ΙΣΡΑΗΛ/ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΩΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟ 1.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΧΘΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΒΕΔΟΥΙΝΩΝ ΣΤΗ ΝΕΓΚΕΒ/ΝΑΚΑΜΠ
Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να σταματήσουν αμέσως τη βίαιη έξωση περισσότερων από 1.000 κατοίκων από τη Masafer Yatta, μια παλαιστινιακή κοινότητα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, μετά από εβδομάδες κατά τις οποίες ο ισραηλινός στρατός παρενοχλούσε επανειλημμένα ανθρώπους στην περιοχή, κατεδάφιζε σπίτια και έθετε περιορισμούς στην ελευθερία μετακίνησης. Εντός του Ισραήλ, οι αρχές πρέπει να αναγνωρίσουν τα στεγαστικά δικαιώματα των Παλαιστινίων Βεδουίνων πολιτών στην έρημο Νεγκέβ/Νακάμπ, οι οποίοι είδαν το χωριό τους, το al-'Araqib, να κατεδαφίζεται ξανά το πρωί της Τρίτης 19 Ιουλίου.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κοινότητες της Masafer Yatta έχουν πληγεί από κατεδαφίσεις που έρχονται η μία μετά την άλλη, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Μια εκστρατεία εκφοβισμού από τις ισραηλινές αρχές προσπάθησε να δημιουργήσει αφόρητες συνθήκες διαβίωσης που εξαναγκάζουν τους κατοίκους να φύγουν. Τα οδοφράγματα και άλλοι περιορισμοί στη μετακίνηση εμπόδισαν επίσης τους κατοίκους να γιορτάσουν τη μουσουλμανική γιορτή Eid al-Adha με τις οικογένειές και τους συγγενείς τους στην κοντινή πόλη Γιάτα. Στις 11 Μαΐου και την 1η Ιουνίου, ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε τα σπίτια δεκάδων κατοίκων, ενώ ορισμένοι υπέστησαν την τρίτη κατεδάφιση σπιτιού τους τελευταίους 12 μήνες.
Κάθε μέρα που καθυστερεί η απόδοση ευθυνών, όλο και περισσότερες/-οι Παλαιστίνιες/-οι χάνουν τα σπίτια τους, τα μέσα διαβίωσης και τις ελπίδες τους για μια αξιοπρεπή ζωή.
Heba Morayef, Διεθνής Αμνηστία
Περίπου 1.150 Παλαιστίνιες/-οι ζουν σήμερα στη Μασάφερ Γιάτα, εκ των οποίων 569 είναι παιδιά, σε πάνω από 200 σπίτια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες, με τους κατοίκους να εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από την ανθρωπιστική βοήθεια. Οι ισραηλινές αρχές έχουν εκδώσει εντολές για την κατεδάφιση ή τη διακοπή της κατασκευής σχεδόν όλων των σπιτιών, των καταφυγίων για ζώα, των δεξαμενών και των κοινοτικών υποδομών στην περιοχή, με τη δικαιολογία ότι χτίστηκαν χωρίς άδειες, τις οποίες είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτήσει κανείς.
«Περισσότερες/-οι από 1.000 Παλαιστίνιες/-οι στη Μασάφερ Γιάτα, μεταξύ των οποίων περίπου 500 παιδιά, προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να πάνε ισραηλινές μπουλντόζες που θα κατεδαφίσουν τα σπίτια τους, τους ηλιακούς συλλέκτες και τα καταφύγια ζώων. Η συνέχιση αυτής της εκδίωξης μεγάλης κλίμακας θα ισοδυναμούσε με πράξη εξαναγκαστικής μεταφοράς, η οποία αποτελεί έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε η Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Ο επικείμενος εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τη Μασάφερ Γιάτα συνιστά ισχυρή υπενθύμιση της σκληρής στρατηγικής που χρησιμοποιεί το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες για να διατηρήσει το σκληρό σύστημα απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων».
Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για το γεγονός ότι τα στεγαστικά δικαιώματα των Βεδουίνων πολιτών στο Ισραήλ δεν γίνονται σεβαστά και ότι υφίστανται διακρίσεις και ως προς άλλα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, μια πολιτική που αποσκοπεί στη διατήρηση του συστήματος καταπίεσης και κυριαρχίας του Ισραήλ επί των Παλαιστινίων. Οι Παλαιστίνιοι Βεδουίνοι που είναι πολίτες του Ισραήλ έχουν υποστεί την επανειλημμένη κατεδάφιση των σπιτιών τους ως επακόλουθο των πολιτικών διακρίσεων που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα περίπου 35 χωριών στην περιοχή Νεγκέβ/Νακάμπ. Για παράδειγμα, από το 2010 οι αρχές έχουν κατεδαφίσει επανειλημμένα όλα τα σπίτια στο χωριό al-'Araqib, υποβάλλοντας περίπου 250 άτομα σε αναγκαστικές εξώσεις που τους κατέστησαν άστεγους, καθώς μεταφέρθηκαν σε παράγκες σε άλλα χωριά ή σε κατοικίες συγγενών σε κοντινό βεδουινικό δήμο. Τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης να «ρυθμίσει» τις κατασκευές των Βεδουίνων στη Νεγκέβ/Νακάμπ έχουν οδηγήσει στην εξαναγκαστική έξωση εκατοντάδων μελών αυτής της μειονότητας, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι κινδυνεύουν.
«Αντί να κατεδαφίζουν σπίτια, οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να καταργήσουν τις πολιτικές σχεδιασμού και δόμησης που εισάγουν διακρίσεις και έχουν φέρει τους πολίτες Βεδουίνους στην παράλογη κατάσταση να χαρακτηρίζονται καταπατητές στα ίδια τους τα εδάφη», δήλωσε η Heba Morayef.
Εκδιώχθηκαν από τα πατρογονικά τους εδάφη στη Μασάφερ Γιάτα
Στις 4 Μαΐου 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε πολλαπλές αιτήσεις κατοίκων σε 8 χωριά της Μασάφερ Γιάτα που ζητούσαν να σταματήσουν οι εντολές έξωσης. Ως αποτέλεσμα, σπίτια και καταφύγια ζώων κατεδαφίζονται τώρα, αναγκάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τη γη των προγόνων τους για να επιτραπεί η στρατιωτική εκπαίδευση στην περιοχή.
Το 1980, ο ισραηλινός στρατός όρισε την περιοχή των 3.000 εκταρίων ως «ζώνη βολής 918», μια περιορισμένη στρατιωτική ζώνη που χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικές ασκήσεις. Τον Νοέμβριο του 1999, ο στρατός έδιωξε όλους τους κατοίκους της Μασάφερ Γιάτα, ωστόσο μια προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Μάρτιο του 2000 τους επέτρεψε να επιστρέψουν εν αναμονή μιας τελικής απόφασης και υπό τον όρο ότι δεν θα αποκαταστήσουν τα σπίτια τους. Έκτοτε, οι κάτοικοι δεν έχουν λάβει άδεια ούτε για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών ή δεξαμενών νερού.
Στις 16 Ιουνίου, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε στρατιωτική εκπαίδευση στην περιοχή, η οποία διακόπηκε προσωρινά μόνο κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.
Το Ανώτατο Δικαστήριο στήριξε την απόφασή του στο εσφαλμένο συμπέρασμά του ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές διαταγές υπερισχύουν του διεθνούς δικαίου, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη επιβολής των διεθνών μηχανισμών δικαιοσύνης.
«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να επικυρώσει τις εκδιώξεις στη Μασάφερ Γιάτα αναδεικνύει πώς τα εσωτερικά δικαστήρια του Ισραήλ είναι συνένοχα στη διατήρηση του απαρτχάιντ και στη διαιώνιση σοβαρών παραβιάσεων κατά των Παλαιστινίων που ζουν υπό κατοχή. Δείχνει την επείγουσα ανάγκη έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ). Κάθε μέρα που καθυστερεί η απόδοση ευθυνών, όλο και περισσότερες/-οι Παλαιστίνιες/-οι χάνουν τα σπίτια τους, τα μέσα διαβίωσης και τις ελπίδες τους για μια αξιοπρεπή ζωή», δήλωσε η Heba Morayef.
