απρόσκοπτη πρόσβαση στις ιρανικές φυλακές για να διερευνήσουν την συντριπτική χρήση παράνομης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας στη φυλακή Evin της Τεχεράνης στις 15 Οκτωβρίου και να προστατεύσουν τις/τους κρατούμενες/-ους από περαιτέρω παράνομους φόνους, βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση. Αυτό το τελευταίο θανατηφόρο περιστατικό φέρνει για άλλη μια φορά στο επίκεντρο την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί η σωρεία των εγκλημάτων που διαπράττουν οι ιρανικές αρχές μέσω ενός ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης, υποβολής εκθέσεων και απόδοσης ευθυνών. 

Οι ιρανικές αρχές κατηγόρησαν τις/τους κρατούμενες/-ους για την πυρκαγιά που κατέκαψε τμήματα της φυλακής Evin στις 15 Οκτωβρίου, αλλά τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Διεθνής Αμνηστία εγείρουν σοβαρές ανησυχίες ότι οι αρχές προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την αιματηρή καταστολή των κρατουμένων με το πρόσχημα της καταπολέμησης της πυρκαγιάς και της αποτροπής των αποδράσεων κρατουμένων. Μαρτυρίες που έλαβε η Διεθνής Αμνηστία από κρατούμενους, συγγενείς των θυμάτων, δημοσιογράφους και υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με επαφές μέσα στη φυλακή αποκαλύπτουν ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της φυλακής Evin και τα ΜΑΤ εκτόξευσαν επανειλημμένα δακρυγόνα και μεταλλικά σφαιρίδια εναντίον εκατοντάδων κρατουμένων και υπέβαλαν πολλες/-ούς από αυτές/-ούς σε βάναυσο ξυλοδαρμό με κλομπ, ιδίως στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί επίσης σοβαρά για τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων από το εσωτερικό της φυλακής που παραπέμπουν στο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σημάδευαν με όπλα τα κεφάλια αρκετών γυναικών κρατουμένων, ενώ ενδέχεται επίσης να έριξαν πραγματικά πυρομαχικά εναντίον ορισμένων αντρών κρατουμένων. 

Οι ιρανικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής 8 θανάτους και 61 τραυματισμούς κρατουμένων, αλλά οι κρατούμενες/-οι φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι αρχές, συνεπείς με τα μακροχρόνια μοτίβα άρνησης και συγκάλυψης των εγκλημάτων τους, εξέδωσαν γρήγορα δηλώσεις που αποδίδουν τους θανάτους σε ασφυξία από εισπνοή καπνού και σε μάχες μεταξύ των κρατουμένων.

Η αυθαίρετη και καταχρηστική βία που χρησιμοποίησαν οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εναντίον κρατουμένων που ήταν κλεισμένοι στους τοίχους μιας φυλακής που επλήγη από πυρκαγιά και δεν είχαν καμία πιθανότητα να διαφύγουν προσφέρει περαιτέρω αποδείξεις για την ακραία βαρβαρότητα που χρησιμοποιούν συστηματικά οι ιρανικές αρχές για να συντρίψουν τη διαφωνία. Εάν δεν υπάρξει σθεναρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα που να αντιμετωπίζει την εντεινόμενη κρίση ατιμωρησίας του Ιράν για σοβαρά εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πρέπει να συγκαλέσει επειγόντως ειδική σύνοδο για το Ιράν και να δημιουργήσει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό που θα ερευνήσει, θα υποβάλει εκθέσεις και θα αποδώσει ευθύνες για την αντιμετώπιση των σοβαρότερων εγκλημάτων βάσει του διεθνούς δικαίου και άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από τις αρχές του Ιράν. Ο μηχανισμός θα πρέπει να διεξαγάγει έρευνες σχετικά με τα εν λόγω εγκλήματα και τις παραβιάσεις με σκοπό την επιδίωξη λογοδοσίας, ιδίως όταν οι παραβιάσεις μπορεί να ισοδυναμούν με τα σοβαρότερα εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου. Ο μηχανισμός θα πρέπει να έχει εντολή και επαρκείς πόρους για τη συλλογή και τη διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και για την προώθησή τους σε εθνικά, περιφερειακά και διεθνή δικαστήρια και διοικητικά όργανα που ενδέχεται να έχουν δικαιοδοσία επί των εγκλημάτων. Η δημόσια αναφορά του θα πρέπει να περιλαμβάνει ανάλυση των μοτίβων εγκλημάτων και παραβιάσεων και τον εντοπισμό των δραστών.

