Visual News Pakistan

ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΟΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΣΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022, 13:33Εκτύπωση

- Τα κράτη, σύμφωνα με την υποχρέωσή τους για διεθνή συνεργασία και βοήθεια στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, πρέπει να στηρίξουν το Πακιστάν, καθώς οι πλημμύρες καταστρέφουν ζωές και επηρεάζουν μια σειρά ανθρώπινα δικαιώματα.
- Οι πλημμύρες λειτουργούν ως αυστηρή προειδοποίηση για τον καταστροφικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, και τα κράτη που ευθύνονται περισσότερο για την κλιματική κρίση πρέπει να παράσχουν αποζημίωση και αποκατάσταση για τις απώλειες και τις ζημίες που προκλήθηκαν από την κλιματική κρίση.

Τα πλουσιότερα κράτη, που έχουν ευθύνη για την κλιματική αλλαγή, πρέπει να αποκαταστήσουν τις ιστορικές αδικίες και να στηρίξουν χώρες με χαμηλές εκπομπές ρύπων, όπως το Πακιστάν, αφού οι φονικές πλημμύρες έδειξαν τον καταστροφικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

«Τα κράτη που έχουν πλουτίσει χρησιμοποιώντας ορυκτά καύσιμα και άλλες μη βιώσιμες πρακτικές πρέπει να εκπληρώσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους. Πρέπει να παρέχουν αποζημιώσεις και άλλες μορφές επανόρθωσης για τις απώλειες και τις ζημιές που υφίστανται οι άνθρωποι στο Πακιστάν», δήλωσε ο Rimmel Mohydin, υπεύθυνος Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για το Πακιστάν.

Από το 1959, το Πακιστάν αντιπροσωπεύει το 0,4% των ιστορικών εκπομπών και παρ' όλα αυτά καταγράφεται ως ένα από τα πιο ευάλωτα κλιματικά μέρη στον κόσμο, σύμφωνα με κοινά ευρήματα της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης. Μόνο αυτές οι πλημμύρες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν κοστίσει στη χώρα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πρόσφατες πλημμύρες αποτελούν μια καταστροφική υπενθύμιση ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εντείνονται, υπογραμμίζοντας τη σημασία τού να προλάβουν τα κράτη τις προσπάθειές τους για προσαρμογή και μετριασμό.

Απόκριση του Πακιστάν  

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκθέσεις, οι ζημιές από τις πλημμύρες στο Πακιστάν είναι εκτεταμένες, αφήνοντας σχεδόν τρία τέταρτα του εκατομμυρίου ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε ασφαλή και επαρκή στέγαση. Μεγάλες εκτάσεις γεωργικών εκτάσεων έχουν πλημμυρίσει, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες και απειλώντας τον επισιτισμό της χώρας. Η ομοσπονδιακή υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Sherry Rehman δήλωσε τη Δευτέρα ότι «το ένα τρίτο της χώρας βρίσκεται κάτω από το νερό», αποκαλώντας την κατάσταση «κρίση αδιανόητων διαστάσεων». Οι ζημιές στις υποδομές και στη συνδεσιμότητα του διαδικτύου και του τηλεφώνου δυσχεραίνουν σημαντικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και ανακούφισης.

Η κλιματική αλλαγή περιλαμβάνει όχι μόνο την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα. Ενώ οι πλημμύρες μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να καταστήσει πολύ μεγαλύτερη την πιθανότητα ακραίων βροχοπτώσεων, υπερβαίνοντας τα αναχώματα των ποταμών του Πακιστάν σε ορισμένες περιοχές. Οι πλημμύρες του 2010, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 1.700 ανθρώπους, διαπιστώθηκε επίσης ότι οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

«Οι καταστροφές και οι θάνατοι στο Πακιστάν έδειξαν πώς αυτές οι πλημμύρες κινδυνεύουν να εδραιώσουν τις υπάρχουσες ανισότητες και να θέσουν εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο έλλειψης στέγης, πείνας, κακής υγείας, ακόμη και πρόωρου θανάτου. Η κυβέρνηση πρέπει να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των κοινοτήτων που έχουν πληγεί και να λάβει προληπτικά μέτρα για την προστασία όσων κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της καταστροφής», δήλωσε ο Rimmel Mohydin.

Η φτώχεια και το φύλο επηρεάζουν τον αντίκτυπο που έχουν οι πλημμύρες

Οι πλημμύρες είχαν ιδιαίτερα καταστροφικές επιπτώσεις στους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, καθώς πολλοί από αυτούς ζουν σε ακατάλληλες και κακής ποιότητας κατοικίες στις όχθες των ποταμών, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και σε περιοχές που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν λόγω έλλειψης κατάλληλων υποδομών. Λίγα έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την προστασία αυτών των κοινοτήτων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι γυναίκες πλήττονται ιδιαίτερα αρνητικά από τις πλημμύρες. Σύμφωνα με το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχουν σχεδόν 650.000 έγκυες γυναίκες στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, ενώ σχεδόν 73.000 γυναίκες αναμένεται να γεννήσουν τον επόμενο μήνα. Περισσότερες από 1.000 εγκαταστάσεις υγείας έχουν καταστραφεί είτε μερικώς είτε πλήρως στην επαρχία Sindh, ενώ 198 εγκαταστάσεις υγείας έχουν καταστραφεί στις πληγείσες περιοχές του Balochistan.

Υπάρχει επίσης αυξημένη πιθανότητα οι γυναίκες και τα κορίτσια να κινδυνεύουν από έμφυλη βία, σύμφωνα με τη UNICEF, λόγω της κατάρρευσης της τάξης και των μηχανισμών κοινωνικής προστασίας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Η υγιεινή της εμμήνου ρύσης πρέπει επίσης να λαμβάνεται δεόντως υπόψη κατά την ανάπτυξη προγραμμάτων αρωγής, με το UNFPA να εκτιμά ότι στα θύματα των πλημμυρών περιλαμβάνονται 8,2 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

«Οι υπάρχουσες ανισότητες που βασίζονται στο φύλο των ανθρώπων, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, την ηλικία και άλλες ταυτότητες θα επιδεινωθούν αναμφίβολα από τις πλημμύρες. Οι περιθωριοποιημένες ομάδες, όπως οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν σε πολύ χειρότερη θέση. Το νεοσύστατο Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης και Συντονισμού Πλημμυρών πρέπει να λάβει υπόψη τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των διαφόρων κοινοτήτων καθώς σχεδιάζει τη στρατηγική του για τον τρόπο προστασίας των ανθρώπων από τις οδυνηρές συνέπειες των πλημμυρών», δήλωσε ο Rimmel Mohydin.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.