Το Ισραήλ έχει συστηματικά χαρακτηρίσει μεγάλες περιοχές παλαιστινιακής γης ως στρατιωτικές ζώνες, κρατική γη, αρχαιολογικούς χώρους ή εθνικά πάρκα για να μεγιστοποιήσει τον έλεγχο της παλαιστινιακής γης τόσο στο Ισραήλ όσο και στα ΚΠΕ. Αυτοί οι αυθαίρετοι χαρακτηρισμοί αποτελούν βασικά στοιχεία του θεσμοθετημένου καθεστώτος συστηματικής καταπίεσης και κυριαρχίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα σε απόρρητα έγγραφα του 1979 αποκάλυψε ότι η δημιουργία από το Ισραήλ «ζωνών βολής» στα ΚΠΕ, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 20% της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, έγινε «με μοναδικό σκοπό την τελική παράδοση της γης στους Ισραηλινούς εποίκους».
Ιστορικό
Η Μασάφερ Γιάτα περιλαμβάνει 19 παραδοσιακά χωριά και χωριουδάκια, εκ των οποίων 8 κινδυνεύουν άμεσα με κατεδάφιση και εκτόπιση. Τα χωριά βρίσκονται στους λόφους της Νότιας Χεβρώνας στην περιοχή Γ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Η περιοχή Γ καλύπτει το 60% της Δυτικής Όχθης, αλλά οι ισραηλινές αρχές διατηρούν τον αποκλειστικό έλεγχο του σχεδιασμού και της οριοθέτησης στην περιοχή.
Σε ολόκληρο το Ισραήλ και τα ΚΠΕ, οι εγκεκριμένες από το κράτος πολιτικές και πρακτικές διακρίσεων του Ισραήλ εκτοπίζουν βίαια τις παλαιστινιακές κοινότητες για δεκαετίες. Τέτοιες πολιτικές έχουν σχεδιαστεί σκόπιμα για να ελαχιστοποιήσουν την πρόσβαση των Παλαιστινίων σε στρατηγικά εδάφη και στον έλεγχο αυτών, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η διατήρηση της εβραϊκής ισραηλινής κυριαρχίας.
Στο στόχαστρο των απειλών για εξαναγκαστική μεταφορά βρίσκονται επίσης άλλες παλαιστινιακές κοινότητες στους λόφους της Νότιας Χεβρώνας και στην κοιλάδα του Ιορδάνη, μια στρατηγική περιοχή για την ισραηλινή επέκταση των εποικισμών και την επεμβατική προσάρτηση. Τον περασμένο Ιούλιο, μια τέτοια κοινότητα, το ποιμενικό χωριουδάκι Κιρμπέτ Χούμσα, εξαφανίστηκε εντελώς από τον χάρτη από τις ισραηλινές μπουλντόζες.
Στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής, στο Ισραήλ, 35 «μη αναγνωρισμένα» παλαιστινιακά χωριά Βεδουίνων στη Νεγκέβ/Νακάμπ κινδυνεύουν επίσης με κατεδάφιση από τις ισραηλινές αρχές, σε ένα κραυγαλέο παράδειγμα φυλετικού διαχωρισμού. Δεν εμφανίζονται στους ισραηλινούς χάρτες οριοθέτησης και σχεδιασμού και, ως εκ τούτου, θεωρούνται παράνομα, με τις ισραηλινές αρχές να αρνούνται να τα συνδέσουν με βασικές υπηρεσίες, όπως ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Το Ras Jrabah είναι ένα τέτοιο χωριό, του οποίου οι 500 κάτοικοι κινδυνεύουν με εξαναγκαστική μεταφορά λόγω των σχεδίων των ισραηλινών αρχών να το κατεδαφίσουν για να επιτρέψουν την επέκταση της Dimona, μιας πόλης που κατοικείται κυρίως από Εβραίες/-ους Ισραηλινές/-ούς.