Η επείγουσα ανάγκη για ισχυρή και ουσιαστική δράση της διεθνούς κοινότητας έχει επαναληφθεί από τις/τους κρατούμενες/-ους και τις οικογένειές τους, οι οποίες έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τη ζωή και την ασφάλειά τους, ιδίως καθώς οι επισκέψεις στη φυλακή Evin έχουν ανασταλεί από τις 15 Οκτωβρίου, εν μέσω αναφορών ότι οι αρχές αρνούνται την πρόσβαση τραυματισμένων κρατουμένων σε υγειονομική περίθαλψη.

Ένας κρατούμενος που υπέστη τις βιαιότητες της 15ης Οκτωβρίου τόνισε την ανάγκη διεθνούς προστασίας σε τηλεφώνημα προς την οικογένειά του: «Δεν επιτρέπουν [οι αρχές] στους τραυματίες να λάβουν θεραπεία. Λένε “το χειρότερο είναι ότι θα πεθάνετε και δεν θα συμβεί τίποτα”... Δεν έχουμε καμία ασφάλεια εδώ... Αν ο κόσμος μάς ξεχάσει, οι αρχές θα μας σφάξουν όλους και όλες».

Συγγενής κρατουμένου των φυλακών Evin δήλωσε ομοίως στη Διεθνή Αμνηστία: «Δεν χρειαζόμαστε επικρίσεις και καταδίκες... Χρειαζόμαστε δράση πέρα από τις καταδίκες... Πόσο βαρύτερο κόστος πρέπει να πληρώσουμε;».

 

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΒΙΑΣ

Οι κρατούμενοι του κτιρίου 8 της φυλακής Evin ανέφεραν ότι άκουγαν ήχους πυροβολισμών και κραυγές ανθρώπων από τις 8 μ.μ. περίπου στις 15 Οκτωβρίου και μετά, οι οποίοι προέρχονταν από την κατεύθυνση του παρακείμενου κτιρίου 7. Στο κτίριο 8 φιλοξενούνται κυρίως άδικα φυλακισμένοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιφρονούντες, ενώ το κτίριο 7 χρησιμοποιείται κυρίως για όσους έχουν καταδικαστεί για κλοπές και οικονομικά εγκλήματα. Η Διεθνής Αμνηστία αντιλαμβάνεται ότι απελπισμένοι κρατούμενοι του κτιρίου κτίριο 8 επιχείρησαν στη συνέχεια να διαρρήξουν την κύρια είσοδο του κτιρίου λόγω της ανησυχίας τους για την ασφάλεια των κρατουμένων του κτιρίου 7. Σε απάντηση, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και τα ΜΑΤ έριξαν εκτεταμένα δακρυγόνα και μεταλλικά σφαιρίδια κατά των κρατουμένων. Σύμφωνα με μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα, οι ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονταν έξω από το κτίριο 8 έριξαν από τα παράθυρα επίσης πραγματικά πυρομαχικά προς τους κρατούμενους που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και τα ΜΑΤ στη συνέχεια πέρασαν χειροπέδες σε πολλούς κρατούμενους από το κτίριο 8 ενώ τους χτύπησαν επανειλημμένα με κλομπ, στοχεύοντας τα κεφάλια και τα πρόσωπά τους. Κρατούμενοι που είχαν υποστεί τραύματα από μεταλλικά σφαιρίδια χτυπήθηκαν επίσης από τις δυνάμεις ασφαλείας απευθείας στα τραύματά τους. Ένας κρατούμενος έγραψε σε περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα, που περιήλθε στη Διεθνή Αμνηστία μέσω έμπιστης πηγής, ότι των επιθέσεων ηγήθηκε ένας αξιωματικός που αναγνωρίστηκε ως συνταγματάρχης, ο οποίος συμμετείχε στους ξυλοδαρμούς ενώ εξαπέλυε απειλές θανάτου στους κρατούμενους, προειδοποιώντας ότι «θα κάνω τις μητέρες σας να θρηνήσουν τον θάνατό σας. Η μέρα του θανάτου σας έφτασε». Σύμφωνα με την αφήγηση του κρατουμένου, οι δυνάμεις ασφαλείας μετέφεραν στη συνέχεια εκατοντάδες κρατούμενους στο «γυμναστήριο» της φυλακής, που είναι μια μεγάλη αίθουσα, και εκεί επέβαλαν περαιτέρω βάναυσους ξυλοδαρμούς στους κρατούμενους. 

