ΜΙΑΝΜΑΡ: ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΦΡΙΚΤΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ
Απαντώντας στις αναφορές ότι οι στρατιωτικές αρχές της Μιανμάρ πραγματοποίησαν εκτελέσεις για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Erwin van der Borght δήλωσε:
«Αυτές οι εκτελέσεις ισοδυναμούν με αυθαίρετη στέρηση της ζωής και αποτελούν άλλο ένα παράδειγμα του φρικτού ιστορικού της Μιανμάρ στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι τέσσερις άντρες καταδικάστηκαν από στρατιωτικό δικαστήριο σε άκρως μυστικές και άκρως άδικες δίκες. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει άμεσα, καθώς περισσότεροι από 100 άνθρωποι πιστεύεται ότι βρίσκονται στην πτέρυγα των θανατοποινιτών μετά από καταδίκη τους σε παρόμοιες διαδικασίες».
«Για περισσότερο από έναν χρόνο τώρα, οι στρατιωτικές αρχές της Μιανμάρ επιδίδονται σε εξωδικαστικές εκτελέσεις, βασανιστήρια και ένα ολόκληρο φάσμα παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αν δεν λογοδοτήσουν οι στρατιωτικοί, θα συνεχίσουν μονάχα να καταπατούν τις ζωές των ανθρώπων».
Αυτές οι εκτελέσεις ισοδυναμούν με αυθαίρετη στέρηση της ζωής και αποτελούν άλλο ένα παράδειγμα του φρικτού ιστορικού της Μιανμάρ στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Erwin van der Borght, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας
«Σε μια εποχή που όλο και περισσότερες χώρες λαμβάνουν μέτρα για την κατάργηση της θανατικής ποινής, η επανάληψη των εκτελέσεων μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση, αλλά και με τον στόχο της κατάργησης που κατοχυρώνεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απομόνωση της Μιανμάρ δεν θα μπορούσε να είναι πιο κραυγαλέα. Καλούμε τις αρχές να θεσπίσουν αμέσως μορατόριουμ στις εκτελέσεις ως πρώτο κρίσιμο βήμα».
Ιστορικό
Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Μιανμάρ, έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις εκτελέσεις.
Ο Phyo Zeya Thaw, πρώην μέλος του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία της Aung San Suu Kyi, και ο εξέχων ακτιβιστής της δημοκρατίας Kyaw Min Yu, επίσης γνωστός ως Ko Jimmy, καταδικάστηκαν σε θάνατο από στρατιωτικό δικαστήριο τον Ιανουάριο για αδικήματα που αφορούσαν εκρηκτικά, βομβιστικές επιθέσεις και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο – κατηγορίες που η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι έχουν πολιτικά κίνητρα. Επιβεβαιώθηκαν επίσης οι ποινές και άλλων δύο αντρών, του Hla Myo Aung και του Aung Thura Zaw, οι οποίοι καταδικάστηκαν για την υποτιθέμενη δολοφονία μιας γυναίκας που πιστεύεται ότι δρούσε ως πληροφοριοδότρια του στρατού στο Hlaing Tharyar στη Γιανγκόν.
Και οι τέσσερις κατονομάζονται στο ρεπορτάζ της κρατικής εφημερίδας «Global New Light of Myanmar».
Η διαδικασία ενώπιον δικαστηρίου που ελέγχεται από τον στρατό ήταν μυστικοπαθής και κατάφωρα άδικη.
Μετά την έκδοση από τον στρατό της Μιανμάρ του διατάγματος 3/2021 για τον στρατιωτικό νόμο, η αρμοδιότητα να δικάζονται πολίτες μεταφέρθηκε σε ειδικά ή υφιστάμενα στρατιωτικά δικαστήρια, όπου τα άτομα δικάζονται με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς δικαίωμα έφεσης.
Τα δικαστήρια αυτά εποπτεύουν ένα ευρύ φάσμα αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τιμωρούνται με θανατική ποινή.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα, οι εκτελέσεις που πραγματοποιούνται μετά από άδικες δίκες παραβιάζουν την απαγόρευση της αυθαίρετης στέρησης της ζωής, καθώς και την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων και άλλων σκληρών, απάνθρωπων ή εξευτελιστικών ποινών.
Η τελευταία γνωστή εκτέλεση στη Μιανμάρ έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει ανησυχητική αύξηση της προσφυγής στη θανατική ποινή στη Μιανμάρ, όπου αυτή έχει γίνει εργαλείο του στρατού στις συνεχιζόμενες διώξεις, τους εκφοβισμούς και την παρενόχληση όλων όσων τολμούν να αμφισβητήσουν τις αρχές.
Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται άνευ όρων στη θανατική ποινή, σε όλες τις περιπτώσεις και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Περισσότερα από τα 2/3 των χωρών σε όλο τον κόσμο έχουν καταργήσει την ποινή αυτή στον νόμο ή στην πράξη.