©Spring96.org

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: ΟΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ RABKOVA ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, 12:47Εκτύπωση

Απαντώντας στην είδηση ότι δικαστήριο στη Λευκορωσία καταδίκασε τους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων Marfa Rabkova, Andrei Chapyuk και τους 8 συγκατηγορούμενους τους σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης, η Marie Struthers, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, δήλωσε:

«Οι σκληρές ποινές που επιβλήθηκαν στην υπερασπίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων Marfa Rabkova και στους συγκατηγορούμενούς της είναι εξίσου ντροπιαστικές με τις συλλήψεις και τις αμέτρητες αναφορές για βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση διαδηλωτριών/-ών που προηγήθηκαν της χτεσινής απόφασης. Αυτή η δίκη, η οποία απήγγειλε κατηγορίες για πλασματικές «μαζικές ταραχές», δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια παρωδία δικαιοσύνης, αντιπροσωπευτική της ευρύτερης συντριβής της κοινωνίας των πολιτών της Λευκορωσίας.

Οι σκληρές ποινές που επιβλήθηκαν στην υπερασπίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων Marfa Rabkova και στους συγκατηγορούμενούς της είναι εξίσου ντροπιαστικές με τις συλλήψεις και τις αμέτρητες αναφορές για βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση διαδηλωτριών/-ών που προηγήθηκαν της χτεσινής απόφασης.

Marie Struthers, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία

«Δεν υπήρξαν μαζικές ταραχές στη Λευκορωσία. Η Marfa Rabkova και ο Andrei Chapyuk δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν κατηγορηθεί εξαρχής, ούτε κανένας από τους συγκατηγορούμενούς τους. Οι αρχές της Λευκορωσίας πρέπει επειγόντως να τερματίσουν την εκστρατεία καταστολής κατά των ακτιβιστριών/-ών της κοινωνίας των πολιτών. Όλα τα άτομα που έχουν ήδη μπει πίσω από τα κάγκελα απλώς και μόνο επειδή άσκησαν ειρηνικά τα ανθρώπινα δικαιώματά τους πρέπει επίσης να αφεθούν ελεύθερα αμέσως και άνευ όρων».

Ιστορικό

Στις 6 Σεπτεμβρίου, το Δικαστήριο της πόλης του Μινσκ καταδίκασε τη Rabkova, συντονίστρια της εθελοντικής υπηρεσίας του Κέντρου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Viasna, μιας απαγορευμένης οργάνωσης ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία, σε 15 χρόνια φυλάκισης, ενώ στον Chapyuk, εθελοντή της Viasna στο Μινσκ, επιβλήθηκε ποινή 6 ετών.

Η Rabkova και ο Chapyuk κρατήθηκαν αυθαίρετα στις 17 Σεπτεμβρίου και στις 2 Οκτωβρίου 2020 αντίστοιχα, για την τεκμηρίωση παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων που συνέβησαν μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του Αυγούστου 2020. Μετά την ψηφοφορία, χιλιάδες διαδηλώτριες/-ωτές, κατά συντριπτική πλειοψηφία ειρηνικές/-οί, βγήκαν στους δρόμους, αλλά οι αρχές χαρακτήρισαν τις διαδηλώσεις ως «μαζικές ταραχές» στην προσπάθειά τους να συντρίψουν κάθε μορφή διαφωνίας.

Η Marfa Rabkova κρίθηκε ένοχη για «οργάνωση, συμμετοχή και εκπαίδευση άλλων για συμμετοχή σε μαζικές ταραχές», «υποκίνηση κοινωνικής εχθρότητας προς την κυβέρνηση» και «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση», μεταξύ άλλων κατηγοριών. Ο Andrei Chapyuk κρίθηκε ένοχος για «συμμετοχή σε μαζικές ταραχές» και «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».

Στους συγκατηγορούμενους τους, Akihiro Haeuski-Hanada, Alyaksandr Frantskevich, Alyaksei Galauko, Alyaksandr Kazlyanka, Pavel Shpetny, Mikita Dranets, Andrei Marach και Daniil Chul, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης μεταξύ πέντε και 17 ετών.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.