Καθώς οι επανειλημμένοι ήχοι πυροβολισμών έφτασαν στις κρατούμενες του κτιρίου 5, που περιλαμβάνει την πτέρυγα γυναικών, και στο κτίριο 4, όπου στεγάζονται μεταξύ άλλων αυθαίρετα κρατούμενοι άντρες διπλοί υπήκοοι και πολιτικοί αντιφρονούντες, και εκείνοι προσπάθησαν ομοίως να βγουν από τα κτίριά τους. Αναφορές αυτοπτών μαρτύρων από κρατούμενους των κτιρίων αυτών αποκαλύπτουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν για άλλη μια φορά παράνομη χρήση δακρυγόνων. Σύμφωνα με μαρτυρίες κρατουμένων, οι δυνάμεις ασφαλείας εισήλθαν επίσης στον θάλαμο των γυναικών και σημάδεψαν με τα όπλα τους τα κεφάλια αρκετών γυναικών κρατουμένων, ενώ εξαπέλυαν απειλές και προσβολές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Διεθνούς Αμνηστίας, πάνω από 12 κρατούμενοι στο κτίριο 8 υπέστησαν οδυνηρά τραύματα από μεταλλικά σφαιρίδια, τα οποία έμειναν χωρίς θεραπεία ή αντιμετωπίστηκαν ανεπαρκώς. Αρκετές κρατούμενες στην πτέρυγα γυναικών και στο κτίριο 4 αρρώστησαν λόγω της έκθεσης σε δακρυγόνα. Πηγές που ερωτήθηκαν από την οργάνωση εξέφρασαν επίσης φόβους ότι οι δυνάμεις ασφαλείας μπορεί να έχουν ρίξει πραγματικά πυρομαχικά, δεδομένης της σοβαρότητας των τραυματισμών που υπέστησαν αρκετές/-οί κρατούμενες/-οι.

Μετά τα θανατηφόρα επεισόδια της 15ης Οκτωβρίου, οι αρχές έχουν αναστείλει όλες τις επισκέψεις στη φυλακή Evin, γεγονός που θέτει τους κρατούμενους σε περαιτέρω κίνδυνο βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης, μεταξύ άλλων μέσω της άρνησης παροχής ιατρικής περίθαλψης. Μετά την επίθεση, οι αρχές μετέφεραν δεκάδες κρατούμενους από το κτίριο 8, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που είχαν υποστεί τραυματισμούς, σε άγνωστη τοποθεσία, ενώ αρνήθηκαν να ενημερώσουν τις οικογένειές τους για την τύχη και την τοποθεσία τους. Αποκαλύφθηκε περίπου μία ημέρα αργότερα, και αφού επέτρεψαν σε ορισμένους κρατούμενους να κάνουν σύντομες τηλεφωνικές κλήσεις, ότι είχαν μεταφερθεί στη φυλακή Rajai's Shahr στο Karaj της επαρχίας Alborz. Η τύχη και οι συνθήκες κράτησης πολλών άλλων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του κτιρίου 7, παραμένουν αδιευκρίνιστες, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά τους.

 

ΑΝΤΙΦΑΤΙΚEΣ ΜΑΡΤΥΡIΕΣ ΣΧΕΤΙΚA ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙAΣ

Το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου, εμφανίστηκε στο διαδίκτυο βίντεο που έδειχνε φλόγες να καταπίνουν τμήμα της φυλακής Evin, η οποία είναι ένα τεράστιο συγκρότημα που αποτελείται από πολλά κτίρια. Σύμφωνα με δημοσιογράφο και πρώην κρατούμενο με λεπτομερή γνώση της διάταξης της φυλακής Evin, η πυρκαγιά κατέκαψε ένα πολυώροφο κτίριο που περιλαμβάνει ένα εργαστήριο ραπτικής και ένα αμφιθέατρο (στο εξής θα αναφέρεται ως «κτίριο εργαστηρίου») και βρίσκεται σε τμήμα της φυλακής που περιβάλλεται από ψηλούς τοίχους και περιλαμβάνει επίσης τα κτίρια 7 και 8.

Οι ιρανικές αρχές προέβησαν σε αντιφατικές δηλώσεις με στόχο να αποδώσουν την ευθύνη για την πυρκαγιά στους κρατούμενους του κτιρίου 7. Αρχικά ισχυρίστηκαν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε στο πλαίσιο καβγά μεταξύ κρατουμένων που είχαν καταδικαστεί για κλοπές και οικονομικά εγκλήματα. Στις 17 Οκτωβρίου, αφού πρώην κρατούμενοι δήλωσαν σε συνεντεύξεις τους σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης εκτός Ιράν ότι οι κρατούμενοι δεν είχαν πρόσβαση στο κτίριο του εργαστηρίου που επλήγη από τη φωτιά εκείνη την ώρα της νύχτας, ενώ εμφανίστηκαν και οπτικοακουστικά στοιχεία για τη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης εντός των ορίων της φυλακής, η επίσημη αφήγηση άλλαξε. Αυτή τη φορά, οι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε αρχικά από δύο ή τρεις κρατούμενους που είχαν επιχειρήσει να αποδράσουν από τη φυλακή βάζοντας φωτιά σε κουβέρτες στον θάλαμό τους και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το χάος που ακολούθησε για να φτάσουν στο κτίριο του εργαστηρίου και να του βάλουν φωτιά, γεγονός που, όπως ισχυρίστηκαν, ώθησε τις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν βία για να περιορίσουν την κατάσταση. Την ίδια ημέρα, ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος, Gholamhossein Mohseni Ejei, χαρακτήρισε τους υπεύθυνους για το ξέσπασμα της πυρκαγιάς ως «πράκτορες του εχθρού ... που διευκόλυναν το έργο των σιωνιστικών, των αμερικανικών και των βρετανικών κέντρων και γραφείων τα οποία εμπλέκονται στην υποδαύλιση του πολέμου και τη δημιουργία αναταραχών», και ζήτησε την ταχεία δίωξή τους.

Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, ωστόσο, δείχνει ότι, αντίθετα με τους ισχυρισμούς των αρχών, η έκρηξη της φωτιάς ακολούθησε τη χρήση παράνομης βίας από τις αρχές εναντίον κρατουμένων. Πολλαπλές μαρτυρίες κρατουμένων και συγγενών τους δείχνουν ότι οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν γύρω στις 8 το βράδυ. Αυτό είναι περισσότερο από μιάμιση ώρα πριν από τις 9:29 μ.μ., όταν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Τεχεράνης, αναφέρθηκε η πυρκαγιά στη φυλακή του Evin.

Περαιτέρω κενά και ασυνέπειες προέκυψαν στην επίσημη αφήγηση μετά την εμφάνιση βιντεοσκοπημένου υλικού, που απεικονίζει διάφορα άτομα με πολιτικά στην οροφή του κτιρίου του εργαστηρίου, τα οποία υποδαυλίζουν τη φωτιά ρίχνοντας στις φλόγες κάτι που φαίνεται να είναι εύφλεκτη ουσία. Πρώην κρατούμενοι με άμεση γνώση της διάταξης της φυλακής Evin επιβεβαίωσαν την τοποθεσία. Είπαν επίσης στη Διεθνή Αμνηστία ότι οι κύριες πόρτες των κτιρίων που φιλοξενούν κρατούμενους είναι κλειδωμένες περίπου από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το πρωί και θα ήταν σχεδόν αδύνατο για τους κρατούμενους να φτάσουν στη θέση της ταράτσας που φαίνεται στο βίντεο. Οι ιρανικές αρχές έχουν μακρύ ιστορικό χρήσης υπαλλήλων με πολιτικά στις επιχειρήσεις ασφαλείας τους.

Οι αρχές δεν έχουν αποκαλύψει την ταυτότητα των 8 κρατουμένων, των οποίων τον θάνατο επιβεβαίωσαν και δήλωσαν μόνο ότι είχαν καταδικαστεί για κλοπή, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν μεταξύ των κρατουμένων του κτιρίου. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ή τραυματισμοί μεταξύ των σωφρονιστικών υπαλλήλων ή άλλων δυνάμεων ασφαλείας που συμμετείχαν στις φυλακές Evin στις 15 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με αεροφωτογραφίες και βίντεο της περιοχής που επλήγη από την πυρκαγιά, η πυρκαγιά φαίνεται να περιορίστηκε στο κτίριο του εργαστηρίου. Οι πληροφορίες που έλαβε η Διεθνής Αμνηστία αναφέρουν ότι το κτίριο αυτό δεν χρησιμοποιείται γενικά για τη στέγαση κρατουμένων, αλλά στο παρελθόν, σε περιόδους μαζικών συλλήψεων στο πλαίσιο διαδηλώσεων, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια των πανεθνικών διαδηλώσεων του Νοεμβρίου 2019, οι αρχές χρησιμοποίησαν προσωρινά το κτίριο ως άτυπο κέντρο κράτησης για εκατοντάδες κρατούμενους. Δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το εαν οι αρχές έχουν προβεί στην ίδια πρακτική μετά το ξέσπασμα των συνεχιζόμενων πανεθνικών διαδηλώσεων στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 ή εάν υπήρχαν κρατούμενες/-οι στο κτίριο κατά τη στιγμή του περιστατικού της 15ης Οκτωβρίου.

 

ΝΑΡΚΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ EVIN

Σε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ 16ης Οκτωβρίου, το κρατικό μέσο ενημέρωσης Fars News ανέφερε ότι οι εκρήξεις που ακούγονται σε ορισμένα βίντεο προέρχονται από νάρκες οι οποίες πυροδοτήθηκαν από φυλακισμένους που δραπετεύουν. Ενώ οι αναφορές που έλεγαν ότι οι κρατούμενοι πάτησαν σε νάρκες διαψεύστηκαν αργότερα, οι αρχές δεν αρνήθηκαν τη χρήση ναρκών εντός του χώρου των φυλακών Evin.

Ένας δημοσιογράφος και πρώην κρατούμενος συνείδησης δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι είχε δει μια έκρηξη τον Ιανουάριο του 2020, ενώ κρατούνταν στο κτίριο 8 της φυλακής Evin, η οποία, σύμφωνα με τους τότε αξιωματούχους της φυλακής, οφειλόταν σε νάρκες που πυροδοτήθηκαν από γάτα η οποία πάτησε πάνω τους. Είπε ότι οι νάρκες είναι τοποθετημένες στους λόφους που βρίσκονται εντός της βόρειας περιοχής του συγκροτήματος των φυλακών και οι οποίες είναι ορατές από ορισμένα δωμάτια του κτιρίου 8. Η Διεθνής Αμνηστία έχει υπόψη της τουλάχιστον άλλους δύο πρώην κρατούμενους στις φυλακές Εβίν, οι οποίοι δήλωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι κοινή γνώση μεταξύ των κρατουμένων ότι οι νάρκες τοποθετούνται στους λόφους που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα των φυλακών Evin και ότι οι ίδιοι είχαν ακούσει ή/και δει νάρκες να πυροδοτούνται κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους.

Οι νάρκες κατά προσωπικού είναι διεθνώς απαγορευμένες, και η χρήση τους απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση. Η παραδοχή από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι νάρκες έχουν τοποθετηθεί σε κοντινή απόσταση από τους θαλάμους των φυλακών αποκαλύπτει την παντελή περιφρόνηση των ιρανικών αρχών προς την ανθρώπινη ζωή και το διεθνές δίκαιο. Είναι άλλη μια σαφής απόδειξη ότι η σκληρότητα των αρχών, με στόχο τη διατήρηση της εξουσίας και του ελέγχου, δεν γνωρίζει όρια και περιλαμβάνει συστηματική χρήση παράνομης βίας που στοιχίζει ζωές.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η επίθεση κατά των κρατουμένων στις φυλακές Evin έλαβε χώρα ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να καταπνίγουν βάναυσα τις πανεθνικές διαδηλώσεις που επιδιώκουν τη μετάβαση του Ιράν σε ένα σύστημα το οποίο σέβεται την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει εκτεταμένη χρήση θανατηφόρας βίας από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας εναντίον διαδηλωτριών/-ών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Δεδομένης της έλλειψης διαφάνειας, δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των κρατουμένων στις φυλακές Evin, αλλά ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι χιλιάδες είναι φυλακισμένοι εκεί. Ακόμη και πριν από το ξέσπασμα των συνεχιζόμενων πανεθνικών διαδηλώσεων, εκατοντάδες κρατούμενες/-οι συνείδησης και άλλα άτομα έχουν κρατηθεί αυθαίρετα στη φυλακή Evin αποκλειστικά και μόνο για την ειρηνική άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

 
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.